Porsche Cups

Porsche Supercup: Porsche-Junior Sven Müller slaat dubbelslag op Monza

racecam image 126191

Het werd op Monza het weekend van Porsche-Junior Sven Müller. De 23-jarige Duitser uit Bingen zegevierde zowel zaterdag als zondag op zeer overtuigende wijze. Of zijn eindspurt nog voldoende is om de matig presterende Phillip Eng te passeren zal duidelijk worden na de twee races in het Amerikaanse Austin. Matteo Cairoli pakte zijn eerste podiumplaatsen en reed op beide racedagen naar de tweede plaats. Het podium bleef beide dagen gelijk met Michael Ammermüller op de laatste podiumplaats. Te elfder ure meldde zich het Amerikaanse team MOMO-Megatron Team PARTRAX, met de door Lada WTCC op een schandalige manier aan de kant gezette Jaap van Lagen. Zo knokte Van Lagen zich te midden van respectievelijk 38 en 36 andere coureurs naar een 15e en 12e plaats, waarbij in de eerste race een lekke radiateur opspeelde en in de tweede race een tijdstraf een top 10 finish doorkruiste.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: racecam.de

racecam image 126000

Race 1:
Michael Ammermüller en Matteo Cairoli startten vanaf de eerste rij. De Italiaan was het beste weg en ging als koploper de Variante del Rettifilo in. Voor Philipp Frommenwiler eindigde hier de race. De Zwitser spinde en moest met schade opgeven. Voor de Lesmo 1 kwamen een drietal wagens met elkaar in aanraking, waardoor de safetycar moest uitrukken. Ben Barker klapte boven op Sam Power, die met een pijnlijke rug zijn wagen moest verlaten. Ook Matteo Torta en Barker moesten de strijd staken. Na 4 ronden volgde de herstart. De matig gestarte Sven Müller herstelde zich en pakte de derde plaats af van Philipp Eng. De drie koplopers namen afstand van de rest. Stuivertje wisselen tussen Ammermüller en Müller om de tweede plaats waarin het al snel duidelijk werd dat Müller de snelste op de baan was en die pakte dan ook de tweede plaats. Ook koploper Cairoli was niet opgewassen tegen de snelle junior en verloor de eerste plaats na een foutje om uiteindelijk naar de tweede plaats en zijn eerste podiumplaats van het seizoen te rijden. Voor Jaap van Lagen verliep de eerste wedstrijd een stuk minder. "Na een start vanaf de 16de plaats ging ik richting de top 10. Op een gegeven moment lag ik 12e, toen ik een zoete lucht rook in de cockpit en de auto vreemd begon te glijden over de voorwielen", vertelde Van Lagen. "Ik wist meteen hoe laat het was: een gaatje in mijn radiateur. Ik dacht eerst dat ik het einde niet zou halen, maar pas na de finish gingen de rode lampen op het dashboard aan. Door de spray op m'n voorbanden zakte ik wel terug naar de 15e plaats. Jammer, met een beetje meer geluk was de top 10 binnen bereik geweest."

Uitslag race 1 Monza:
1. Sven Müller GER (Lechner Racing Middle East) 14 ronden in 29:40.373
2. Matteo Cairoli ITA (Market Leader Team by Project 1) +1.187
3. Michael Ammermüller GER ( Lechner Racing Middle East) +1.748
4. Côme Ledogar FRA (Martinet by Alméras) +2.708
5. Robert Lukas POL (FÖRCH Racing by Lukas Motorsport) +3.572
6. Philipp Eng AUT (Market Leader Team by Project 1) +4.846
7. Alex Riberas ESP (The Heart of Racing by Lechner) +5.365
8. Christian Engelhart GER (MRS GT-Racing) +6.293
9. Christopher Zöchling AUT (FACH AUTO TECH) +7.298
10. Riccardo Agostini ITA (Antonelli Motorsport) +8.774
15. Jaap van Lagen NED (MOMO-Megatron Team PARTRAX) +23.035

racecam image 126139

Race 2:
36 Wagens aan de start voor de tweede race op zondag. Drie minder dan de zaterdagrace waar de nodige schadegevallen te betreuren waren. Matteo Cairoli startte vanaf pole met naast hem Sven Müller die de beste start had. Met zoveel wagens op pad ging het wonderwel toch allemaal goed. Müller had zijn snelle ritme van zaterdag weer te pakken en pakte een voorsprong. Daarachter werd er flink geknokt om de twee de plaats tussen Cairoli, Ammermüller en Engelhart. Phillip Eng reed op een onopvallende zevende plaats rond. Jaap van Lagen, gestart van een matige 16de startplaats, maakte vele plaatsen goed en reed inmiddels op de tiende plaats rond. Müller aan kop is vertrokken en voelde geen druk van zijn achterliggende concurrenten. De achtervolgers waren veel te druk met de strijd om de podiumplaatsen. Zoechling, Riberas en Eng mengden zich ook in de strijd om de tweede plaats. Deze trein van auto's reed zonder verdere inhaalacties over de finishlijn met ruim 4 seconden achterstand op winnaar Müller. Jaap van Lagen kwam als tiende over de finish maar werd na afloop bestraft. "Ik heb een tijdstraf ontvangen van 5 seconden voor het overschrijden van witte lijnen bij het uitkomen van de Ascari chicane. Balen, want je boekt hiermee eigenlijk geen tijdswinst", legt de coureur uit. "Je belandt namelijk op het gladde deel van de baan en dat kost een paar tienden. Voor het team is het extra zuur. Na de pech van gisteren hadden zij die tiende plaats zeker verdiend."

Jaap van Lagen Supercup Monza

racecam image 126219

Uitslag race 2 Monza:
1. Sven Müller GER (Lechner Racing Middle East) 14 ronden in 26:23.485
2. Matteo Cairoli ITA (Market Leader Team by Project 1) +4.079
3. Michael Ammermüller (GER) (Lechner Racing Middle East) +4.466
4. Christian Engelhart GER (MRS GT-Racing) +4.892
5. Christopher Zöchling AUT (FACH AUTO TECH) +6.035
6. Alex Riberas ESP (The Heart of Racing by Lechner) +6.199
7. Philipp Eng AUT (Market Leader Team by Project 1) +6.675
8. Côme Ledogar FRA (Martinet by Alméras) +14.841
9. Jeffrey Schmidt SUI (The Heart of Racing by Lechner) +14.133
10. Philipp Frommenwiler SUI (FACH AUTO TECH) +16.665
12. Jaap van Lagen NED (MOMO-Megatron Team PARTRAX) +19.990

De ontketende Sven Müller won de laatste vier van de vijf wedstrijden en stijgt naar een derde plaats in de puntenstand met 110 punten. Met nog maximaal 40 punten te verdelen tijdens de laatste twee races in het Amerikaanse Austin is echter alles nog mogelijk. De onaantastbaar lijkende Philippe Eng maakt de laatste races een mindere indruk en heeft veel punten laten liggen. Tweede man Engelhart sprokkelt al het gehele seizoen de punten binnen en heeft 17 punten achterstand op de Oostenrijker. Op 24 en 25 oktober zijn de laatste twee races op Circuit of the Americas.

Stand na 9 races:
1. Philipp Eng (AUT) 137
2. Christian Engelhart (GER) 120
3. Sven Müller (GER) 110
4. Michael Ammermüller (GER) 106
5. Alex Riberas (ESP) 102
6. Christopher Zöchling (AUT) 84
7. Côme Ledogar (FRA) 81
8. Matteo Cairoli (ITA) 78
9. Kuba Giermaziak (POL) 63
10. Ben Barker (GBR) 59
15. Jaap van Lagen (NED) 29

racecam image 126024

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet