Diversen

14-jarige Mika Morien rookie-kampioen in RCM Cup

mm hring a77

Mika Morien heeft tijdens de drie races in de RCM Cup op de Hungaroring met twee podiumplaatsen de eerste autosporttitel van zijn nog prille carrière veiliggesteld. Met nog één evenement te rijden is Mika Morien al vroegtijdig rookie-kampioen geworden in de RCM Cup. In het algemeen klassement neemt de 14-jarige coureur nu de tweede plaats in. Begin oktober kan Morien op het circuit van Brno in Tsjechië mogelijk het vice-kampioenschap op zijn naam schrijven en dat is veel meer dan waar iedereen begin dit jaar op gerekend had.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

De RCM Cup begon het seizoen 2015 eind april op de Hungaroring en bracht afgelopen weekend haar tweede bezoek met drie races. De KNAF Academy-pupil vindt het Formule 1-circuit een lastige baan: "Ik vind het een erg apart circuit, erg smal en het is niet eenvoudig om je tegenstander hier te passeren."

mm hring a19

Ook Morien's coach Niels Langeveld was op de Hungaroring aanwezig en in de kwalificatie wilden zij elkaar met een sleepje naar een goede startpositie helpen. Dat lukte niet helemaal zoals gehoopt, Morien mocht de eerste race beginnen vanaf de vierde en Langeveld vanaf de vijfde startpositie.

Morien was bij de start van de eerste van drie races niet goed weg en verloor een positie. Zoals al heel het seizoen wist hij zich met een aanvallende rijstijl weer naar de voorhoede te knokken en na een sterk gereden race wist hij toch nog de derde podiumplaats uit het vuur te slepen. Zijn enige rivaal voor het rookie-klassement, Gergő Báldi, werd tweede en dus wist Morien dat hij in de volgende races voldoende punten moest scoren om de rookie-titel al dit weekend veilig te stellen.

mm hring a30

Door de reversed grid begon Morien de tweede race vanaf de zesde startplek. Dit keer was zijn start perfect, na twee bochten lag de jonge Swift-racer al tweede. Er ontpopte zich een mooi gevecht met Norbert Nagy, die in het klassement op de derde positie staat en dus wist dat hij Morien moest verschalken om zicht te houden op het vice-kampioenschap in de RCM Cup. Waar Morien het hoofd koel hield en na een prachtige race als tweede over de finish kwam, verloor Nagy enkele posities en daarmee kostbare punten. Daniel Nagy won na de eerste ook de tweede race en kroonde zich daarmee nu al als kampioen van 2015.

mm hring p48

De Jonge KNAF Academy-coureur begon de laatste race van het weekend door de reversed grid van race twee als zevende op de startgrid. Het zou zijn minste race van het weekend worden, maar de zevende positie in de race leverde hem toch al vroegtijdig de titel in het rookie-kampioenschap op, want met 29 punten voorsprong op zijn concurrent Gergő Báldi en nog maar twintig te scoren punten is Morien niet meer te achterhalen. "Het rookie-kampioenschap is een prachtig resultaat. Toch ben ik er nog trotser op dat ik nu tweede sta in het algemeen klassement. Ik ga er op Brno dan ook alles aan doen om ook het vice-kampioenschap op mijn naam te schrijven."

mm hring p94

"Ik wil mijn sponsors, mijn ouders en ook mijn coach Niels Langeveld ontzettend bedanken dat zij dit allemaal voor mij hebben mogelijk gemaakt. Ik begon het seizoen met alleen het idee om enkele races te rijden om ervaring op te doen. Dat ik nu zo'n mooie positie in het klassement inneem is fantastisch", besluit de jonge coureur zijn voorlaatste raceweekend van 2015.

Op 1 en 2 oktober staat alweer de laatste ronde van de RCM Cup op het programma, dit keer in Tsjechië op het circuit van Brno. Mika Morien verdedigt daar een voorsprong van 29 punten op Norbert Nagy in de strijd om het vice-kampioenschap van de RCM Cup 2015.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet