Porsche Carrera Cup Benelux

Van Splunteren en Hoevenaars smaakmakers in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux tijdens Zandvoort Masters

Race-Start

Max van Splunteren en Peter Hoevenaars hebben door elk een race te winnen de titelstrijd in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux volledig opengehouden. Tijdens de Zandvoort Masters won Van Splunteren de eerste race, Hoevenaars pakte de zege in de tweede race. Met slechts enkele punten verschil moeten de laatste races in oktober, wederom op Circuit Park Zandvoort, de Pro-kampioen van 2015 brengen. Bij de gentlemen drivers won Yannick Hoogaars de eerste race, Nicolas Vandierendonck was in de tweede race het sterkst. Nieuw op Zandvoort was de deelname van rijders in een Porsche 964 in de Porsche Centrum Eindhoven Historic Trophy. De eerste race werd gewonnen door Peter Stox, terwijl Tjarco Jilesen de tweede wedstrijd op zijn naam schreef.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na een tweetal Porsche-events op TT Circuit Assen en Circuit Zolder kwamen de Porsche-coureurs dit weekend in actie tijdens de Zandvoort Masters. Een mooi internationaal programma, met onder meer de Masters of Formula 3 en de ADAC GT Masters. De snelle Porsches 991 en 997 reden twee sprintraces, met een unieke aanvulling van de Porsche Centrum Eindhoven Historic Trophy; een aantal luchtgekoelde klassieke Porsches 964 die dankzij de samenwerking tussen Cup Challenge Benelux en Porsche Centrum Eindhoven op de Zandvoort Masters in actie konden komen.

Hoevenaars-VanSplunteren-Maassen

Race 1: Max van Splunteren verschalkt Peter Hoevenaars
Peter Hoevenaars (Belgium Racing) stelde in de kwalificatie voor beide races de poleposition veilig. In de eerste race op zondagochtend was het hele veld goed weg. Hoevenaars leek in de beginfase van de race weg te kunnen lopen van Max van Splunteren, maar de GT3.nl by Land Motorsport coureur kon het gat al vlot dichtrijden. Regerend kampioen Xavier Maassen (Thems Racing by DVB Racing) kon in de beginfase het tempo van de twee raceleiders niet volgen. Met een mooie actie in het Scheivlak stuurde Van Splunteren zijn Porsche 991 GT3 Cup binnendoor langs die van Hoevenaars. Hoewel de klassementsleider bleef aandringen hield Van Splunteren de leiding stevig in handen en pakte zo de zege die hij nodig heeft om Hoevenaars in het klassement te kunnen volgen. Maassen wist in de slotfase naar het strijdende duo op kop toe te rijden, maar was niet meer bij machte om aan te vallen.

Hoogaars

Bij de AM-coureurs reed Yannick Hoogaars (Belgium Racing) een sterke race, hij wist Yves Noël (Cars Tuning Lease Motorsport) voor te blijven en won de Gentlemen-race.

Porsche-Eindhoven-Historic-Trophy

In de Porsche Centrum Eindhoven Historic Trophy was Peter Stox een klasse apart, hij won deze race met bijzondere Porsches 964, Paul Geeris werd tweede en Eric van Es mocht als derde het podium betreden.

Hoevenaars-VanHover-Derdaele

Race 2: Peter Hoevenaars wint, Max van Splunteren valt uit
De tweede race in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux sloot de Zandvoort Masters af met een race die in alle facetten spannend was. Hoevenaars had opnieuw een sterke start voor Van Splunteren, Dylan Derdaele (Belgium Racing) bleef in de beginfase goed in het spoor.

Bij het passeren van enkele achterblijvers moesten Hoevenaars en Van Splunteren een iets andere lijn rijden en als gevolg daarvan moest Van Splunteren onverwachts hard in de remmen. Helaas kwam hij daardoor naast de baan, raakte de vangrail en viel uit. De safetycarperiode die volgde bracht het hele veld weer bij elkaar, maar Hoevenaars toonde zijn suprematie door opnieuw van zijn achtervolgers weg te rijden. Hij won de race onbedreigd, gevolgd door Derdaele en gentlemen driver Nicolas Vandierendonck, die vanaf de laatste positie gestart was en na een sterke race in de laatste ronde Hoogaars wist te passeren.

In de Am Cup was de zege daarmee voor Van Dierendock, Hoogaars werd tweede en Noël derde. Misschien de leukste strijd van het weekend vond plaats in de Porsche Centrum Eindhoven Historic Trophy. De vijf rijders wisselden werkelijk elke ronde van positie, tot op de finish was niet te voorspellen wie in deze klasse zou winnen. Uiteindelijk bleek Tjarco Jilesen (PG Motorsport) de sterkste Porsche 964-coureur, Ad Geerts werd tweede en Marcel van Rijswijck maakte het podium compleet.

De volgende races van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux vinden opnieuw plaats op Circuit Park Zandvoort, dit keer tijdens de Finaleraces in het weekend van 10 en 11 oktober. Ook het laatste weekend van de snelste merkencup in de Benelux wordt gereden tijdens een tot de verbeelding sprekend evenement, met ondermeer de Blancpain Sprint Series. Daar zullen de kampioenen van 2015 bekend worden.