GT

GT: Marc VDS Racing Team trekt zich terug uit de autosport

b00z1045

Een van de bekendste Belgische teams in de autosport stopt. Marc VDS Racing Team maakte vandaag bekend dat het zich aan het einde van het lopende seizoen uit de autosport zal terugtrekken. Hoewel de geruchten over het laatste seizoen in de GT-racerij al de ronde deden sinds het vertrek van Bas Leinders werd de definitieve beslissing deze week genomen. Een herhaling van de overwinning tijdens de 24 Uur van Spa zal er dus niet inzitten.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: PR

Van der Straten begon Marc VDS Racing Team acht jaar geleden uit passie voor de autosport en juist die passie is de Belgische graaf inmiddels kwijt. De hoge kosten van het racen in de GT3-klasse zijn, volgens Van der Straten, door financieel mismanagement binnen het team de pan uit gerezen en ook beslissingen van organisatoren hebben Van der Straten doen besluiten tot het stopzetten van de activiteiten op autosportgebied. De 67-jarige Belg sprak zelfs over verraad van mensen van wie hij dacht dat ze zijn visie deelden voor het Marc VDS Racing Team'.

"We moeten onder ogen zien dat er dingen zijn veranderd. Zelfs in een dusdanige mate waardoor mijn passie voor de racerij is verdwenen. Medewerkers hebben niet alleen mijn vertrouwen geschonden, maar ook de familie-geest van ons team. Ik ben 67 jaar en ik heb de tijd niet meer om gedrag te tolereren van mensen die geen respect kunnen opbrengen voor de morele principes die ik zo koester. Ik heb genoeg van het gebrek aan professionalisme van sommige mensen, die ik volledig onterecht sleutelposities in het team had toevertrouwd. Ik heb genoeg van mensen die slechts onze business in gevaar brengen, zo ernstig zelfs, dat een bankroet dreigt. Daarom heb ik vandaag besloten om het doek te laten vallen voor Belgian Racing en mijn langjarige verbondenheid met de autosport te beëindigen."

a97k9549

Naast kritiek op het eigen personeel deelt Van der Straten ook een sneer uit naar Blancpain GT Series organisator Stephane Ratel. Ratel maakte onlangs op de Nürburgring bekend dat met ingang van het volgende seizoen teams tijdens de 24 Uur van Spa enkel in de Pro Cup kunnen uitkomen als van het betreffende model minimaal twee auto's voor het volledige seizoen zijn ingeschreven, waarvan er minimaal één in de Pro-klasse. Hierdoor dwingt SRO fabrikanten als BMW om in zowel de Blancpain Sprint Series als de Blancpain Endurance Series uit te komen, iets waar Van der Straten overduidelijk niet op zat te wachten.

"Natuurlijk zal ik onze prachtige overwinning met de BMW Z4 GT3 tijdens de 24 Uur van Spa dit seizoen niet vergeten, maar er zal geen vervolg komen. Hoe kan ik accepteren dat ik gedwongen word om aan een heel kampioenschap deel te nemen zodat ik het recht heb om in deze ene race te mogen starten? De man die me op kan dragen wat ik thuis in België moet doen, moet nog geboren worden!"

Dit seizoen zal Marc VDS Racing Team nog deelnemen aan de laatste European Le Mans Series race in Portugal, daarna gaat de focus op de MotoGP en Moto2. Om met de woorden van Van der Straten af te sluiten. "De auto is dood, lang leve de motor!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet