Formule 3

Masters of F3: Antonio Giovinazzi soeverein naar Masters titel

MG5D9604

Antonio Giovinazzi heeft met grote overmacht de 25ste Masters of Formula 3 op zijn naam geschreven. Bij de start was de Italiaan goed weg en zag direct de op een tweede plaats staande Markus Pommer als bedreiging wegvallen. Na 25 ronden passeerde Giovinazzi met een voorsprong van 8,4 seconden op de als vierde gestarte George Russell de finish. De 17-jarige Braziliaan Sergio Sette Camara maakte het podium compleet.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's Willem J. Staat en Co van der Gragt

2015 Carlin Team
Overtuigende overwinning van Antonio Giovinazzi in de 25e F3 Masters.


Als winnaar van de kwalificatierace van zaterdag mag Antonio Giovinazzi de 25ste Masters of Formula 3 vanaf poleposition beginnen. Achter de zaterdag zo dominante Italiaan, de twee Motopark teamgenoten Markus Pommer en de 17-jarige Braziliaan Sergio Sette Camara, polesitter van de kwalificatierace. Op plaats vier George Russell, terwijl rij drie bezet wordt door Sam Macleod en Nabil Jeffri. Daarachter de Van Amersfoort Racing teamgenoten Alessio Lorandi en Arjun Maini. De top tien wordt vol gemaakt door Ryan Tveter en Felix Serralles.

MG5D9410

Bij de start is er meteen een spannend moment als de op een tweede startpositie staande Pommer niet van zijn plek komt. De rest van het veld weet de stilstaande Duitser gelukkig net te ontwijken waardoor verdere problemen uitblijven. De ongelukkige Pommer kan pas als voorlaatste aan zijn race beginnen. Giovinazzi profiteert van het oponthoud bij de rest van het veld en heeft bij de eerste doorkomst al een voorsprong van bijna 1,5 seconden op Russell en een net als zaterdag minder goed weggekomen Sette Camara. Op plaats vier Macleod, gevolgd door Jeffri. Vanuit het achterveld heeft de als veertiende gestarte Callum Ilott goed geprofiteerd en ligt na twee ronden achter Maini en Tveter op plaats acht. Ook Pommer maakt wat plaatsen goed maar is op plaats veertien kansloos voor het podium.


2015 Arjun Maini
Masters-debutant Arjun Maini  reed voor VAR een goede wedstrijd en eindigde als vijfde.

Na vijf ronden heeft Giovinazzi een voorsprong van twee seconden op een goed volgende Russell, die op zijn beurt op iets minder dan twee seconden gevolgd wordt door Sette Camara. Ook Macleod kan het tempo goed volgen, terwijl Jeffri het aan de stok heeft met een sterk rijdende Maini. Tveter moet iets meer terrein prijsgeven en moet het gevecht aangaan met Ilott. Van deze strijd profiteert Lorandi die bij dit duo aansluit.

MG5D9445

Aan kop stabiliseert Giovinazzi zijn voorsprong op iets meer dan twee seconden op Russell, die op zijn beurt halverwege nog steeds niet echt iets te duchten heeft van Sette Camara. Ook de afstanden tussen Macleod, Jeffri en Maini blijven nagenoeg ongewijzigd, waarbij men net niet dicht genoeg bij elkaar in de buurt is om een aanval te wagen. Anders is het gesteld bij de strijd om de plaatsen zeven en acht waar Tveter en Ilott elkaar dwars blijven zitten.

MG5D9548

Halverwege is de spanning er in de 25ste Masters redelijk vanaf. Giovinazzi leidt met een voorsprong 3,6 seconden op Russell, met daar weer 2,2 seconden achter Sette Camara. Op vier ligt Macleod, die op ruim twee seconden Jeffri weet. Achter Maini heeft Tveter eindelijk Ilott enigszins gelost, terwijl Lorandi de Red Bull-rijder op korte afstand volgt. Met nog vier ronden te gaan is het verhaal van Pommer toch nog over als de Duitser de pits in draait.

2015 Pitstop
Kansloze pitstop voor Markus Pommer aan het einde van de wedstrijd. Een erg teleurstellend optreden van Motopark-coureur op de zondag.

Ook in de laatste ronden wijzigt er niets meer en met een voorsprong van 8,4 seconden op Russell pakt Giovinazzi de overwinning in de 25ste Masters. Sette Camara maakt op 11,5 seconden van de winnaar het podium compleet. Daarmee een dubbel voor Carlin, met een Motopark auto op drie. Op vier passeert Macleod de finish, terwijl Jeffri beslag legt op plaats vijf, voor Maini, Tveter, Ilott en Lorandi. Julio Moreno maakt de top tien compleet.

MG5D9628

2015 Giovinazzi
Antonio Giovinazzi de winnaar van de 25e F3 Masters.

Uitslag Masters of Formula 3
Circuit Park Zandvoort, zondag 20 september 2015
1. Antonio Giovinazzi (Jagonya Ayam with Carlin) Dallara F315 VW, 25 ronden
2. George Russell (Carlin) Dallara F315 VW + 8.427
3. Sergio Sette Camara (Motopark) Dallara F315 VW + 11.577
4. Sam Macleod (Motopark) Dallara F315 VW + 14.947
5. Nabil Jeffri (Motopark) Dallara F315 VW + 16.641
6. Arjun Maini (Van Amersfoort Racing) Dallara F315 VW + 16.783
7. Ryan Tveter (Jagonya Ayam with Carlin) Dallara F315 VW + 21.528
8. Callum Ilott (Carlin) Dallara F315 VW + 22.430
9. Alessio Lorandi Van Amersfoort Racing Dallara F315 VW + 22.897
10. Julio Moreno (ThreeBond with T-Sport) Dallara F312 Neil Brown + 31.905
11. Dennis Olsen (ThreeBond with T-Sport) Dallara F312 Tomei + 32.380
12. Felix Serralles (Jo Zeller Racing) Dallara F312 - Mercedes-Benz + 35.831
13. Pietro Fittipaldi (Fortec Motorsports) Dallara F312 - Mercedes-Benz + 36.272
14. Yarin Stern (Team West-Tec ) Dallara 314 Mercedes + 36.657
15. Raoul Hyman (Team West-Tec) Dallara 314 Mercedes + 38.768
16. Zhi Cong Li (Fortec Motorsports) Dallara F312 - Mercedes-Benz + 49.151
17. Mahaveer Raghunathan (Motopark) Dallara F315 VW + 55.079
18. Markus Pommer (Motopark) Dallara F315 VW + 2 ronden

Reacties

  • 8
  • 10
   
  Anonieme gebruiker 20 september 2015 20:35

  25 keer de master of F3. Natuurlijk vandaag even wezen kijken op CPZ. Nu zou ik een hele hoop dingen kunnen gaan opnoemen over deze vrij armoedige dag in de Zandvoort se duinen waar onze oosterburen langzaam bezit van beginnen te nemen. ADAC flaggen, het Duitse volkslied, Duits commentaar. En Duitse reclame borden. Dan is de volgende vraag is dit erg ??? Ik denk het niet want kennelijk is Zandvoort niet in staat of Boeit het ze gewoon geen pepernoot dat ze bijvoorbeeld in Assen wel een dagje racen kunnen organiseren voor 95000 man. Een getal wat in 1996 tijdens de Masters met Verstappen in de Arrows Hart V8 nog wel lukte. Dus eigenlijk ligt hier gewoon een taak voor 2016. De ADAC masters of F3 met volle velden. een goed opgeknapt circuit. Gratis toegang. Sebastiaan Vettel met de Ferrari F1 demo etc. etc. Nou als dat geen uitdaging is.......

  • 6
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 20 september 2015 20:52

  Ze hadden Vettel voor vandaag geregeld, die had alleen andere verplichtingen....

  • 9
  • 5
   
  Willem J. Staat 20 september 2015 21:09

  @Anonieme gebruiker. Het was een Duits evenement met een Duitse organisatie waarbij de Masters een support act was. Het is niet anders, want de huidige F3 staat met één F3 Kampioenschap heeft deze situatie gecreëerd. Franse, Duitse en Italiaanse kampioenschappen bestaan niet meer. Voor klachten moet U op het Binnenhof in Den Haag en Brussel zijn. Die hebben met de tabaksrestricties heel veel de nek omgedraaid. Volle velden, richt U klacht aan de FIA of ga volgende week naar de Nürburgring, in het F3 EK is het elk weekend Masters. Je kunt de teams niet dwingen om te komen. Sebastian Vettel, dien maar een verzoek in bij FIAT Nederland.... maar ik weet niet of die het prijskaartje dat er aanhangt willen betalen. Of gaat U op zoek naar een grote creatieve hoofdsponsor zoals Marlboro in het verleden.............

  • 10
  • 4
   
  Anonieme gebruiker 20 september 2015 22:04

  @Anonieme Gebruiker Die 95.000 komen puur omdat het een gratis evenement is en er een F1 auto langs komt snorren..... Als ze in Assen voor de Gamma Racing Days entree gaan vragen komt er ook maar de helft (Als iig die F1 auto langs komt ;) Als die F1 auto nml niet komt dan komt er helemaal 0 publiek naar een AUTOrace in Assen ;) Dat er bij de MotoGP genoeg publiek komt is ook omdat het voor motoren een fantastische baan is.... Voor auto's is Zandvoort qua layout nog steeds 1 van de mooiste banen van Europa

  • 4
  • 0
   
  Ericjooo 21 september 2015 12:55

  Na 2009 is het pas echt bergafwaarts gegaan met de Masters; in en voor 2009 waren er tenminste nog minimaal 36 gegadigden voor de titel, vanaf 2010 nog maximaal 24 met als dieptepunt vorig jaar met 11 deelnemers. Je kan wat mij betreft niet met droge ogen beweren dat dit nog een serieuze "parel in de kroon" van de F3 is. Misschien is het concept wel over de datum, het Europees F3 is het enige serieuze meetpunt en dat trekt nog wel volle velden.......

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 22 september 2015 04:26

  Tja Eric, wat kunnen we daar nog meer over zeggen. Op verschillende internationale autosport websites die ik afstruin word Masters amper of niet genoemd. Dit evenement heeft geen impact meer, onder andere omdat F3 in z'n geheel op z'n retour is. Maar des te meer omdat de Masters internationaal gewoon geen status meer heeft. Een aantal jaar geleden betekende de Masters winnen nog wat, nu halen de meeste EK coureurs hun neus ervoor op. Waarom zou je als EK coureur de Masters rijden als je met de DTM al hebt geracet in een groter, competitiever veld? Het word tijd dat het CPZ de geluidsdagen gaat gebruiken voor andere evenementen, de Masters was leuk om het gat na de F1 toendertijd op te vullen maar het word tijd voor iets anders. Ik zou me als ik CPZ was meer richten op toerwagen en GT's, des te meer omdat de Blancpain series niet meer terugkomt volgend jaar.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 22 september 2015 13:23

  Nou Anonieme Gebruiker..... Motorsport.com en Autosport.com hebben toch diverse items over de Masters geschreven! Het klopt dat het concept nu verouderd is en er tijd is voor verandering.... Maar ik heb wel respect voor CPZ dat ze het in ieder geval geprobeerd hebben ;) Mijn advies is wel.... Laten we de Masters nu met het 25 jarig jubileum ten einde komen en verzin een ander mooi evenement. Het is zeer spijtig dat de BSS niet komen.... Vraag me toch altijd af wat de reden is dat ze nu ineens niet komen! Vanuit het niets CPZ als vervanger voor Baku en nu ineens niet goed genoeg voor de 2016 kalender. Ook dat Zolder weg gevallen is.... Terwijl de races op Zolder en Zandvoort toch een flink stuk meer spektakel opleverde dan al die jaren Portimao

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet