Diversen

Div: Nieuw BeNeLux kampioenschap geeft impuls aan nationale autorensport

Formule 4 02

De KNAF, RACB en ACL hebben vandaag op Circuit Park Zandvoort hun plannen gepresenteerd voor de opzet van een nieuw officieel BeNeLux kampioenschap in de autorensport. In de formulewagenracerij wordt gestreefd naar een BeNeLux kampioenschap in de internationaal zeer populaire opstapklasse Formule 4. De toerwagenracerij krijgt met de Kia Picanto Cup een nieuwe instapklasse, terwijl het TCR Benelux kampioenschap de meer gevorderde toerwagenrijders nieuwe uitdagingen biedt. Gekozen is voor een opzet waarbij tegen zo laag mogelijke kosten wordt aangesloten bij internationaal erkende raceklassen.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF), Royal Automobile Club Belgium (RACB) en de Automobile Club du Luxembourg (ACL) hebben de afgelopen maanden intensief onderzoek gedaan naar de opzet van een nieuw BeNeLux kampioenschap. Tijdens het prestigieuze Zandvoort Masters Weekend werden vandaag de plannen gepresenteerd die de nationale autorensport van nieuwe impulsen moet voorzien. De persconferentie op Circuit Park Zandvoort mocht zich niet alleen verheugen in een grote belangstelling van media, ook veel potentiele rijders voor de nieuwe klassen toonden interesse.

Formule 4 01

Formule 4, de eerste stap in de formulewagenracerij

De Formule 4 wordt binnen het nieuwe BeNeLux kampioenschap de opstapklasse voor formulewagentalent. De Formule 4 is de door de FIA erkende eerste stap in de formulewagenracerij. Er zal gebruik worden gemaakt van een Tatuus chassis met Abarth motor, waarmee aangesloten wordt bij de zeer succesvolle Duitse en Italiaanse Formule 4 kampioenschappen.

Formule 4 04

Volledig nieuw is de academy-structuur, waarbij één of meerdere teams de auto's tegen een vooraf afgesproken prijs gaan runnen. Het academy principe wordt versterkt doordat jonge monteurs en engineers van auto-technische scholen de kans krijgen om onder de vleugels van ervaren engineers uit te groeien tot gewilde krachten in autosportland. Uiteraard kunnen rijders ook met een eigen team inschrijven.

Formule 4 03
KNAF Talent First-karttalenten Martijn van Leeuwen (links) en Richard Verschoor (midden) hebben plannen om in 2016 de overstap te maken naar de Formule 4. Rechts presentator Rob Kamphues  

De Nederlandse en Belgische rijders in het BeNeLux Formule 4 kampioenschap krijgen vanuit de KNAF een fysiek, mentaal en media begeleidingsprogramma. Het kampioenschap zal bestaan uit zes wedstrijden op vijf verschillende circuits in drie landen. Bij het samenstellen van de kalender wordt rekening gehouden met het Duitse en Italiaanse Formule 4 kampioenschap.

Kia 01

Kia Picanto Cup, instapklasse voor de toerwagenracerij

De Kia Picanto Cup wordt de nieuwe instapklasse voor rijders die de voorkeur geven aan de toerwagenracerij. De door Johan Kraan Motorsports team Payned Payrolling opgezette klasse heeft naast de steun van de nationale autosportfederatie ook de volledige support van Kia Motors Nederland B.V. Zoals de naam al aangeeft, wordt in deze merkencup gereden met auto's van het type Kia Picanto.

Kia 02

Om de gelijkheid te waarborgen worden alle auto's geprepareerd en onderhouden door één team, Johan Kraan Motorsports team Payned Payrolling, en per evenement door loting aan de rijders toegewezen. Volledig nieuw is ook het arrive & drive principe, waarbij rijders tegen een vaste 'all inclusive' prijs een evenement kunnen racen. Een investering met de aanschaf van een auto is dus niet nodig. De Kia Picanto Cup omvat in 2016 zes tot zeven evenementen met steeds drie wedstrijden per weekend.

TCR 02

TCR Benelux, toerwagenracerij op topniveau

TCR Benelux moet de gevorderde toerwagencoureurs nieuwe uitdagingen bieden. De begin dit jaar gelanceerde TCR International Series trok direct veel aandacht, waardoor nu in diverse regio's initiatieven worden ontplooid om een kampioenschap op te zetten voor deze betaalbare toerwagenserie waarin vele merken actief zijn. Gesteund door de KNAF, RACB en ACL is Kronos Events niet alleen de drijvende kracht achter het TCR Benelux kampioenschap, maar ook de promotor van deze hoogwaardige titelstrijd.

TCR 01

TCR Benelux hanteert het technisch reglement van de TCR International Series. Er is echter gekozen voor een afwijkende wedstrijdopzet, waardoor per evenement maar liefst 185 minuten gereden kan worden. De kalender zal in 2016 zeven evenementen omvatten. Alle voor TCR series gehomologeerde auto's zijn voorzien van een op een seriemodel gebaseerde tweeliter turbo-aangedreven motor met ongeveer 320 pk. In TCR Benelux kan een auto door één rijder worden bestuurd, maar ook met een tweede rijder worden gedeeld.

TCR 03
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet