IndyCar

Champcar: Cool Katherine (video)

De Champcarwedstrijd op het prachtige circuit van Elkhart Lake werd in de slotfase overschaduwd door de zware crash van de Britse Katherine Legge, die zo goed als ongedeerd uit het wrak kon worden gehaald.

tekst Willem J. Staat

 Katherine Legge port

De koele Katherine Legge. Foto: Ford

Katherine Legge zo goed als ongedeerd na angstaanjagende crash.
Tijdens de slotfase van de Champcarwedstrijd op Road America crashte de Britse Katherine Legge zwaar met haar PKV Lola-Cosworth. De Britse verloor op het snelle stuk van Elkhart Lake, dat ook wel als de "kink" bekend bestaat, de "gurney-flap" van haar achtervleugel, waardoor de Lola op uiterst snelle gedeelte vrijwel onbestuurbaar werd. De Lola crashte op volle snelheid tegen de muur, vloog omhoog, en spatte in tientallen onderdelen uiteen. De z.g. "overlevingscel" van de Lola verrichtte uitstekend werk. De koele Britse kon het wrak zelfs op eigen kracht verlaten. "Ik ben een beetje geschokt, maar ik ben OK hoor, alle lichaamsdelen zitten er nog aan." grapte de Britse voor de verbaasde TV-crews.

De wedstrijd werd direct met code rood afgebroken, maar werd voor een "shoot-out" van twee ronden toch weer herstart. Ruim een maand geleden overleefde de Braziliaan Cristiano da Matta een zware crash op Elkhart Lake nadat hij tegen een hert botste. Ook de Amerikaan Memo Gidley overleefde in zijn Ganassi-Lola op Road America in 2001 een soortgelijke huiveringwekkende crash, waarbij hij vrijwel ongedeerd bleef.

Klik hier voor videobeelden van de crash.

Zwolsman op kop
De wedstrijd begon direct met een neutralisatie nadat Bruno Junqueira en Jan Heylen elkaar bij de start toucheerden. Bij de re-start nam Charles Zwolsman direct op de kop maar de Nederlander moest na de vijfde ronde de Newman Haas-coureur voorbij laten en verspeelde door zijn stops nogal wat plaatsen. Charles viel zelfs naar de tiende plek terug, maar wist uiteindelijk toch nog als zevende te eindigen. De Nederlander had in ieder geval een goed visitekaartje afgegeven.

Bourdais maakte een vrij lange pitstop waarbij extra methanol meenam. Zijn teamgenoot Bruno Junqueira kon ondanks een slecht begin van de wedstrijd zelfs de kop overnemen. Zeven ronden voor het einde kwam de Fransman voor de laatste keer binnen. Nadat hij de pits verlaten had verloor hij snel terrein op zijn teamgenoot Bruno Junqueira en A.J. Allmendinger. De crash van Katherine Legge zorgde voor een shoot-out van twee ronden waarvan Bourdais niet kon profiteren. Allmendinger won de wedstrijd voor Junqueira, terwijl de Spanjaard Oriol Servia als vierde eindigde. Ondanks een voorsprong van 58 punten op A.J. Allmendinger kon Sebastien Bourdais op Elkhart Lake nog geen derde Champcartitel op zijn naam schrijven. De beslissing valt in Australië of Mexico later dit seizoen.

 Legge Warrior

Het valt niet te ontkennen. Katherine Legge is een echte Warrior. Foto: Ford.

UITSLAG
1. A.J. Allmendinger(USA)Lola Cosworth 51 ronden gem. 127.180 km/u
2. Bruno Junqueira(BR) Lola Cosworth 51 ronden
3. Sebastien Bourdais(F) Lola Cosworth 51 ronden
4. Oriol Serva(ESP) Lola Cosworth 51 ronden
5. Justin Wilson(GB) Lola Cosworth 51 ronden
6. Dan Clarke(GB) Lola Cosworth 51 ronden
7. Charles Zwolsman(NL) Lola Cosworth 51 ronden
8. Andrew Ranger(CDN) Lola Cosworth 51 ronden
9. Jan Heylen(B) Lola Cosworth 51 ronden
10.Paul Tracy(CDN) Lola Cosworth 51 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet