WTCC

FIA WTCC: Pole voor Rickard Rydell in Turkije

Seat-fabriekscoureur Rickard Rydell wist de weersomstandigheden in het Turkse Istanbul goed in te schatten. Juist nadat de Zweedse Seat-coureur zijn vliegende ronde had beëindigd begon het te regenen, waarna de tijden vrijwel niet meer verbeterd werden.

tekst Willem J. Staat

 Tom Coronel

Tom Coronel kwalificeerde zich als tweede bij de privateers. Foto: Seat

Seat en BMW aan elkaar gewaagd
Juist op het moment dat Rickard Rydell zijn vliegende ronde beëindigd had begon het te regenen waardoor de tijden niet meer verbeterd konden worden. Zijn merkgenoten Gabriele Tarquini en Yvan Muller kwalificeerden zich respectievelijk als derde en vierde, terwijl Alex Zanardi de tweede startplek op de grid voor zich opeiste met zijn BMW.

Rickard Rydell: "We wisten dat we het sneller en beter konden doen dan in de vrije trainingen. Ik wist dat ik mijn tijd vroeg in de sessie moest zetten om nog kans tegen de BMW's te maken. Ik kreeg een slipsteam van mijn teamgenoot Gabriele Tarquini en ik veroverde daarmee de pole"

De BWM's van Alex Zanardi en Duncan Huisman waren tijdens de vrije trainingen met hun BMW Italia/Spain BMW's het snelst en even zag het naar uit dat de voormalige Champcar-coureur vanaf pole zou vertrekken. Alex Zanardi: "Als het niet was beginnen te regenen dan had ik het Rickard Rydell heel wat lastiger gemaakt. Eigenlijk lijkt deze baan wel een beetje op Brno en daarom konden we hier ook met de top meedraaien. Ik ben erg blij dat ik morgen vanaf de tweede startplek mag vertrekken." Voor Alex Zanardi is dit zijn beste kwalificatie-resultaat in het WTCC.

Met 2.06.806 kwalificeerde Duncan Huisman zich als vijfde. Ook voor Duncan was het zijn beste kwalificatieresultaat dit seizoen. BMW Schnitzer-coureur Dirk Müller kwalificeerde zich met 55 kg. strafgewicht als achtste terwijl zijn teamgenoot Jörg Müller niet verder kwam dan een twaalfde trainingstijd. Omdat Seat-coureur Peter Terting een motor moet wisselen, mag Jörg Müller vanaf de elfde startplek vertrekken.

Bij de privateers behaalde de Italiaan Luca Rangoni met een BMW 320si de pole (zestiende algemeen), terwijl Tom Coronel zich met een zeventiende startplek als tweede snelste privateer kwalificeerde.

Startgrid
1. Rickard Rydell(S) Seat Leon 2.06.289
2. Alex Zanardi(I) BMW 320si 2.06.427
3. Gabriele Tarquini(I) Seat Leon 2.06.486
4. Yvan Muller(F) Seat Leon 2.06.700
5. Duncan Huisman(NL) BMW 320si 2.06.806
6. Nicola Larini(I) Chevrolet Lacetti 2.06.871
7. Agusto Farfus(BR) Alfa Romeo 156 2.06.912
8. Dirk Muller(D) BMW 320si 2.07.011
9. Peter Terting(D) Seat Leon 2.07.061
10.Jordi Gene(ESP) Seat Leon 2.07.141
17.Tom Coronel(NL) Seat Leon 2.07.645


 Tarquini-Rydell

Seat-teamgenoten Gabriele Tarquini en Rickard Rydell hebben er voor de wedstrijd in Turkije alle vertrouwen in. Foto: Seat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet