Supercar Challenge

Stan van Oord sluit mooi seizoen af met zege tijdens Finaleraces op TT Circuit Assen

svo assen 883

Stan van Oord heeft tijdens de Finaleraces op TT Circuit Assen seizoen 2015 afgesloten met een zege en een vierde plaats in de Supercar Challenge. Een bijzondere zege, want Van Oord ging van start vanuit de pitstraat en moest door 50 successeconden -resultaat van een positie in de top 3 in voorgaande races- een extra lange pitstop maken. 'Het was een supergoed weekend. Geweldige races, ontzettend gezellig op de paddock en bovendien hebben we met Spirit Racing een contract gesloten voor volgend seizoen. In 2016 kom ik het hele seizoen uit in de Supercar Challenge in de divisie Supersport. Fijn dat dit nu al rond is', is Stan van Oord tevreden.


Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Op vrijdag arriveerde Van Oord om 15 uur op TT Circuit Assen. Nog net op tijd om deel te kunnen nemen aan de kwalificatie die om 15.10 uur op het programma stond. Zonder vrije training reed de 18-jarige coureur maar vier rondjes, die hem op de derde positie in zijn klasse brachten. "Ik ken Assen gelukkig vrij goed, dus ik zat al snel in mijn ritme", verklaarde Van Oord zijn goede klassering.

svo assen 564

Voor de race op zaterdagmiddag begon had het flink geregend, waardoor vrijwel iedereen op regenbanden stond. Toen Van Oord naar de startopstelling reed zag hij echter dat de baan op veel plaatsen al aardig droog was. Prompt besloot hij de pits op te zoeken om slicks te laten monteren. "Ons plan was oorspronkelijk om tijdens de verplichte pitstop slicks te plaatsen. Omdat ik 50 seconden langer stil moest staan was daar voldoende tijd voor. Maar ik realiseerde me in de opwarmronde dat ik op regenbanden in de eerste stint veel tijd zou verliezen en dus reed ik de pits in."

svo assen 641

Zo moest Van Oord zijn race beginnen vanuit de pitstraat op een tiende positie in zijn klasse. Tot aan de pitstop ging dat voortvarend, de Woudrichemse coureur kwam op de vijfde positie binnen. De pitstop van 1 minuut en 50 seconden leek een eeuwigheid te duren en Van Oord vreesde weer helemaal achteraan te moeten beginnen, maar toen had hij wat geluk. De safetycar was op een goed moment in de baan gekomen, waardoor hij niet veel posities verloor. In het tweede deel van de race reed Van Oord sterk en had hij mooie gevechten, die hij allemaal in zijn voordeel wist te beslissen.

svo assen 674

Het mooiste gevecht was echter om de zege met Stéphane Kox. Zij verdedigde uitstekend, maar Van Oord wist in de 15e ronde toch de leiding over te nemen en die gaf hij niet meer uit handen. "Een heerlijke race, ongelofelijk dat ik iedereen heb weten in te halen", lachte Van Oord blij.

svo assen 887

Door zijn zege kreeg Stan van Oord weer 15 extra seconden op zijn totaal, waarmee hij de pitstop in race twee maar liefst twee minuten en vijf seconden stil moest blijven staan. In het eerste deel van de race ging het weer uitstekend, maar na de pitstop kwam Van Oord als zevende de baan weer op. Bovendien bleek dat hij net te kort in de pits had stilgestaan, waardoor hij nogmaals moest binnenkomen voor een drive-through-penalty. "Ik wist nog op te klimmen tot de vierde plek, maar met 40 seconden achterstand op de nummer drie was het podium niet meer haalbaar."

svo assen 803

Zo finishte Van Oord de laatste race in de Supercar Challnge van 2015 net buiten het podium. "Ik heb dit seizoen acht races gereden in de Supercar Challenge en ik heb zes keer op het podium gestaan, waarvan driemaal op de hoogste trede. Ik ben erg blij en kijk er enorm naar uit om volgend seizoen bij Spirit Racing het hele kampioenschap te kunnen rijden", besluit Stan van Oord zijn seizoen tevreden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet