V8 Supercars

V8 Supercars: Nieuw wedstrijdformaat voor 2016. Prodrive wil Simona de Silvestro!

De V8 Supercarorganisatie heeft voor 2016 een nieuw wedstrijdformaat aangekondigd. Ook de transfermarkt is aardig in beweging. Vandaag werd bekend dat James Moffet, die Nissan in 2013  de allereerste V8 Supercar-overwinning bezorgde, naar GRM Volvo verkast.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Nissan/Holden/Erebus/PR

2015 Townsville
Het wedstrijdformaat van de V8 Supercars verandert in 2016 voornamelijk op de zaterdag.


Nieuw wedstrijdformaat voor 2016.
Voor alle wedstrijden behalve de Bathurst 1000, Philip Island Super Sprint en de AGP supportwedstrijden worden de softcompounds verplicht. De twee wedstrijden op de zaterdag worden vervangen door één wedstrijd van 120km met een verplichte pitstop waarbij tevens vier banden verplicht verwisseld moeten worden. Voor de wedstrijden in Darwin, KL City en de Auckland Super Sprint staan er vier 100 km sprintwedstrijden op het programma. De finale in Sydney zal uit twee 250 km. wedstrijden bestaan terwijl het wedstrijdformaat van de succesvolle Clipsal 500 met twee 125 km. races op zaterdag onveranderd blijft. Op zondag er de 250 km lange hoofdwedstrijd.

Nu mogen er per seizoen 320 banden per auto gebruikt worden. In 2015 mogen er per ingeschreven auto 400 banden benut gaan worden. PRA titelkandidaat Mark Winterbottom is enthousiast over het nieuwe reglement. "V8 Supercars heeft naar ons geluisterd en ik denk dat we veel beter af zijn. De zachte band zorgt voor fantastische wedstrijden en het wordt straks een uitdaging om het hiermee zo lang mogelijk uit te houden. Met verplichte pitstops op zaterdag wordt de wedstrijdstrategie al op de eerste dag van toepassing" aldus Winterbottom.

2015 Nissan Moffatt
Nissan moet haar snelste coureur laten gaan.......

Nissan moet James Moffat laten gaan
De 31-jarige James Moffatt, zoon van toerwagenlegende Allan Moffat, vertrekt voor 2016 naar Volvo waar hij de plek van de weinige competitieve David Wall gaat innemen. Voor Wall, die Wilson Security Systems als één van de hoofdsponsors van GRM Motorsport meebracht is bij het team van Gary Rogers Motorsport geen plaats meer. Moffatt bezorgde Nissan in haar debuutjaar 2013 de enige V8 Supercaroverwinning tot nu toe. Door gebrek aan sponsoring is Moffatt genoodzaakt om naar GRM over te stappen. Michael Caruso, Rick en Todd Kelly blijven deel uitmaken van het team.

De Silvestro
Tim Edwards van Prodrive Racing Australia wil Simona graag het gehele seizoen laten rijden mocht er een budget gevonden worden.

PRA baas wil Simona de Silvestro voor 2016!
PRA baas Tim Edwards was behoorlijk onder de indruk van de Zwitserse Indycar/FE rijdster Simona de Silvestro tijdens de Bathurst 1000. Edwards liet doorschemeren dat er achter de schermen gewerkt wordt om voor haar een budget te vinden! Tim Edwards: "Het is fantastisch om vrouwen in de sport te hebben en daar hebben we er te weinig van. Ik denk dat dit ontzetten positief zal zijn. Het was een waar genoegen om met haar samen te werken. Zodra zij uit de auto stapt steekt haar enthousiasme je direct aan.Het was erg prettig om met haar te werken."

Hoewel Simona en Renee Gracie als laatste geklasseerd werden maakte Simona behoorlijk veel indruk bij PRA. Tim Edwards: " Zij was een beetje teleurgesteld over haar snelheid aan het eind van de wedstrijd. Maar om eerlijk te zijn waren er zoveel onderdelen aan die auto verwisseld. De geometrie was gewoon een gok en het stuurwiel was ver uit de koers!"Simona komt dit weekend niet aan de start in Surfer's Paradise. Zij heeft Formule E-verplichtingen in Beijing.

2015 Will Davison
Will Davison verhuist van Erebus naar Tekno Autosports.

Will Davison naar Tekno Autosports
Het felbegeerde zitje van Shane van Gisbergen zal zo goed als zeker ingenomen worden door Will Davison, die het team van Erebus gaat verlaten. Naar alle waarschijnlijkheid zal het contract van Bathurst polesitter David Reynolds bij PRA niet meer verlengd worden. Reynolds is in gesprek met het Mercedes Team van Betty Klimenko.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet