NASCAR

NASCAR Whelen: "Evenement is een topper. Sportief niet ontevreden''

Het seizoen 2015 van de Nascar Whelen Euro Series zit er op. PK Carsport kan de titel van Rookie of the Year voor Stienes Longin vieren, maar Anthony Kumpen en Bert Longin haalden de vooropgestelde doelen niet. Al zijn ze allebei meer dan tevreden over het populaire succes van de seizoensafsluiter in Zolder.

Aangeleverd bericht
Foto PR

Bert Longin - Anthony Kumpen
Bert Longin en Anthony Kumpen tijdens het NWES weekend op Zolder.

Gemengde gevoelens bij PK Carsport
Gemengde gevoelens bij PK Carsport na afloop van de eerste editie van het American Festival in Zolder. Stienes Longin mocht de trofee van Rookie of the Year mee naar huis nemen, en was uiteraard in de wolken. "Het had wel wat voeten in de aarde vooraleer de organisatie de punten had uitgerekend, maar uiteindelijk bleek ik één puntje over te houden", lachte Longin jr., die ook beslag legde op de vierde plaats in de Elite 2-eindstand. "Ik moet iedereen die me dit jaar geholpen heeft bedanken, in de eerste plaats Anthony en mijn vader. Ze hebben me vooral leren omgaan met de druk, hoe een wedstrijd aan te pakken. Ik heb dit jaar enorm veel bijgeleerd, ik zou zelfs bijna zeggen dat ik een andere rijder ben geworden. Mentaal sta ik nu veel sterker. Volgend jaar wil ik dan ook resoluut voor de algemene titel in Elite 2 gaan."

Bert Longin was uiteraard blij voor Stienes' titel, maar kon zijn ontgoocheling over het Zolderse weekend niet onder stoelen of banken steken. "In Race 1 draai ik achterstevoren in de eerste linkse. Dat is me nog nooit overkomen", legt Longin sr. uit. "Allicht had ik de rembalans niet goed afgesteld, veronderstel ik. Ook Stienes had daar in zijn eerste race nog last van. En in race 2 bleef het gaspedaal hangen. Van de baan, in de muur en dat was dat. Dit moet één van de lastigste seizoenen uit mijn hele carrière geweest zijn.'

Longin wil echter niet bij de pakken blijven neerzitten. "Volgend jaar sta ik er weer", klinkt het vastberaden. "Hoe kan ik ook anders, als je ziet hoeveel volk er dit weekend naar Zolder is afgezakt en hoeveel weerklank dit evenement in de media heeft gekregen. Zo een autosportevenement zie je zelden in ons land. Bovendien krijgen de NWES-wagens volgend jaar een splinternieuw koetswerk, wat de uitstraling van het kampioenschap alleen maar kan verhogen."

Anthony Kumpen treedt zijn kompaan volmondig bij. "Een evenement als dit heeft Zolder al een tijdje nodig. Noem het gerust de moderne versie van de Bergischer Löwe, de ontzettend populaire meeting uit de jaren '80. Meer dan 20.000 toeschouwers voor een eerste editie, dat mag je gerust een goede basis noemen. Nu links en rechts nog wat kleine dingetjes bijvijlen en dit wordt een echte topper."

Kumpen was uiteraard niet blij dat hij zijn titel had moeten inleveren, maar blikte wel al vooruit. "Ik heb de titel niet in Zolder verloren", aldus Kumpen, die twee keer op het podium finishte. "Wel door de crash in Venray, de technische problemen in Tours. Maar goed, gedane zaken nemen geen keer. Ik kijk nu al uit naar de twee Amerikaanse meetings die dit jaar nog op mijn programma staan, in Phoenix en Homestead. En wie weet zit er ergens in februari volgend jaar ook nog wel een wedstrijd op een speedway in Florida in..."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet