IndyCar

IRL: Indycars testen op Daytona

Na ruim 47 jaar zijn de Indycars teruggekeerd op De Daytona International Speedway. In 1959 reden ze er voor het laatst.

tekst Willem J. Staat

 Meira Banking

Vitor Meira reed na 47 jaar als eerste over de banking van Daytona met een Indycar. Foto: IRL

Indycars terug op Daytona International Speedway
De Indycars keerden vandaag na een afwezigheid van ruim zevenenveertig jaar terug op Daytona. Na twee verschillende crashes waarbij George Amick en NASCAR Marshall Teaque om het leven kwamen. Amick crashte in de allerlaatste ronde na een gevecht met een tegenstander, terwijl Teaque kort voor de allereerste Daytona 500 crashte. Vanwege de scherpe banking was Daytona voortaan taboe voor eenzitters. Het bleef bij NASCAR- en sportscars.

Vandaag werd er voor het eerst sinds 47 jaar weer met een Indycar op Daytona getest. Toch werd de oval maar gedeeltelijk gebruikt. De vier aanwezige coureurs maakten slechts gebruik van een deel van de banking en het z.g. infield circuit, zoals bij de jaarlijkse 24 Uurswedstrijd voor de GrandAm sportscars.

Doel van de tests
Het doel van de tests is drieledig. Men bestudeert of Daytona geschikt is voor een IRL-wedstrijd, anderzijds vindt er een vergelijking plaats tussen de nieuwe generatie Honda-motoren en Firestone bestudeert de mogelijkheid voor een nieuwe compound voor de straten- en permanente circuits. Zoals bekend stapt Honda in 2007 weer terug naar de 3,5L Motoren, waarvan de cilinderinhoud na de crashes van Kenny Brack en Tony Renna in 2003 tot 3L werd teruggebracht.

Van de vier chassis die aan de test deelnemen zijn twee chassis van een gloednieuwe 3,5L Honda V8 motor voorzien en twee van de bekende 3.0L motor die de afgelopen jaren werd benut. De gloednieuwe Honda 3,5L motor rijdt op 100% ethanol, terwijl de huidige motor nog voor slechts 10% van ethanol gebruik maakt en 90% methanol. Aan de tests werd vandaag door Sam Hornish jr. Tony Kanaan, Scott Dixon en Vitor Meira deelgenomen. "Het was wel een aparte ervaring om vanaf de backstretch het infield in te sturen" aldus de Braziliaan die na 47 jaar als eerste met een Indycar over de befaamde Speedway aan zijn werkdag begon.

 Hornish infield Daytona

Kampioen Sam Hornish jr. met zijn Penske Dallara Honda in actie op het infield van Daytona. Foto: IRL
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet