Diversen

Renault Sport Trophy: Indy Dontje sluit seizoen af met zege in Spanje

20151016151006-c8352c4f hd

Indy Dontje heeft zijn debuutjaar in de Renault Sport Trophy met een overwinning afgesloten. Op het Spaanse Jerez de la Frontera scoorde de 22-jarige Noord-Hollander op zondagmiddag tijdens de seizoenfinale zijn eerste zege door in de stromende regen de concurrentie te kleineren en met een voorsprong van maar liefst 25 seconden als eerste onder de finishvlag door te komen. Met dit resultaat verzilverde Dontje tevens de vierde plaats in de eindrangschikking van het Elite kampioenschap.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto: PR

Vrije trainingen en kwalificatie
Hoewel Dontje tot op heden nog nooit eerder in actie was gekomen op het vierenhalf kilometer lange circuit in Zuid-Spanje, voelde de ART Junior coureur zich al snel thuis op de heuvelachtige omloop in de sherry streek. Na de eerste testsessie in tweede positie afgesloten te hebben, eindigde hij de dag zelfs als snelste rijder van het competitieve startveld.

Door een wat ongelukkige timing in combinatie met een rode vlag situatie kon Dontje in de kwalificatiesessie zijn potentieel niet ten volle benutten en moest de Against Cancer ambassadeur genoegen nemen met de achtste plaats op de startopstelling.

Indy Dontje: "So far, so good! Ik heb hier nog nooit eerder gereden, maar wat een gave baan! Omdat we in Le Mans weinig kilometers konden maken, heb ik voor dit weekend een voordeel omdat ik met een nieuwe set banden kon starten. Jammer dat we in de kwalificatie ons niet konden mengen om de strijd om de pole-position. Voor de races wordt er hier echter veel regen opgegeven en dan voel ik me altijd als een vis in het water en ben ik er zeker van dat ik mijn weg naar voren toch wel zal vinden!"

Races
In de endurancerace op zaterdagmiddag lijken Dontje en stalgenoot Toni Forne inderdaad hard op weg te zijn naar een verrassend resultaat. Nadat Dontje zich van de achtste startplaats al snel weet op te werken naar de derde positie, geeft hij halverwege het stuur over aan zijn Spaanse teamgenoot.

Deze wordt echter al snel van achteren getorpedeerd door een onoplettende onervaren rijder, waarna zijn bolide de muur inspint en het duo hun eventuele podiumplaats in rook op ziet gaan.

Op zondag zorgt Dontje echter voor een sportieve revanche tijdens zijn Elite sprintrace. Nadat het op de startopstelling plots is gaan regenen, wisselt hij snel om van slicks naar regenbanden om vervolgens bij het doven van de startlichten binnen twee bochten de koppositie te veroveren. Zelfs een korte interventie van de safety-car met herstart brengt Dontje net van de wijs. Bij het vallen van de vlag heeft Dontje een uitermate comfortabele voorsprong van 25 seconden op zijn achtervolgers opgebouwd en wint hij met speels gemak zijn eerste wedstrijd van het jaar!

Indy Dontje: "Ik voel me dol en dol gelukkig! In het begin van het seizoen hadden we veel technische tegenslag en kwamen we eerlijkheidshalve ook nog snelheid tekort op onze concurrenten. Daarna hebben we ons steevast ieder weekend verbeterd en hebben we meerdere podiumplaatsen weten te scoren. Deze overwinning is natuurlijk de kers op de taart. Er is geen betere manier om een seizoen af te sluiten en de winter in te gaan. Complimenten aan iedereen binnen het team voor het harde werk dit jaar, jullie zijn echt kanjers! Ook wil ik graag Renault Sport bedanken voor hun support evenals mijn trouwe partners en fans. Ik weet nog niet hoe mijn agenda er volgend jaar uit komt te zien, maar ik weet zeker dat er meer successen als deze zullen volgen!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet