GT

Zes Nederlanders strijden om Blancpain Sprint Series-zege bij Finaleraces

Persbericht - Finaleraces2015-pre3-VSA-1

Maar liefst zes Nederlandse coureur verschijnen aan de start van de Blancpain Sprint Series-finale op Circuit Park Zandvoort. De seizoensfinale vindt plaats van 9 tot en met 11 oktober tijdens de Finaleraces. Het internationale evenement verwelkomt een line-up van indrukwekkende raceseries, met de hoofdrol voor de snelle en tot de verbeelding sprekende GT-supercars uit de spectaculaire Blancpain GT Sprint Series.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Twee felle sprintraces van elk 60 minuten, inclusief verplichte pitstop en een ijzersterk startveld van verschillende GT3 racebolides met elk een vermogen van meer 500 pk. Dat zijn de twee basis ingrediënten van de wedstrijden van de Blancpain Sprint Series. De klasse wordt ook wel gezien als het officieuze WK voor sprintraces met GT bolides. Dat is ook terug te zien in de grid, met vrijwel alle top auto's uit de GT-racerij van de partij, waaronder supercars als de Lamborghini R-EX, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, BMW Z4 GT3, Ferrari 458 Italia, Audi R8 LMS Ultra en de snelle Bentley Continental GT3.

Persbericht - Finaleraces2015-pre3-VSA-2

Tijdens de Finaleraces zullen veel ogen gericht zijn op Robin Frijns. De 24-jarige coureur uit Maastricht komt als klassementsleider in de Blancpain Sprint Series naar het Zandvoortse duinencircuit. Frijns kon al tijdens de vorige wedstrijd op Misano kampioen worden, maar zijn teamgenoot Laurens Vanthoor raakte betrokken bij een zware crash, waarbij de Audi R8 LM Ultra onherstelbare schade op liep en het duo geen punten meer kon scoren. Een tweede tegenslag voor Frijns was het wegvallen van de geblesseerde Vanthoor als teamgenoot voor de wedstrijd op Circuit Park Zandvoort. Toch verwacht het Belgian Audi Club Team WRT een nieuwe Audi R8 LMS Ultra te kunnen preparen voor Frijns en zijn nieuwe ervaren teamgenoot Christopher Mies, zodat Robin Frijns alsnog de titel kan winnen.

Persbericht - Finaleraces2015-pre3-VSA-3

De tegenstand is daarbij niet mals. Want ook het team van Rinaldi Racing maakt met coureur Norbert Siedler nog kans op de titel. Speciaal voor de wedstrijd op Zandvoort heeft het team de hulp ingeroepen van GT-specialist Jeroen Bleekemolen. Voor Bleekemolen is het de eerste keer dat hij in een Ferrari 458 GT3 Italia racet. Toch liggen de verwachtingen hoog, aangezien "Bleek" veel lokale circuitkennis mee de cockpit in neemt.

Persbericht - Finaleraces2015-pre3-VSA-4

Daarnaast zien de bezoekers een derde Nederlander in actie, maar ditmaal een coureur die dit seizoen al ervaring heeft met het racen in GT3 bolides om het Zandvoortse podium. Het team van Reiter Engineering brengt namelijk een Lamborghini Gallardo R-EX aan de start voor Nick Catsburg, winnaar o.a. van de 24 uur Spa. Catsburg wist in september nog als tweede te finishen in de zondag-race van de ADAC GT Masters tijdens het Zandvoort Masters Weekend. 'Never change a winning team', moet men bij Reiter Engineering hebben gedacht, want de teamgenoot van Catsburg is ook dit keer Albert von Thurn und Taxis.

Persbericht - Finaleraces2015-pre3-VSA-5

Opvallend zal ook de stoere Bentley Continental GT3 met startnummer 83 zijn. Deze machtige Britse racer wordt namelijk bestuurd door een volledige Nederlandse combinatie: Jules Szymkowiak en Max van Splunteren. Het duo strijdt namens het Bentley Team HTP Motorsport om de zege in de Silver Cup, het klassement voor coureurs jonger dan 25 jaar. Daarin zal onder andere moeten worden afgerekend met twee Deense coureurs in een Audio R8 LMS Ultra. Overigens wordt het weekend voor Van Splunteren extra uitdagend. De jonge coureur strijdt immers ook om de kampioenstitel in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, een van de series die tijdens de Finaleraces in actie komt.

Bij GT Russian Team zal Indy Dontje in de Mercedes SLS AMG GT3 te zien zijn naast Alexey Karachev.

Naast de Blancpain Sprint Series en de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux zijn er ook wedstrijden van de DMV BMW Challenge en de German TourenWagen Cup.

Kaarten in voorverkoop verkrijgbaar
Kaarten voor de Finaleraces zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de website van Circuit Park Zandvoort (www.circuit-zandvoort.nl) en via de 450 Primera winkels verspreid door Nederland. Racefans kunnen het spektakel op zondag 11 oktober aanschouwen voor slechts € 10,00. Niet alleen hebben zij dan toegang tot het volledige duinterrein aan de buitenzijde van het circuit, maar ook kunnen zij plaats nemen op de overdekte hoofdtribune (reserveren van stoelen is niet mogelijk).

Bezoekers die de actie van dichtbij willen meemaken, kunnen een paddock kaart aanschaffen voor slechts € 20,00. Naast toegang tot de hoofdtribune omvat het ticket ook toegang tot de Paddock Hill Grandstand, toegang tot de paddocks waar de verschillende teams met hun auto's staan opgesteld en kan men ook een bezoek brengen aan de Pre-grid bij de Kumhobocht, waar de motoren gestart worden en de coureurs de laatste voorbereidingen treffen, voordat de racewagens van het bijprogramma in actie komen op het Zandvoortse asfalt. Tevens kunnen bezoekers op vertoon van hun paddock kaart voor zondag, gratis een bezoek brengen aan de kwalificaties en races op zaterdag 10 oktober.

Kinderen gratis de duinen in!
Kinderen tot 12 jaar ontvangen 50% korting op de paddockprijzen, mits onder begeleiding van een volwassene. Voor toegang tot de duinen hebben kinderen tot 12 geen ticket nodig. Zij mogen gratis het spektakel bijwonen, inclusief toegang tot de hoofdtribune.

TIJDSCHEMA

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet