V8 Supercars

V8 Supercars: PRA Fords dit weekend de grote favoriet op het Australische Bathurst

Na de Indy 500, de 24U van Le Mans, de GP van Monaco is de Bathurst 1000 op Mount Panorama voor velen de vierde autosportklassieker op de kalender. De wedstrijd die binnen het kampioenschap meetelt voor de Pirtek Endurance Cup is het kroonjuweel van de V8 Supercars. 161 moordende ronden staan er op het 6.231 km. lange circuit op het programma. De gemiddelde snelheid op Bathurst bedraagt ongeveer 178 km/u.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PRA/Holden/Erebus/GRM Motorsport/Volvo Polestar/PR


2015 Chaz Mostert
De PRA Fords zijn dit weekend de grote favoriet op Bathurst.


PRA Fords de grote favoriet op Bathurst
Voor de diehard autosportliefhebber is de Bathurst 1000 op het Australische Mount Panorama één van de mooiste toerwagenwedstrijden op de kalender. Dit jaar alweer de 53e editie. Het kwalificatierecord op de 6.231 km lange baan is in handen van Fabian Coulthard met een BJR Holden Commodore. Vorig jaar liet Fabian op Mount Panorama een tijd van 2.05.6080 noteren in zijn BJR VF Holden Commodore. De verwachting is dat het record van Fabian dit jaar gaat sneuvelen zeker omdat er op het lange rechte stuk van Conrod Straight een topsnelheid van meer dan 300 km/u verwacht wordt. Bathurst, het circuit waar Peter Brock met 9 overwinningen een onsterfelijke legende werd. Tussen 1978 en 1980 won hij driemaal. Brock kwam er in zijn lange carrière maar liefst 24 maal aan de finish en verbrak er zesmaal het baanrecord.

Met vier auto's is het team van Prodrive Racing Australia de grote favoriet. De Ford FG X beschikt in tegenstelling tot zijn voorgang de Ford FG over betere aerodynamica en mechanische grip. Ook werden er verbeteringen aan het Supaschock wielophangingssysteem aangebracht. Met meer downforce en grip is de Ford FG X op een verscheidenheid van circuits gewoon superieur gebleken en Mark Winterbottom is de grote titelfavoriet, maar uiteraard ook één van de grote kanshebbers op Bathurst. Mark Winterbottom rijdt dit jaar samen met Steve Owen. Het duo is in totaal goed voor 27 Bathurst starts. In 2013 won Winterbottom de Bathurst 1000 met Steven Richards. Chaz Mostert won vorig jaar met Jack Perkins op Mount Panorama. Dit jaar vormt Mostert samen met Cameron Waters, afkomstig uit de Dunlop Series, een combinatie. Mostert behaalde dit jaar al een record aantal poles en is evenals vorig jaar de grote favoriet. De derde Ford FG X wordt bemand door David Reynolds en Dean Canto(beiden tweede in 2012) Reynolds heeft zich als rijder goed verbeterd lijkt verzekerd te zijn van een goede toekomst in de V8 Supercars. De vierde auto wordt onder vlag van Super Black Racing voor newcomers Ant Pedersen en André Heimgartner ingezet. Zij worden begeleid door de ervaren Paul Radisich.


2015 X Box
DJR Team Penske rijdt dit weekend in de X-Box kleuren.

DJR Team Penske
Alle ogen zijn natuurlijk ook gericht op het gloednieuwe DJR Team Penske waar oud NASCAR-coureur Marcos Ambrose al snel vervangen werd door Scott Pye die met zijn input bij het team toch veel indruk maakte. Pye startte driemaal op Bathurst en een zesde plek was zijn beste resultaat in 2013. Ambrose reed tien jaar geleden voor het laatst in de V8 Supercars en moest al snel tot de conclusie komen dat er wel e.e.a veranderd was. Ambrose had nogal weinig vertrouwen met zijn rempunten. Op Sandown ging het eigenlijk helemaal naar wens. De DJR Team Penske Ford FG X is speciaal voor Bathurst in de X-Box kleuren gespoten. Ook bevestigde DJR Team Penske dat Indycar-coureur Will Power als ''gast'' dit weekend aanwezig is met de vermelding dat Marcos Ambrose op Bathurst nog nooit op het podium stond........

2015 X Box Drivers
Scott Pye en Marcos Ambrose. Houden ze bij de DJR Team Penske Will Power achter de hand? Je zou het bijna denken....


Red Bull Team Australia
Red Bull Team Australia beschikt over twee supersterke combinaties. Jamie Whincup/Paul Dumbrell en Craig Lowndes/Steven Richards. De afgelopen twee jaar verloor Red Bull Team Australia tweemaal in de allerlaatste ronde de wedstrijd. Met Paul Dumbrell beschikt Jamie Whincup wel over de snelste co-piloot. Dumbrell houdt zich fit met deelname aan de Dunlopseries. Het duo is goed voor 29 starts. Hun teamgenoten Craig Lowndes/Steven Richards vormen dit jaar de meest ervaren combinatie met maar liefst 43 starts. Een enorm pak ervaring. De Holdens beschikken dit jaar over meer rechtelijn snelheid dankzij aanpassen aan de achtervleugel en de bodemplaat van de auto. In de bochten lijken de Holdens over minder stabiliteit te beschikken. Dit heeft zich ook gereflecteerd soms weinig inconsistente resultaten van de Holden Commodores.

2015 Holden Voor Walkinshaw Racing is het alweer enige tijd geleden dat men op Bathurst won.

Walkinshaw Racing
Het team van Walkinshaw Racing heeft voor Bathurst vier auto's ingeschreven. James Courtney zal echter nog niet van de partij zijn. Courtney is herstellende van een longbeschadiging die hij op Sandown opliep. Voor de voormalige Jaguar F1 tester is het een enorme teleurstelling dat hij dit jaar niet kan deelnemen. "Omdat ik in geperforeerde long heb, had een crash dodelijk kunnen zijn." Courtney wordt door veteraan Russell Ingall vervangen en vormt samen met Jack Perkins een combinatie. Garth Tander rijdt samen met Warren Luff. Beiden goed voor zo'n 30 Bathurst starts. Tander won de Bathurst 1000 in 2000, 2009 en 2011. Russell Ingall rijdt als plaatsvervanger van James Courtney. De oud V8 Supercar-coureur, die nu als TV commentator actief is, maakte toch maar weer een comeback. Hij rijdt samen met Tony D'Alberto die zesmaal op Bathurst startte met een zesde plek in 2007 als beste resultaat. De ervaren Lee Holdsworth die van Erebus naar Holden terugkeerde heeft Sebastien Bourdais als één van de weinige buitenlandse coureurs naast zich. Bourdais heeft nog nooit op Bathurst geracet. Wij zijn dan ook erg benieuwd hoe de Indycar-vedette het er vanaf gaat brengen. Gaat hij als debutant voor de overwinning?

Sandown 500 1773


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet