V8 Supercars

V8 Supercars: PRA Fords dit weekend de grote favoriet op het Australische Bathurst

2015 SVG
Tweede kans voor SVG dit jaar? Dat zou echt mooi zijn!

Tekno Autosports
Voor Shane van Gisbergen en Jonathon Webb draaide de Bathurst 1000 in 2014 op een drama uit toen de startmotor het na de laatste reguliere stop het begaf. Tekno Autosports kende een wisselvallig seizoen. Verkeerde bandenkeuzes en een chassis dat niet meer helemaal wilde en volledig vervangen moest worden. Sindsdien rijdt SVG weer in de punten. Voor SVG wordt het zijn afscheid bij Tekno Autosports. Volgend jaar maakt hij deel uit van Red Bull Team Holden Australia. Als Tekno Autosports over voldoende speed beschikt zouden Van Gisbergen en Webb voor een verrassing kunnen gaan zorgen. SVG zorgt overigens altijd voor spektakel. Dat wel.

2015 Fabian Coulthard
Fabian Coulthard heeft zich als rijder erg goed ontwikkeld. Gaat hij voor zijn eerste Bathurst-zege?

Brad Jones Racing
Het team van Brad Jones Racing zet eveneens drie Holden Commodores in. De Freightliner Racing Holden VF Commodore van Fabian Coulthard en Luke Youlden behoort dit jaar eveneens tot de grote favoriete. De volle neef van David Coulthard lijkt dit jaar één van de weinige coureurs te zijn die Winterbottom met regelmaat tegenstand weet te bieden. Voor Coulthard wordt het zijn 11e Bathurst 1000 en reed tweemaal in de Top 10. Coulthard rijdt samen met Luke Youlden die in 2003 als derde eindigde en goed is voor dertien Bathurst starts. Het is een publiek geheim dat Coulthard na vele jaren BJR aan het eind van dit seizoen gaat verlaten. Volgens welingelichte bronnen zou het contract met DJR Team Penske al getekend zijn....... Veteraan Jason Bright rijdt samen met Andrew Jones. Een combinatie die goed is voor 32 Bathurst starts. Bright die in het verleden ook in American Open Wheel Racing actief was won de wedstrijd in 1998. De derde BJR Holden Commodore VF wordt bemand door Dale Wood/Maculey Jones die we niet tot de kanshebbers moeten rekenen. Bright heeft 49 V8 Supercar-podiums op zijn naam staan en is er nog één van de magische 50 verwijderd. In de geschiedenis van de V8 Supercars behaalden overigens maar tien coureurs 50 podiums.


2015 Jason Bright
Gaat Jason Bright voor zijn 50e Supercarpodium op Bathurst?

Lucas Dumbrell Motorsport
Het kleine team van de verlamde Lucas Dumbrell beschikt over twee auto's en met Nick Percat/Oliver Gavin over een ijzersterke combinatie. Percat won in 2011 samen met Garth Tander de Bathurst 1000. GM-coureur Oliver Gavin werd direct bij zijn debuut op Bathurst samen met Percat derde. De tweede LDM Motorsport bolide wordt bemand door Tim Blanchard en Karl Reindler. Voor de No 3. LDM Commodore was Jeroen Bleekemolen overigens kortstondig in de running maar jammer genoeg draaide het op niets uit en opteerde men voor Karl Reindler die vijf Bathurst-starts op zijn naam heeft.


2015 Volvo Rijders
De Volvo rijders krijgen het zwaar dit jaar. Vlnr. David Wall, Chris Pither, Scott McLaughlin en Alexandre Premat.

Gary Rogers Motorsport Volvo S60
Vorig jaar schitterde het team van Gary Rogers Motorsport op Bathurst met de Volvo S60. De combinatie Scott McLaughlin/Alexandre Premat reed toen gedurende lang tijd in de kopgroep voordat een aanrijding het voortijdige einde betekende. Dit jaar heeft het team duidelijk met betrouwbaarheidsproblemen te kampen. De GRM S60 beschikt zeker over voldoende snelheid maar gaan de Volvo's het 161 ronden lang uithouden. Aan McLaughlin/Premat ligt het zeker niet. De tweede Volvo S60 wordt bestuurd door de combinatie Chris Pither/David Wall die we niet tot de kanshebbers behoeven te rekenen.

2015 Nissan Retrokleuren
Prachtige retrokleuren bij Nissan.

Nissan Motorsport
Nissan Motorsport heeft maar liefst vier auto's ingeschreven. Todd Kelly vormt samen met de Brit Alex Buncombe een combinatie. Laatstgenoemde werd samen met Kelly bij zijn debuut in 2014 direct zevende. Een duo dat zeker niet onderschat moet worden. Todd Kelly won de Bathurst 1000 in 2005. De tweede Nissan wordt bemand door Rick Kelly/David Russell. Met 14 starts is Rick Kelly zeker een Bathurst veteraan die we met twee overwinningen in 2003 en 2004 zeker niet mogen onderschatten. Michael Caruso/Dean Fiore bemannen de derde Nissan Motorsport inschrijving. Caruso eindigde in 2009 als derde. James Moffat en Taz Douglas bemannen de vierde Nissan Altima. Moffat en Douglas eindigden vorig jaar verrassend als tweede. De Nissans beschikken voor dit seizoen over aerodynamische aanpassingen en upgrades aan de motor. Vergeleken met 2014 is de line-up niet veranderd.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet