GT

GT: Darryl O'Young nieuwe kampioen in GT Asia Series

12045230 1708833716002214 2292150839943579695 o

Darryl O'Young heeft in Thailand met een zege in de laatste race van het seizoen de titel in de GT Asia Series veiliggesteld. Op het Chang International Circuit in Buriram ging de strijd tussen Craft Bamboo Racing-coureur O'Young en Bentley-coureurs Adderly Fong en Keita Sawa. Het drietal ging met een gelijk aantal punten de laatste wedstrijd van het seizoen in en het was O'Young die uiteindelijk aan het langste eind trok.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

Voorafgaand aan het laatste raceweekeinde van het seizoen lag Darryl O'Young vier punten voor op het Absolute Racing-duo Adderly Fong en Keita Sawa. Ferrari-coureurs Anthony Liu en Davide Rizzo en Piti Bhirom Bhakdi, de teamgenoot van Carlo van Dam, hadden ook nog een kleine kans de titel te pakken.

GTAsia Buriram R1 start BL 241015
De start van race 1 met de Craft Bamboo Racing Aston helemaal achterin het veld

In de eerste race waren het echter niet de titelkandidaten die de show stalen, maar Bentley-coureurs Duncan Tappy en zijn nieuwe teamgenoot Benny Simonsen. Tappy wist bij de start de FFF Racing McLaren's achter zich te houden en kon met tien seconden voorsprong de pits induiken. Simonsen wist de leiding te behouden en de Bentley Continental GT3 kwam als eerste over de streep.

Sawa en Fong finishten als derde, een plek voor de Aston Martin Vantage van O'Young en Daniel Lloyd. O'Young moest na een incident in de kwalificatie van de een-na-laatste rij vertrekken, maar vocht zich een weg naar voren en teamgenoot Lloyd maakte het karwei af door als vierde te finishen. Van Dam en Bhirom Bhakdi einigden de race als vijfde. De derde plaats voor Sawa en Fong en de vierde plaats voor O'Young betekende dat alle drie de coureurs 137 punten hadden met nog één race te gaan.

GTAsia Buriram UP2-Sawa-3xBentley BL 221015 med
Sawa en Fong finishten voor de Aston Martin, maar achter hun teamgenote

Fong mocht de seizoensafsluiter vanaf pole beginnen, maar maakte bij de start een fout waardoor Lloyd hem kon passeren en de leiding wist te pakken. Al snel kwam de safety car op de baan nadat Piti Bhirom Bhakdi de Aston Martin van Frank Yu rond tikte en daarna zelf werd geraakt door zijn broer Bhurit Bhirom Bhakdi. Het betekende het einde van de race voor de broers.

Bij de herstart was Lloyd wakker en wist hij de Bentleys achter zich te houden en kon hij zonder al te veel moeite een klein gaatje slaan naar de titelkandidaten. O'Young nam vervolgens het stuur over tijdens de verplichte rijderswissel en de oud-teamgenoot van Tom Coronel in het FIA WTCC kwam in leidende positie terug op de baan.

Door extra lange stops, vanwege het succes in de eerste race, vielen Fong en Sawa terug tot achter de BBT Ferrari van Liu en Rizzo. Sawa en Tappy vochten met Alvaro Parente om de derde plaats. Het drietal reed het gat naar Rizzo nog bijna dicht, maar het was hoe dan ook niet genoeg want na 35 ronden was het O'Young die als eerste over de streep kwam en daarmee de titel voor zich opeiste.
GTAsia Buriram UP2-OYoung BL 221015 med
De terechte winnaar op Buriram - Darryl O'Young

Uitslag GT Asia Series, Buriram, race zaterdag
1. Absolute Racing (Tappy/Simonsen) Bentley, 38 ronden
2. FFF Racing Team (Parente/Hamaguchi) McLaren, + 10.819
3. Absolute Racing (Sawa/Fong) Bentley, + 20.885
4. Craft Bamboo Racing (O'Young/Lloyd) Aston Martin, + 42.646
5. Singha Racing Team (Van Dam/Bhirom Bhakdi) Ferrari, + 44.672
6. Craft Bamboo Racing (Lyons/Yu) Aston Martin, + 46.824
7. Reiter Vattana (Enge/Ittiritpong) Lamborghini, + 48.758
8. BBT (RIzzo/Liu) Ferrari, + 49.555

Uitslag GT Asia Series, Buriram, race zondag
1. Craft Bamboo Racing (O'Young/Lloyd) Aston Martin, 35 ronden
2. BBT (RIzzo/Liu) Ferrari, + 7.247
3. Absolute Racing (Sawa/Fong) Bentley, + 8.057
4. Absolute Racing (Tappy/Simonsen) Bentley, + 8.611
5. FFF Racing Team (Parente/Hamaguchi) McLaren, + 8.835
6. Reiter Vattana (Enge/Ittiritpong) Lamborghini, + 12.405
7. NB Team (Wiser/Jiang) Ferrari, + 23.661
8. Absolute Racing (Imperatori/Lee) Bentley, + 29.072
-. 
Singha Racing Team (Van Dam/Bhirom Bhakdi) Ferrari, DNF

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet