WRC

Rally WRC Australië: Ogier op jacht naar derde titel


Het, met 27 deelnemers flink geminiseerde, WRC veld heeft op dit moment de eerste dag achter de rug van de Coates Hire Rally Australia. Tijdens deze rally kan Sebastien Ogier zijn derde wereld titel zeker stellen maar voor het zover is moet hij nog wel een goed resultaat neer zetten. Zijn grootste tegenstander Jari-Matti Latvala zal hem waarschijnlijk aan het einde van het jaar niet van die titel af kunnen houden, maar zal zijn huid duur verkopen door zijn Franse teamgenoot in Australië het leven goed zuur te maken.

002 Latva vw-20150911-4525
Jari-Matti Latvala voert het veld na dag 1 aan, maar Ogier is niet ver

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Verkenningstroebelen
Nog voor de start van de rally valt de eerste uitvaller al te noteren. Mads Østberg komt tijdens de verkenning op een smal bospaadje een grote vrachtwagen tegen. Het bospaadje is net breed genoeg voor de vrachtwagen maar de Mitsubishi verkenningsauto van Østberg past er niet meer tussen. De Noor probeert nog weg te sturen maar botst toch tegen de vrachtwagen. Ook een 'recce car' is gelukkig voorzien van allerlei veiligheidsvoorzieningen, maar de klap is groot en zowel rijder als navigator klagen over pijn in de borst wat, in het geval van Østberg, wijst op een gekneusde rib. Tijdens de verkenningen op de volgende dag blijkt de pijn te veel om door te kunnen rijden. Het team zet daarna Stéphane Lefebvre in als vervanger voor de Noor. Lefebvre was toch al in Australië om daar de verkenningen te doen voor een eventuele inzet in 2016 en kan dus nu meteen vol aan de bak. "Erg jammer voor Østberg, maar voor mij is het een unieke kans!" is de begrijpelijke reactie van de Fransman.

Schrik bij shakedown
Tijdens de eerste run van de shakedown gaat het bijna mis met de kampioensaspiraties van Ogier. "Het was de eerste echte bocht, een wijde haarspeld. Ik kwam eigenlijk iets te langzaam aan en ik zat iets te veel aan de binnenkant van de bocht. De auto werd door de wegkant omhoog gegooid waardoor ik op twee wielen de bocht uitkwam. Gelukkig kon ik snel tegensturen waardoor de wagen weer op zijn wielen landde. Als ik gerold was, was dat niet heel erg geweest, want we reden niet zo hard, maar ik wil de auto liever onbeschadigd bij de service afleveren". Het ontnam hem dan ook niet zijn strijdlust en hij was de snelste man op de shakedown. Mikkelsen, Latvala, Meeke en Neuville volgden op korte afstand.

Stofhappen
Waarschijnlijk is Australië een van de lastigste evenementen om als eerste te starten. De meeste paden hebben een toplaag variërend van los grind tot een soort heel fijn zand. De grip veranderd dan ook nog wel eens. Een schone lijn levert dan ook seconden op. Maar soms is het ook een voordeel om als eerste te starten. Het zicht is door dat stof soms minimaal, als we Kris Meeke mogen geloven: "Vol in zes terwijl het zicht zicht beperkt is tot de het eind van mijn motorkap, dat is best tricky..." Voor Ogier was het in ieder geval overwegend lastig, hij lag al snel 13 seconden achter. Dani Sordo reed volgens eigen zeggen een 'perfecte run' en won de eerste drie proeven. In het algemeen klassement werd hij gevolgd door Hayden Paddon, die voor deze wedstrijd de plek van Sordo in het A team van Hyundai had over genomen.

Sordo10AUS15cm098 Dani Sordo profiteert van zijn startplaats als het meeste stof al weg is (!) en ligt 3 proeven op de eerste plaats. 

Op de vierde proef nestelt Kris Meeke zich vooraan. Tot en met proef zeven kon hij een snel opkomende Latvala van zich afhouden, maar op de laatste proef van vrijdag kwam de Fin hem voorbij. Met twee seconden voorsprong mocht hij gaan slapen. Morgen kan hij nog niet op zijn lauweren gaan rusten want Kris Meeke zit hem op de hielen en ook Ogier ligt maar een handvol seconden achter hem.

047 MEEKE AUSTRALIA 2015
Kris Meeke neemt na proef 3 het voortouw, maar moet dat op de laatste proef afgeven aan Latvala

Thuis proeven kijken
Ook in Australië worden er weer drie proeven live uitgezonden via het WRC+ platform. Dat betekent wel laat op blijven of vroeg opstaan. Zie het schema hieronder. En heb je geen zin om er vroeg voor op te staan. Met WRC+ kunt je natuurlijk op elk moment kijken.

Schema van de live proeven:
Proef 10 Valla I: 12 september 04:00 uur
Proef 14: Wedding Bells I: 13 september 01:00 uur
Proef 17: Wedding Bells II PowerStage: 13 september 05:00 uur.

Tanak OZ
Ott Tänak worstelt nog wat met de omstandigheden maar leidt de M-Sport Brigade 

Tussenstand na dag 1:

1. Latvala 1:15:29.1
2. Meeke +2.0
3. Ogier +4.6
4. Mikkelsen +12.9
5. Sordo +15.9
6. Paddon +25.5
7. Neuville +37.2
8. Tanak +40.2
9. Evans +2:21.8
10. Bertelli +3:37.9
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet