Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Crash Kvyat helpt Rosberg aan pole, Verstappen valt stil op p15

Rosberg

Nico Rosberg heeft voor de tweede keer dit jaar de poleposition gegrepen. De Duitser was bij de eerste poging in Q3 nipt sneller dan Hamilton, die een grote fout maakte in de hairpin. Een zware crash van Daniil Kvyat – hij ging met een wiel over het gras, daarna hard de muur in en over de kop, maar stapte ongedeerd uit – maakte echter een einde aan de kwalificatie, waardoor Hamilton zijn fout niet kon herstellen en Rosbergs pole veilig was. Max Verstappen strandde in de eerste sessie al met een elektrisch probleem en moet morgen vanaf de vijftiende plek alweer aan een inhaalrace beginnen.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

Verstappen maakt einde aan Q1
Max Verstappen gaat lekker in Q1 en staat in de toptien tussen Vettel en Kvyat. In de laatste minuut van de sessie gaat het echter fout met de Nederlander; zijn auto valt stil en hij moet uit zijn Toro Rosso stappen.

Verstappens probleem veroorzaakt de gele vlag en dat maakt ook meteen een einde aan de kwalificatie. Voor de Manors maakt het weinig verschil (Rossi klokt niet eens een tijd) en de Saubers waren zonder Verstappen misschien ook wel niet boven de zestiende plaats gekomen. Jenson Button baalt extra, hem werd niet verteld welke motorsetting hij moest selecteren, hij pakte de verkeerde en moet nota bene op het circuit van Honda alweer uitstappen.

Geen Verstappen
Door het stilvallen in Q1 kan Verstappen niet meer deelnemen aan Q2. Mits ieder anders een tijd zet, zal Verstappen dus als vijftiende starten. "Alle elektriciteit viel weg en dan kun je niets meer. Frustrerend, het is al de vijfde keer dit jaar in kwalificatie. Ik start morgen dus weer van achteren, maar we geven niet op."

Dat laat vier andere uitvalplaatsen over. Perez, Grosjean, Maldonado en de nog geen tijd geklokte Alonso staan hier; Sainz en Hülkenberg staan nog net in de toptien. Alonso komt er niet door, Perez wel en hij duwt Sainz naar elf. De Spanjaard verbetert zijn tijd, maar komt niet aan de tiende tijd. Grosjean slaagt daar wel in, hij duwt Hülkenberg naar p11 en die staat in de pits. De Duitser eindigt elfde, wordt drie plaatsen teruggezet vanwege zijn crash met Massa in Singapore en staat dus morgen vlak voor Verstappen.

Mercedessen aan elkaar gewaagd
De Mercedessen zijn na het tegenvallende weekend in Singapore weer terug aan de macht en Hamilton en Rosberg lijken aan elkaar gewaagd. Hamilton was in Q1 de snelste, in Q2 was dat Rosberg. De eerste slag in Q3, die dit jaar al heel vaak doorslaggevend is geweest, is voor Rosberg. Hij is 0.076 sneller dan Hamilton. Daarbij moet wel aangetekend dat Hamilton een grote fout maakt in de hairpin.

De Williamsen en Ferrari's zijn aan elkaar gewaagd hier; Bottas, Vettel, Massa en Räikkönen sluiten aan achter de Mercedessen. Räikkönen was tot dusver sneller dan zijn teamgenoot, maar moest in de opwarmronde van het gas voor Rosberg en reed met niet optimaal opgewarmde banden.

Zware klapper Kvyat

Op het moment dat iedereen aan de laatste, allesbepalende ronde begint, gaat Daniil Kvyat lelijk in de fout. De Rus gaat bij het naderen van de hairpin met een wiel door het gras, verliest de auto, gaat linksaf hard de muur, vliegt over de kop, en strandt met een zwaar gehavende Red Bull. De Rus is ongedeerd, de kwalificatie is direct afgelopen en Hamilton en Räikkönen krijgen geen herkansing.

Rosberg blij met comeback
Nico Rosberg beleeft een comeback op de pole, maar is vooral blij met de comeback van Mercedes. "We zijn hier weer op ons oude niveau en hadden alles geoptimaliseerd voor vandaag. Al mijn rondjes vandaag waren raak, dus dat is lekker. Ik denk dat de auto morgen ook goed zal zijn, maar door de regen van vrijdag is niemand optimaal voorbereid. Er kunnen dus verrassingen optreden."

Hamilton wil niet speculeren
Lewis Hamilton had na zijn fouten in de eerste stint nog veel over voor de tweede, maar daar stak Kvyat een stokje voor. "Mijn eerste ronde was echt niet goed: ik verloor veel tijd in bocht 11 en in de laatste bocht. Voor de tweede poging voelde ik me goed, maar het heeft geen zin om te speculeren wat er had kunnen gebeuren."

Bottas best of the rest
De Mercedessen waren vandaag weer dominant als vanouds, dus is Bottas ook blij met de derde plek. "We wisten dat deze baan ons beter zou liggen dan Singapore. We kwamen hier al met een goede basisset-up en dat hebben we kunnen doortrekken. Het was toch een van de moeilijkste zaterdagen door de regen van gisteren, maar dit is een mooie verrassing."

Uitslag kwalificatie Japan
1. Nico Rosberg, 1:32.584
2. Lewis Hamilton, op 0.076
3. Valtteri Bottas, op 0.440
4. Sebastian Vettel, op 0.661
5. Felipe Massa, op 0.753
6. Kimi Räikkönen, op 0.763
7. Daniel Ricciardo, op 0.913
8. Romain Grosjean, op 1.383
9. Sergio Perez, geen tijd
10. Daniil Kvyat, geen tijd

11. Nico Hülkenberg, 1:34.390
12. Carlos Sainz, 1:34.453
13. Pastor Maldonado, 1:34.497
14. Fernando Alonso, 1:34.785
15. Max Verstappen, geen tijd

16. Jenson Button, 1:35.664
17. Marcus Ericsson, 1:35.673
18. Felipe Nasr, 1:35.760
19. Will Stevens, 1:38.783
20. Alexander Rossi, geen tijd
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet