V8 Supercars

V8 Supercars: Fabian Coulthard naar DJR Team Penske in 2016

Het was eigenlijk allang een publiek geheim maar de volle neef van David Coutlhard verhuist in 2016 van Brad Jones Racing naar DJR Team Penske dat verrassend genoeg met twee auto's in de V8 Supercars gaat uitkomen!

Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penske

Pye Coulthard
Scott Pye, inmiddels herstellende van zijn crash op Bathurst afgelopen weekend, en Fabian Coulthard komen in 2016 voor DJR Team Penske uit.


Fabian Coulthard naar DJR Team Penske in 2016
DJR Team Penske maakte vanmorgen bekend dat het team naar twee auto's in 2016 zal uitbreiden. Naast Scott Pye zal Fabian Coulthard eveneens van het team deel uit gaan maken. De nu 33-jarige Coulthard maakte op Oran Park in 2004 zijn debuut in de V8 Supercars. In de laatste drie seizoenen behaalde Coulthard vijf V8 Supercar-overwinningen, zesmaal de pole en maar liefst 29 podiumklasseringen. Op dit moment staat Coulthard in de tussenstand van het V8 Supercarkampioenschap als vijfde geklasseerd.

Team Penske President Tim Cindric: " Het is altijd onze prioriteit geweest om naar twee auto's uit te breiden en nu Fabian aan boord komt, geeft dit ons de kans om met nog een andere auto vooraan te rijden.

Fabian Coulthard: "Ik vind het erg opwindend om voor DJR Team Penske uit te gaan komen. Het is wel bijzonder om voor twee autosportlegendes als Dick Johnson en Roger Penske te mogen racen. Ik hoop dat ik het team verder naar voren kan helpen."

Hoewel Coulthard in Engeland geboren werd, verhuisde hij al op erg jonge leeftijd naar Nieuw Zeeland waar hij diverse karting titels op zijn naam schreef. Later keerde Fabian naar Engeland terug waar hij in de Britse Formule Renault en Porsche Cup uitkwam. Daar was hij in 2004 de beste rookie.

Pas in 2008 startte Coulthard zijn fulltime carrière in de V8 Supercars. In zijn eerste seizoen eindige hij zesmaal in de Top 10. Sinds 2012 maakt hij deel uit van het team van Brad Jones Racing. In 2013 behaalde Coulthard drie overwinningen en twaalf podiumklasseringen en sloot het seizoen als zesde af. In 2014 behaalde Fabian één V8 Supercar-overwinning en stond in de eindstand van het kampioenschap als achtste geklasseerd.

Scott Pye eindigde in 22 starts tot nu toe zesmaal in de Top 10. Zijn beste resultaat was een vierde plek op Darwin. Pye nam al snel de taak van Marcos Ambrose over. Veteraan Ambrose was één van de architecten van het Penske V8 Supercar project maar had grote moeite om zich na tien jaar afwezigheid aan te passen. Vooral met de rempunten zoals later bleek.

Scott Pye: "Een fantastische aangelegenheid om voor Dick en Roger te blijven racen. We hadden dit jaar nogal wat ups-and-downs maar we gaan de juiste richting uit. Spannend om naar twee auto's uit te breiden. Fabian is een diehard racer en samen willen wij DJR Team Penske tot een titelkandidaat ontwikkelen.

Marcos Ambrose: "Ik ondersteun de bekendmakingen van vandaag. Sinds dat ik uit de auto gestapt ben was mijn eerste prioriteit om het team verder te helpen. Met Fabian en Scotty wacht het team ook na 2016 een grote toekomst.!"

Team Penske
Vlnr. Scott Pye, Dick Johnson, Tim Cindric en Fabian Coulthard.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet