Formule 3

Emil Bernstorff en Marvin Kirchhöfer behalen winst in GP3 Series op Monza

race1-start

Race 1
Een ongelofelijke race voor de Brit Emil Bernstorff tijdens de elfde wedstrijd van de GP3 Series op Autodromo Nazionale di Monza. De Arden International coureur startte van de vijfde startplaats en verschalkte daarna via verschillende wiel aan wiel gevechten zijn concurrenten. In de voorlaatste ronde zag hij zijn kans om ART Grand Prix en Mercedes junior Esteban Ocon voor de winst in te halen. Het werd nog mooier voor zijn team Arden International team doordat zijn teamgenoot Kevin Ceccon als derde over de finish kwam.

Veel pech voor kampioenschapsleider en poleposition-man Luca Ghiotto, die na het doven van de startlichten bleef staan op de grid. Gelukkig voor de Trident-rijder lette iedereen goed op en kwam het hele veld ongeschonden uit dit moment. Esteban Ocon was het beste weg, gevolgd door Ceccon en Matthew Parry (Koiranen GP) die in de openingsronde Ceccon wist te passeren. Marvin Kirchhöfer, Emil Bernstorff en Jimmy Eriksson streden daarachter om de vierde plaats. Voor Carlin en Ferrari Academy coureur Antonio Fuoco duurde de race niet lang. De Italiaan spinde, ging dwars over de baan en raakte hard de vangrail. Bernstorff had het prima naar zijn zin op Monza en passeerde Kirchhöfer, Ceccon en de op de tweede plaats rijdende Parry.

In de slotfase ontstond er een zinderend gevecht tussen koploper Ocon en Bernstorff met vlak daarachter Ceccon en Parry. In de voorlaatste ronde sloeg de Brit zijn slag, troefde Ocon buitenom af en reed naar de overwinning. De Fransman Ocon moest genoegen nemen met de tweede plaats gevolgd door teamgenoot Kevin Ceccon. Matthew Parry kwam als vierde over de finish maar werd later bestraft omdat zijn auto te licht bleek. Marvin Kirchhöfer pakte hierdoor de vierde plaats.

podium-race1

Uitslag race 1 Monza:
1. E. Bernstorff (Arden International) 22 ronden in 37:06.696
2. E. Ocon (ART Grand Prix) +0.987
3. K. Ceccon (Arden International) +2.374
4. M. Kirchhöfer (ART Grand Prix) +6.555
5. J. Eriksson (Koiranen GP) +9.206
6. M. Tuscher (Jenzer Motorsport) +15.249
7. Á. Palou (Campos Racing) +16.408
8. A. Fontana (Status Grand Prix) +22.645
9. R. Boschung (Jenzer Motorsport) +23.891
10. M. Gilbert (Carlin) +25.038

start-race2

Race 2
Marvin Kirchhöfer behaalde in de sprintrace zijn derde overwinning dit seizoen. De Duitser had alle geluk nadat Jimmy Erikkson, die tot aan de voorlaatste ronde de race leidde, met technische malheur terugviel. Dubbel succes voor Art Grand Prix doordat Esteban Ocon als tweede over de finisk kwam. Na een sensationele inhaalrace wist kampioenschapsaanvoerder Luca Ghiotto vanaf de 19de startplaats, de laatste podiumplaats voor zich op te eisen. Pechvogel Erikkson kwam achter Kevin Ceccon toch nog als vijfde over de streep.

In de opwarmronde spinde de van de eerste rij startende Alex Palou op het rechte stuk, met koude banden licht tegen de vangrail aan. De Spanjaard mocht echter toch starten vanaf zijn oorspronkelijke tweede startplek met naast hem Alex Fontana, die in de hoofdrace als achtste was geëindigd. Na een extra opwarmronde, omdat Seb Morris zijn auto liet afslaan op de grid, ging het veld dan toch op weg naar de eerste rechterbocht, de Variante del Rettifilo. Deze bottleneck betekende meteen het einde voor Aleksander Bosak en Matthew Parry.

Alex Fontana had de beste start, gevolgd door Matheo Tuscher, Eriksson en de matig gestarte Palou die later nog ver terugzakte in de rangschikking. Ook Tuscher verloor twee plaatsen doordat hij veel te wijd ging in eerste Lesmobocht en van de baan schoot. In de vierde ronde moest ook koploper Fontana eraan geloven. Eerst werd de Zwitser ingehaald door Eriksson en daarna herhaalde Kirchhöfer dit kunststukje. In de zevende ronde was Ghiotto al opgestoomd naar de zevende plaats en liet iedereen zien dat hij niet voor niets koploper in de GP3 Series is. Ook Ocon en Ceccon pakten plaatsen ten koste van Fontana en reden naar de derde en vierde plaats.

In de slotfase had Erksson een voorsprong van twee seconden opgebouwd op Kirchhöfer met daarachter op twee seconden Ocon. Ghiotto sneed ondertussen door het deelnemersveld. Eerst passeerde hij Bernstorff voor de zesde plaats, gevolgd door Fontana en Ceccon. In de voorlaatste ronde van de race begon Eriksson, die de hele race had gedomineerd, langzamer te rijden door problemen met zijn motor. De Zweed verloor daardoor het uitzicht op de podiumplaatsen. Kirchhöfer, Ocon en Ghiotto profiteerden optimaal van deze pech en kwamen in die volgorde over de finishlijn.

Ocon deed dit weekend goede zaken voor de strijd om de titel. De Fransman verkleinde zijn achterstand op Ghiotto tot 14 punten, terwijl Kirchhöfer naar de derde plaats steeg ten koste van Bernstorff. Met nog 6 wedstrijden voor de boeg is nog alles mogelijk. De volgende GP3 Series worden gehouden op het Russische circuit van Sochi op 10 en 11 oktober.

podium-race2

Uitslag race 2 Monza:
1. M. Kirchhöfer (ART Grand Prix) 16 ronden in 26:50.969
2. E. Ocon (ART Grand Prix) +1.211
3. L. Ghiotto (Trident) +1.459
4. K. Ceccon (Arden International ) +2.041
5. J. Eriksson (Koiranen GP) +6.759
6. M. Tuscher (Jenzer Motorsport) +11.718
7. R. Boschung (Jenzer Motorsport) +13.418
8. S. Stuvik (Status Grand Prix) +15.754
9. M. Gilbert (Carlin) +17.303
10. Á. Palou (Campos Racing) +17.794

Stand na 12 races:
1. L. Ghiotto 170
2. E. Ocon 156
3. M. Kirchhöfer 140
4. E. Bernstorff 127
5. K. Ceccon 77
6. J. Eriksson 66
7. A. Fuoco 46
8. M. Parry 43
9. J. Mardenborough 32
10. R. Boschung 27
11. M. Tuscher 22
12. A. Celis Jr 19
13. Á. Palou 18
14. Ó. Tunjo 17
15. A. Fontana 16
16. S. Stuvik 7
17. S. Morris 6
18. P. Varhaug 4
19. A. Janosz 4
20. A. Bosak 4
21. M. Gilbert 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet