WTCC

WTCC: Overwinningen voor Alex Zanardi en Gabriele Tarquini

Tijdens het WTCC-weekend in Istanbul behaalden de Italianen Alex Zanardi en Gabriele Tarquini resp. de zege in de Sprint- en hoofdrace.

tekst Willem J.Staat

 Podium Istanbul

Alex Zanardi won de eerste wedstrijd, terwijl Tom Coronel bij de "Independents" triomfeerde. Foto: Seat Sport

Weer overwinning voor Alex Zanardi
Alex Zanardi boekte zijn eerste WTCC-overwinning dit seizoen. Met zijn BMW Italia/Spain 320si domineerde de Italiaan de Sprint-wedstrijd. De Zweed Ricky Rydell eindigde in een Seat als tweede, terwijl teamgenoot Gabriele Tarquini de BMW's van Dirk Müller en Duncan Huisman achter zich wist te houden. Duncan Huisman moest in de laatste ronde van de sprintwedstrijd zijn vierde plek nog aan Dirk Müller prijsgeven. De met 50 kg gewichtsballast "gehandicapte" Seat van Yvan Muller zorgde voor nogal wat problemen. Een aanrijding met zijn naamgenoot Jörg Müller deed de Franse Seat-coureur naar de dertiende plek terugvallen terwijl de Duitse Schnitzer BMW moest opgeven. Met een uitstekende achtste plek behaalde Tom Coronel de overwinning in de "Independents"-categorie en mocht voor de hoofdwedstrijd vanaf pole vertrekken.

Alex Zanardi: "Ik ben erg blij met deze overwinning in het WTCC, maar qua emotie was die overwinning op Oschersleben niet te evenaren. Het blijft natuurlijk wel een mooi gezicht als je je tegenstanders in de spiegels kleiner ziet worden. Sinds die tijd mijn heeft mijn situatie zich ook niet dramatisch gewijzigd en mijn benen heb ik ook nog steeds niet terug.Daarom is dit ook een speciaal moment voor mij. Het team gaf mij een auto die in de regen vrijwel onverslaanbaar was. Tijdens het lange oponthoud tussen beide races heb ik maar voorgesteld om dubbele punten voor de eerste race toe te kennen. Nee, zonder gekheid in de regen viel er voor ons eigenlijk niets te winnen. Daarom ben ik zo blij met die overwinning in de eerste wedstrijd."

UITSLAG Race 1
1. Alex Zanardi(I) BMW 320si 10 ronden 21.19.910
2. Rickard Rydell(S) Seat Leon op 1.002 seconden
3. Gabriele Tarquini(I) Seat Leon op 3.937 seconden
4. Dirk Müller(D)BMW 320si op 11.685 seconden
5. Duncan Huisman(NL) BMW 320 si op 12.005 seconden
6. Peter Terting(D)Seat Leon op 14.936 seconden
7. Micola Larini(I) Chevrolet Lacetti op 16.630 seconden
8. Tom Coronel(NL) Seat Leon op 23.418 seconden
9. Agusto Farfus(BR) Alfa Romeo 156 op 25.097 seconden
10.Gianni Morbidelli(I) Alfa Romeo 156 op 25.928 seconden

Snelste ronde: Duncan Huisman 2.06.959

 Start istanbul

Dramatische weersomstandigheden zorgden voor een aanmerkelijke vertraging van de start. Foto: Seat Sport.

Omstreden overwinning Gabriele Tarquini
Vanwege de slechte weersomstandigheden werd de hoofdrace uren uitgesteld, maar ging uiteindelijk tegen de avond pas van start. De Italiaan Gabriele Tarquini behaalde om tactische redenen de overwinning. De jonge Duitser Peter Terting, die in de eerste wedstrijd vanuit de achterste regionen naar een fantastische zesde plek was gereden, had het vrijwel de gehele wedstrijd met de Chevrolet Lacetti van Nicola Larini aan de stok. In de zevende ronde ging Tarquini aan de Chevrolet van Larini voorbij en zette de jacht in op zijn teamgenoot Terting. Stalorders bepaalden het wedstrijdbeeld. In de allerlaatste ronde ging Terting "bewust" van zijn gas af en "bezorgde" Tarquini de overwinning zodat hij ook nog aanspraak op de WTCC-titel kan maken. Voor BMW verliep de hoofdrace minder fortuinlijk. De leider in het kampioenschap, de Brit Andy Priaulx viel met een klapband reeds in de tweede ronde uit. De Schnitzer BMW's van Jörg en Dirk Müller eindigden respectievelijk als achtste en negende. Voor Duncan Huisman zat er niet meer dan een tiende plek in. Tom Coronel pakte een twaalfde plaats en eindigde als tweede in de "Independents category".

Gabriele Tarquini: "Drie ronden voor het einde liep ik behoorlijk op Peter in. Om hier zestien punten te scoren is fantastisch, omdat dit zeker geen circuit voor de Seats is. Ik ben erg blij en we scoorden ook voor ons hoofddoel, de merkentitel erg veel punten. Dat is ons doel. In Valencia zullen we wel wat extra ballast mee moeten sjouwen. Peter Terting: "Ik had niet verwacht om als zesde te eindigen. We wisten niets over de set-up, maar die auto was perfect. Gabriele was sneller en omdat we teammaten zijn ging ik het hem niet moeilijk maken."

UITSLAG Race 2
1. Gabriele Tarquini(I) Seat Leon 10 ronden 23.06.124
2. Peter Terting Seat Leon(I) op 0.652 seconden
3. Nicola Larini(I) Chevrolet Lacetti op 8.139 seconden
4. Rickard Rydell(S) Seat Leon op 8.276 seconden
5. Jordi Gene(ESP) Seat Leon op 8.479 seconden
6. Robert Huff(GB) Chevrolet Lacetti op 9.513 seconden
7. Dirk Muller(D) BMW 320si op 10.465 seconden
8. Jörg Muller(D) BMW 320si op 12.925 seconden
9. Alessandro Zanardi(I) BMW 320si op 19.688 seconden
10.Duncan Huisman(NL) BMW 320si op 21.514 seconden.

Snelste ronde: Gabriele Tarquini 2.15.830
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet