Diversen

Mika Morien sluit debuutjaar in stijl af met zege en vice-kampioenschap in Hongaarse RCM Cup

morien brno a1

Mika Morien blijft iedereen verbazen. Met zijn 14 jaar is hij nog te jong om in Nederland te mogen racen, in Hongarije weet men in de autosport inmiddels dat met de jonge coureur serieus rekening gehouden moet worden. Nadat hij tijdens de vorige races op de Hungaroring de rookie-titel al veilig had gesteld, scoorde Morien met een derde plaats en een zege in de laatste twee RCM-races voldoende punten om ook het vice-kampioenschap te behalen. Als klap op de vuurpijl bezorgde de jonge rijder daarmee zijn team Zsille Motorsport ook nog de titel bij de teams. "Het was echt een fantastisch seizoen, dat had ik van te voren nooit verwacht", is Mika Morien tevreden.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

De laatste twee races in de RCM Cup vonden plaats op weer een nieuwe baan voor Mika Morien, het circuit van Brno in Tsjechië. "Een erg mooi circuit, met veel hoogteverschil. Je moet de bochten goed rijden, want anders heb je door het hoogteverschil niet voldoende snelheid om goed naar boven te rijden", merkte de zoon van Clio-coureur Ronald Morien.

morien brno a2

Samen met Niels Langeveld wilde Morien in de kwalificatie al slipstreamend naar een goede startpositie rijden. Het leverde Morien een vijfde en Langeveld een zesde startpositie op voor de eerste race en dat was minder dan waarop gehoopt was.

morien brno a5

Beide races stonden voor vrijdag 2 oktober op het programma. Bij de eerste race had Morien geen geweldige start, gelukkig behield hij wel zijn vijfde startplek. Hij reed achter zijn Zsille Motorsport teamgenoot Bálint Hatvani en samen begonnen zij aan een mooie opmars. Gaandeweg de race wonnen zij enkele posities en in de slotfase van de race sloten zij zelfs aan bij de raceleider. Inhalen lukte echter niet en zo werd Morien, die ook de snelste raceronde reed, derde en zijn teamgenoot tweede. Na de eerste race moesten de motor en versnellingsbak van zijn Suzuki-racer vervangen worden. Dat lukte gelukkig op tijd voor de start van de tweede race later op de dag.

morien brno race1 p

In de tweede race mocht Morien als zesde beginnen en in de beginfase had hij door de nieuwe versnellingsbak wat moeite om de aansluiting te houden. Dat ging echter al snel beter en toen hij de aansluiting weer gevonden had gingen drie rijders voor hem naast elkaar door een bocht. Dat ging niet helemaal goed en omdat Morien zich goed positioneerde kon hij prachtig binnendoor steken en zo won hij in één klap drie posities. Al snel vond de jonge coureur de aansluiting met de koploper en ook die kon hij passeren, waarna hij de leiding in de race overnam en niet meer uit handen gaf. Zo eindigde Mika Morien zijn eerste seizoen in de autosport als 14-jarige met een mooie zege. Zijn teamgenoot Hatvani werd derde en dankzij deze geweldige resultaten bezorgden zij samen Zsille Motorsport in het allerlaatste weekend de titel bij de teams.

morien brno a3

Jammer genoeg was er geen tijd om op het podium de bokaal voor de eerste prijs in ontvangst te nemen, want Morien en zijn begeleiders moesten naar het vliegveld racen om hun vlucht te halen. Een kwartier voor vertrek arriveerden zij daar, toen bleek dat hun vlucht 2,5 uur vertraging had. "Dat was wel jammer, want dan had ik toch nog naar het podium gekund", baalde de vice-kampioen met toch een grote glimlach.

morien brno a4

Op 14 november wordt Mika Morien 15 jaar en dat betekent dat hij in aanmerking komt voor een Nederlandse racelicentie. "In de winter ga ik veel trainen, maar wat we volgend seizoen gaan doen is op dit moment nog niet duidelijk. Dat ik ga racen staat echter wel vast, want na dit eerste seizoen kan ik niet wachten om weer aan een nieuwe uitdaging te beginnen", besluit Mika Morien een fantastisch debuutjaar in de autosport.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet