Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton legt één hand op de titel na uitvalbeurt Rosberg


Räikkönen verliest weer bij de herstart
Bij de herstart is Hamilton druk met Bottas, die wordt verrast en bijna achter op de Mercedes rijdt. Kimi Räikkönen daarachter verloor bij de eerste herstart een plaats en is nu weer niet sterk. Hij klaagt over een gebrek aan snelheid op het rechte stuk en wordt aangevallen door zijn teamgenoot. Vettel, die vandaag boven Rosberg kan komen in het kampioenschap, pakt de binnenkant van bocht 2, maar Räikkönen laat hem staan. De twee raken elkaar bijna, kunnen niet samen door de bocht, Räikkönen moet hem afsnijden, blijft Vettel wel voor, maar moet die plaats daarna afgeven.

Verstappen niet zo snel
Verstappen is bij de start gepasseerd door zijn teamgenoot op nieuwe banden (zou het een teamopdracht zijn?) en die is lekker aan het vechten met Ricciardo. De twee wisselen een paar keer stuivertje, maar Ricciardo blijft voorop. Verstappen klaagt dat zijn twintig ronden oude banden er al aan zijn, mogelijk heeft zijn auto toch meer schade opgelopen bij die knal van Hamilton, en hij is ook beduidend langzamer dan zijn teamgenoot. Na 25 ronden maakt Verstappen zijn tweede stop en die gooit hem weer helemaal terug naar het achterveld.

Undercut helpt Bottas niet
Met 27 ronden op de teller is Valtteri Bottas de eerste van de vier koplopers die zijn pitstop maakt. Hij kiest dus voor de undercut om zo voor Vettel te blijven, maar dat voordeel wordt tenietgedaan door de drukte waarin Bottas terechtkomt. Hij zit achter Sainz en vlak daarvoor rijden Ricciardo, Maldonado, Perez en Massa. Zo lang Vettel sneller blijft dan die mannen daarachter, zal hij vast nog niet stoppen.

Vettel rijdt inderdaad nog vier ronden door voordat hij stopt. De stop van Ferrari is goed, Bottas is genoeg opgehouden en Vettel komt ruimschoots voor de Williams de baan op. Een ronde later komt Räikkönen, maar die komt wel heel voorzichtig de pits in. De tijd die hij daar verliest is net te veel, want hij komt net achter Bottas terug. De Williams maakt vervolgens een foutje, waardoor Räikkönen nog in de aanval kan, maar hij rijdt bijna tegen de achterkant van de Williams aan en kan zijn aanval niet doorzetten.

Lewis Hamilton komt de volgende ronde ook binnen, heeft alle tijd en kan probleemloos verder.

Räikkönen verrast Bottas
Valtteri Bottas rijdt nog steeds achter Daniel Ricciardo, die vroeg is gestopt maar de race waarschijnlijk wel uit kan rijden. Bottas zal de Australiër dus voorbij moeten en dat moet op zich wel lukken. Maar als Bottas even in moet houden voor de Red Bull grijpt Kimi Räikkönen dit kansje en duikt hij in het gat. De Ferrari zit aan de verkeerde kant en kan de plaats niet vasthouden.

Perez stiekem derde
Sergio Perez is vandaag nog niet veel in het stuk voorgekomen, maar hij is na zijn stop bij de tweede safetycar stiekem opgerukt naar de derde plek. Daar rijdt hij nu twee seconden voor Ricciardo. Hoe langer die Bottas achter zich kan houden, hoe groter de kans dat Perez het podium kan halen.

Bottas voorbij Ricciardo
Na bijna twintig rondjes achter Daniel Ricciardo heeft Valtteri Bottas na 45 ronden eindelijk de goede run om Daniel Ricciardo op start/finish te passeren. De vierde plek is nu in Finse handen, het podium ligt voor het grijpen,want Sergio Perez heeft serieuze problemen met zijn banden. Ricciardo's banden zijn er ook net te vroeg aan en hij wordt ook aangevallen door Räikkönen. Bij de eerste poging haalt de Ferrari-rijder de bocht niet en moet hij de plaats teruggeven. Een foutje daarna kost hem een rondje – er zijn er nog zeven te gaan. Als hij het gat weer heeft dichtgereden valt Räikkönen op dezelfde plek aan en dit keer haalt hij de bocht wel.

Sainz zijn remmen zijn eraan
Het was al een klein wonder dat Carlos Sainz vandaag mee racet, maar hij doet het ook nog verrassend goed. Sainz rijdt achtste en lijkt op weg naar punten, maar zijn remmen zijn eraan. De Spanjaard spint twee keer, de tweede keer kost hem dat zijn achtervleugel en hij parkeert zijn auto verstandig op een veilig punt op de baan.

Ricciardo

Ook Ricciardo strandt
Daniel Ricciardo mag dan wel twee plaatsen zijn verloren, de zesde plaats was nog steeds boven Red Bulls verwachting. Helaas duurt de race vier ronden te lang voor de Australiër; zijn Red Bull geeft de geest en hij moet zijn auto ook stilzetten.

Perez is lachende derde
Vier ronden voor het einde heeft Bottas de aansluiting bij Perez gevonden. De Force India heeft ook een goede topsnelheid en komt nog behoorlijk goed weg uit de bochten. Bottas komt tot de voorlaatste ronde niet tot een aanval en daardoor weet ook Räikkönen weer aan te sluiten.

In die voorlaatste ronde lukt het op start/finish ook niet voor Bottas, maar verderop in de ronde verrast hij de Force India en pakt Bottas via de binnenbocht de podiumplaats. Kimi Räikkönen gaat ook meteen in de aanval en gaat Perez ook voorbij.

Raikkonen

De Ferrari-rijder gaat meteen door en gaat ook bij Valtteri Bottas is de aanval. Räikkönen duikt verrassend in de binnenbocht na bocht 3, maar daar is echt geen ruimte. De Ferrari-rijder ramt zijn teamgenoot van de baan en die eindigt in de bandenstapel. Räikkönen komt ook niet ongeschonden uit de strijd en daardoor wordt Perez lachende derde. Hij gaat Räikkönen weer voorbij en mag toch naar het podium. Räikkönen haalt wel de finish, wordt alleen nog door Massa gepasseerd, maar zal ongetwijfeld nog een dikke straf krijgen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet