WRC

Rally WRC Catalunya: Moeilijke start voor vaderlandse rijders in Spanje


Tijdens de één na laatste ronde in het WRC zijn de meeste kaarten voor het kampioenschap al geschud. Zowel bij de rijders als de constructeurs is de zaak ruim beslist. In de kop van het klassement moeten nog wel de tweede plaatsen vast gesteld worden. Met name bij de constructeurs is daarom de strijd los gebarsten om die tweede plek. Bij de Drive DMACK Fiësta Trophy is de zaak nog niet beslist, maar voor onze landgenoten Mats van den Brand en Kevin van Deijne liepen de zaken niet voorspoedig.

MatsSpain
Mats van den Brand op de eerste proef in Barcelona

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Bij de superspecial rondom de berg Montjuich in Barcelona ging het nog goed, Mats van den Brand was er tweede bij de DDFT rijders, net achter Australiër Brendan Reeves. Maar de Australiër heeft niet voldoende wedstrijden gereden in de trophy en kan daardoor geen punten scoren. Vande Brand pakt daardoor de extra punten voor de snelste tijd op een proef. Kevin van Deijne doet het iets rustiger maar haalt ook de finish van de stadsproef. "Niet slecht", zegt hij bij de finish, "maar morgen begint het pas echt".

Vrijdag
Op de derde proef van de Rallye RACC Catalunya Costa-Daurada gaat het mis voor Mats van den Brand. Hij schiet op hoge snelheid van de weg en landt ondersteboven in het struweel. Zijn Fiesta wordt gereduceerd tot een vormeloze hoop staal, niet in staat om verder te rijden. "Ontzettend jammer, we waren zo gemotiveerd voor deze rally. Dank aan M-Sport dat ze zo'n goede sterke auto gebouwd hebben", is het commentaar van Van den Brand. "Daardoor hebben we dit ongeluk allebei zonder kleerscheuren overleefd!"

ASN Finland-1435
Kevin van Deijne hoopt op betere tijden op asfalt


Voor Kevin van Deijne was het ook een zware dag. Ze hadden te kampen met een gebroken versnellingspook. Onderweg probeerden ze de pook weer te repareren, maar pas bij de derde poging lukte dat. "Kijk dat is versie 3.0 die heeft het het langst gehouden. Het team staat vijfde in het klassement van de vrijdag en is vol goede moed: "Morgen gaan we naar het asfalt, hopelijk gaat het dan beter!"

ASN VW Spain
Ogier voert het veld weer aan...

Ondertussen aan de kop
In de top van het klassement begon Kubica heel goed en voerde van proef drie tot proef vijf het klassement aan. Maar op die proef wordt de Pool geplaagd door maar liefst twee lekke banden Mede daardoor neemt Ogier het heft weer in handen. Op de gravelpaden is het lastig om als eerste te starten, maar de nieuwe wereldkampioen komt altijd terug en dus vormen, Ogier, Latvala en Tänäk aan het ende van de dag de top drie.


Stand na vrijdag:
1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 1:24:58.4
2. J.M Latvala / M. Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +4.0
3. O. Tanak / R. Molder (Ford Fiesta RS WRC) +11.3
4. D. Sordo / M. Martí (Hyundai i20 WRC) +26.9
5. M. Østberg / J. Andersson (Citroën DS3 WRC) +29.7
6. Mikkelsen / O. Floene (Volkswagen Polo R WRC) +37.4
7. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai i20 WRC) +38.3
8. K. Meeke / P. Nagle (Citroën DS3 WRC) +59.4
9. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +1:03.8
10. E. Evans / D. Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +1:09.2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet