GT

GT: ACO kondigt Michelin GT3 Le Mans Cup aan voor 2016


62 afcorse gtc castellet track ND5 8202

ACO-voorzitter Pierre Fillon en ELMS/FIA WEC-baas Gérard Neveu hebben op het circuit van Estoril een nieuw GT3-kampioenschap aangekondigd. De Michelin GT3 Le Mans Cup zal vanaf volgend seizoen in het voorprogramma van vijf van de zes European Le Mans Series rijden en zal in juni ook in het voorprogramma van de 24 Uur van Le Mans te zien zijn.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: PR

Het nieuwe kampioenschap zal volgend jaar mei van start gaan op het circuit van Imola en zal daarna tevens te zien zijn op de Red Bull Ring, Le Castellet, Spa-Francorchamps en Estoril. Het hoogtepunt van het seizoen moet de supportrace op Le Mans worden, op de zaterdag voor de 24 Uur van Le Mans.

Op de race op Le Mans na zullen alle wedstrijden van de Michelin GT3 Le Mans Cup twee uur duren. De wedstrijd op Le Mans zal een uur duren en op Le Mans zullen ook LMP3-teams mogen deelnemen. Om alles in goede banen te leiden heeft de organisatie de hulp ingeroepen van de organisatie van het Frans GT, waar komend seizoen LMP3 en GT3 ook samen zullen rijden. De kalenders van beide klassen hebben geen overlap.

04115002 220-1024x683 Het is te hopen dat het weer volgend jaar wat beter is tijdens de race op Le Mans

Het vandaag bevestigde ACO GT3-kampioenschap lijkt een directe aanval te zijn op de succesvolle door SRO georganiseerde kampioenschappen, waaronder de Blancpain Endurance Series en de GT Sports Club. Net als de laatstgenoemde klasse richt de nieuwe Michelin GT3 Le Mans Cup zich met name op de gentlemen-rijders. In het ACO-kampioenschap is één 'bronze'-rijder per auto dan ook verplicht.

Voor teams wordt het moeilijk om beide kampioenschappen te combineren. De eerste race van de Michelin GT3 Le Mans Cup op Imola valt samen met de tweede wedstrijd van de Blancpain Endurance Series op Silverstone en de Blancpain Sprint Series race op de Hungaroring valt samen met de Michelin GT3 Le Mans Cup op Circuit Paul Ricard.

unnamed 21 Pierre Fillon (m) en Gérard Neveu (r) tijdens de persconferentie in Portugal

Volgens Pierre Fillon is het nieuwe kampioenschap een logische stap van de ACO. "In aanvulling op het WEC op wereldniveau, de ELMS op Europees niveau en de Asian Le Mans Series in Azie, voegt de ACO met deze nieuwe serie nog een stuk toe aan haar portfolio van wedstrijden en versterkt het daarmee haar positie als promotor van kampioenschappen en langeafstandsraces," aldus Fillon. "Het zal voor de beste teams en coureurs in GT3 een ware toegangspoort zijn tot de GTE-wereld en de 24 Uur van Le Mans."

Ook Gérard Neveu ziet een goede toekomst voor het nieuwe kampioenschap. "De Michelin GT3 Le Mans Cup versterkt het ELMS-programma voor het seizoen 2016. Deze nieuwe serie is een uitstekende route voor gentlemen-rijders die verder willen in de langeafstandsracerij. Zoals we dat altijd al gedaan hebben in de ELMS, zullen we er alles aan doen om die droom werkelijkheid te laten worden voor de coureurs. We zijn blij met de grote belangstelling die er al door teams is getoond in de nieuwe serie," aldus Neveu.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet