Diversen

Stan van Oord weet alle ogen op zich te richten in Clio Cup Central Europe tijdens Zandvoort Masters

svo masters 5

Stan van Oord heeft tijdens de Zandvoort Masters de race van zijn leven gereden. Op het evenement, met onder andere de Masters of Formula 3 waarin Max Verstappen vorig seizoen met de zege een belangrijke stap in zijn racecarrière heeft gezet, reed Van Oord een gastrace in de Clio Cup Central Europe. In de eerste race op zaterdag was door een kinderachtige straf een goed resultaat niet mogelijk. Tijdens de tweede race op zondag wist Van Oord echter alle ogen op zich gericht te krijgen door tien ronden lang in een heftige strijd een aantal vaste Central Europe-coureurs achter zich te houden. "Wat een superrace, we gingen af en toe met z'n drieën tegelijk de bocht in. Geweldig dat ik ze allebei achter me heb kunnen houden. Deze race zal ik niet snel vergeten", lachte de 18-jarige coureur uit Woudrichem tevreden.


Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

svo masters 2


In de Clio Cup Central Europe wordt geracet met dezelfde Renault Clio RS 4 als in de Clio Cup Benelux. Voor Stan van Oord een mooie gelegenheid om te zien waar hij staat op internationaal niveau en dus kwam hij met zijn Certainty Racing Team naar de Zandvoort Masters om twee Clio-races te rijden. De Masters, met ondermeer de ADAC GT Masters en de Masters of Formula 3, is een altijd goed bezocht evenement met een aantal mooie raceklassen op het programma. Stan van Oord was er dan ook op gebrand om Collé Rental & Sales, zijn hoofdsponsor dit weekend, te bedanken met twee mooie races.

svo masters c

In de vrije training zat Van Oord er met een tweede tijd meteen goed bij. In de kwalificatie op zaterdagochtend regende het in de beginfase en op de natte baan reed Van Oord aanvankelijk de tweede tijd. Jammer genoeg droogde de baan al snel op en een aantal rijders wist zijn tijd te verbeteren, met een zesde startplek in race 1 als toch teleurstellend resultaat.

svo masters 1

Vol zelfvertrouwen begon de coureur uit Woudrichem op zaterdagmiddag aan de race, overtuigd dat hij naar voren zou kunnen komen. Daarin kreeg Van Oord gelijk, want hij wist al snel een positie te winnen en had direct de volgende in het vizier. Echt in de aanval kon hij echter niet, want hij werd bestraft met een drive-through-penalty. "Ik stond bij de start twintig centimeter teveel naar rechts", baalde Van Oord. "Wat kinderachtig om daar zo'n zware straf voor uit te delen. Je hebt daar immers geen enkel voordeel van en nu wordt je hele wedstrijd kapot gemaakt". Toch ging Van Oord na terugkomst op de baan direct de strijd weer aan, want een achtste positie zou hem de poleposition in de tweede race opleveren. Dat lukte helaas net niet, Van Oord werd 9e en dat werd dus ook zijn startplek in de tweede race op zondagochtend.

svo masters 3

Alsof de tegenslag hem extra kracht had gegeven ging Stan van Oord op zondagochtend furieus van start. Vanaf de 9e startplek klom hij al snel op naar de 7e positie. Daar aangekomen was de tegenstand echter niet mals. Toen Van Oord René Leutenegger passeerde en de 6e plek pakte, sloeg de Zwitser direct terug. Dat deerde Van Oord niet, hij passeerde Leutenegger opnieuw en ook Sandro Kaibach moest er aan geloven. Beide rijders gaven zich echter niet zomaar gewonnen en er ontspon zich een ultiem gevecht dat ronden lang duurde. Van Oord verdedigde met alles dat hij in zich heeft, moest soms met z'n drieën tegelijk door de bocht, maar gaf geen millimeter prijs. Door de heftige strijd konden ook de rijders achter het vechtende drietal weer aansluiten en iedereen op het circuit, inclusief de tv-camera's, had alleen oog voor de strijd die Van Oord leverde om de vijfde plek te verdedigen. Het gaf de 18-jarige coureur energie: "Niet normaal zo mooi als dat gevecht was en echt helemaal super dat ik gewonnen heb. Dit ging dan misschien om de 5e plek, het voelt als een overwinning dat ik deze strijd gewonnen heb en zo vier ik het ook."

svo masters 4

Stan van Oord komt begin oktober opnieuw in actie in zijn Clio RS 4. Ditmaal in zijn eigen klasse, de Clio Cup Benelux tijdens de European Nascar op het circuit van Zolder (B). "Ik hoop dat ik daar weer net zulke mooie gevechten mag leveren als afgelopen weekend", sluit Van Oord een memorabel weekend af.

Uitslag race 1 Clio Cup Central Europe - Zandvoort Masters
Circuit Park Zandvoort – zaterdag 19 september 2015
1. Eberle 16 ronden
2. Calcum +0.331
3. Stucki +4.075
9. Stan van Oord +23.104

Uitslag race 2 Clio Cup Central Europe - Zandvoort Masters
Circuit Park Zandvoort – zondag 20 september 2015
1. Eberle 16 ronden
2. Calcum +1.354
3. Stucki +6.416
5. Stan van Oord +20.945

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet