GT

GT: Deelnemerslijst FIA GT World Cup Macau bekend

RB1 0256

De FIA heeft de deelnemerslijst voor de eerste FIA GT World Cup in de straten van Macau vrijgegeven. Onder de deelnemers bevindt zich onder andere 24 Uur van Le Mans winnaar Earl Bamber, maar ook voormalig Macau Grand Prix winnaars Edoardo Mortara en Andre Couto. Namens Nederland zal de eerder op Autosport.nl bevestigde Renger van der Zande deelnemen, terwijl voor België Laurens Vanthoor is ingeschreven met een door WRT geprepareerde Audi R8 LMS. Dylan Derdaele is de tweede Belg op de deelnemerslijst van de race die op 22 november zal worden verreden.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

De FIA noemt het zelf een spectaculaire deelnemerslijst, maar daar zijn de meningen in autosportland over verdeeld. Met Earl Bamber heeft de race weliswaar de Le Mans-winnaar van 2015 op de grid staan, maar op een enkele uitzondering daargelaten mist de deelnemerslijst verder de in Europa en Amerika echt bekende namen uit de GT-racerij. Slechts vijf fabrikanten hebben ingeschreven voor de eerste editie van de FIA GT World Cup, twee andere fabrikanten zullen niet voor de constructeurstitel meedoen.
  JPrice Macau GT Sat-1707 Kan Mercedes dit jaar Audi weer verslaan in de straten van Macau?

Deelname van Audi-DTM-coureur Edoardo Mortara in Macau is bijna vanzelfsprekend. De Italiaan won in 2009 en 2010 de Formule 3-race in de grootste gokstad ter wereld en deed dat in 2011, 2012 en 2013 nog eens dunnetjes over met een Audi R8 LMS in de Macau GT Cup. Afgelopen jaar werd Mortara verslagen door Mercedes-coureur Maro Engel, die ook dit jaar weer van de partij is met een door Mercedes AMG Driving Academy ingezette Mercedes SLS AMG GT3. Net als vorig jaar is Renger van der Zande zijn teamgenoot.

Earl Bamber is een van drie coureurs die met een Porsche aan de start verschijnt. De Nieuw-Zeelander zal voor LKM Racing uitkomen, terwijl zijn landgenoot Chris van der Drift met een Porsche 911 GT3 R van Arrow Racing zal deelnemen. De Belgische coureur Dylan Derdaele, dit seizoen actief in de GT Asia Series, stapt achter het stuur van de Gulf Racing JP Porsche.

RB2 9753
Earl Bamber reed vorig jaar ook in Macau en werd toen achtste

Bij Audi krijgt Mortara gezelschap van Laurens Vanthoor, mocht deze op tijd zijn hersteld van de verwondingen die hij afgelopen weekeinde op het circuit van Misano opliep. De derde nieuwe Audi R8 LMS zal worden bestuurd door Audi Hong Kong-coureur Marchy Lee.

JPrice Macau GT Sat-1748
Dit jaar geen 1-2 voor Audi. Kan Mortara zijn zesde titel in Macau pakken?

McLaren vaardigt voor de FIA GT World Cup slechts één van de bekende fabriekscoureurs af. De Portugees Alvaro Parente rijdt in Macau in een van de drie door FFF Racing Team ingezette McLaren 650S GT3s. Zijn teamgenoten zijn André Couto, die in 2000 de Formule 3-race wist te winnen, en de Britse coureur Will Buller, die in Macau zijn debuut in een GT-auto zal maken.

Darryl O'Young, die in 2008 de eerste Macau GT Cup wist te winnen, zal met een Aston Martin Vantage GT3 aan de start verschijnen. Zijn Craft-Bamboo Racing teamgenoten zullen op een later moment bekend worden gemaakt. De verwachting is dat GT Asia Series-coureur Richard Lyons en de Duitser Stefan Mücke met Aston Martin aan de start zullen staan.

JPrice MacauGP GT Sat-0196
Darryl O'Young is momenteel de enige bevestigde naam bij Aston Martin
Naast de 14 auto's die door de fabrikanten zijn genomineerd zullen ook nog tien auto's als 'privateer' aan de start verschijnen. Zo zet Absolute Racing uit Hong Kong niet minder dan vijf auto's in. Keita Sawa, winnaar van de Macau GT Cup in 2009 en 2010, Adderly Fong en Jacky Yeung zullen met een Bentley Continental GT3 rijden, Philip Ma en Jeffrey Lee met een Audi R8 LMS ultra.

AF Corse en Clearwater Racing brengen in totaal drie Ferrari 458 Italia GT3s naar Macau. Het Italiaanse team heeft twee auto's ingeschreven voor Pasin Lathouras en de Chinees Xu Liu. Mok Weng Sun, drievouding GT Asia Series-kampioen rijdt voor Clearwater.

JPrice Macau GT Sat-2994 De Clearwater Racing Ferrari in actie in 2014

Vutthikorn Inthraphuvasak (Porsche) en Fairuz Fauzy (nnb) completeren het veld in Macau.

Per geregistreerde fabrikant scoren de beste twee auto's punten. Het merk met de meeste punten zal de eerste FIA GT World Cup winnen.

Deelnemerslijst FIA GT World Cup Macau
1 Mercedes AMG Driving Academy Mercedes SLS AMG GT3 Maro Engel*
2 Mercedes AMG Driving Academy Mercedes SLS AMG GT3 Renger v.d. Zande*
3 Clearwater Racing Ferrari 458 GT3 Mok Weng Sun
5 FFF Racing Team McLaren 650s GT3 Andre Couto*
6 Audi Sport Team Phoenix Audi R8 LMS Edoardo Mortara*
7 Audi Sport Team WRT Audi R8 LMS Laurens Vanthoor*
8 Bentley Team Absolute Bentley Continental GT3 Adderly Fong
9 Est Cola Racing Team Porsche 997 GT3R Vutthikorn Inthraphuvasak
10 AF Corse Ferrari 458 GT3 Pasin Lathouras
11 AF Corse Ferrari 458 GT3 Xu Liu
15 FFF Racing Team McLaren 650s GT3 Will Buller*
18 OD Racing TBA Fairuz Fauzy
19 LKM Racing Porsche 997 GT3R Earl Bamber*
20 Gulf Racing JP Porsche 997 GT3R Dylan Derdaele*
25 FFF Racing Team McLaren 650s GT3 Alvaro Parente*
30 Audi Hong Kong Audi R8 LMS Marchy Lee*
33 Absolute Racing Audi R8 LMS Ultra Jeffrey Lee
55 Craft Bamboo Aston Martin Vantage GT3 Darryl O'Young*
68 Arrow Racing Porsche 997 GT3R Chris van der Drift*
77 Bentley Team Absolute Bentley Continental GT3 Jacky Cheuk Hing Yeung
88 Bentley Team Absolute Bentley Continental GT3 Keita Sawa*
97 Craft Bamboo Aston Martin Vantage GT3 TBA*
98 Absolute Racing Audi R8 LMS Philip Ma*
99 Craft Bamboo Aston Martin Vantage GT3 TBA*

(* = auto ingeschreven door fabrikant)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet