Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ACNN

Stayfast Racing krijgt vuurdoop tijdens ACNN-races op Circuit Park Zandvoort

QB2 9641

Komend weekend zal op Circuit Park Zandvoort een nieuwe raceauto zijn eerste racemeters maken tijdens de Open Sport Series van de ACNN. De door Dirk van Lonkhuizen en Wiet Huidekoper geconstrueerde Stayfast DW16 zal ongetwijfeld veel opzien baren, want de nieuwe racer ziet er niet alleen erg snel uit, hij is ook in staat tot mooie rondetijden. 'We zien de races dit weekend als een test. Onze doelstelling is volgend seizoen te gaan rijden met een aantal Stayfast DW16-auto's. We wilden een veilige auto bouwen die tegen een stootje kan, die licht is, goede rondetijden kan rijden en er ook uitziet als een echte racer. Dat is naar ons idee allemaal goed gelukt', legt een trotse Van Lonkhuizen uit.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Dirk van Lonkhuizen ontwikkelde de Stayfast DW16 samen met de zeer ervaren en in autosport bekende Wiet Huidekoper, op basis van een sterk chassis dat zich al een jaar lang bewezen heeft in een raceklasse. Van Lonkhuizen: "Nadat ik mijn zoon Stephan jarenlang begeleid heb in de karting, ben ik jaren geleden betrokken geraakt bij een raceklasse die reed met open racewagens. Erg leuk, maar ik schrok van de enorme schade die werd gereden. Zelfs bij een klein tikje liepen de kosten al enorm op. Ik heb daarop een chassis ontworpen dat erg sterk is en daar een 3D-model van gemaakt. Het prototype is door de KNAF goedgekeurd en heeft zich afgelopen jaar inmiddels ook bewezen. We hebben dit chassis verder doorontwikkeld en daarop nu zelf een aantal DW16's gebouwd. Van wielophanging en dergelijke heb ik niet voldoende verstand, dus heb ik Wiet Huidkoper gevraagd om daar zijn invulling aan te geven. Wiet was direct enthousiast en we besloten een LMP-achtige auto te bouwen, ook omdat dan de auto's niet met de wielen in elkaar kunnen haken, zoals in veel van de series voor open raceauto's het geval is. Met de Stayfast DW16 hebben we een auto neergezet die aan al onze eisen voldoet. We kunnen niet wachten tot de auto zich gaat bewijzen in een race", kijkt Van Lonkhuizen reikhalzend naar zondag 6 september uit.


QB2 9742

Wiet Huidekoper (op de foto rechts naast Dirk van Lonkhuizen) is erg te spreken over de auto zoals die er nu staat: "Het chassis waarmee vorig seizoen is geracet was al goed wanneer het gaat om veiligheid, maar er viel in onze ogen nog veel aan te verbeteren. Een betere wielophanging, goede vering en de juiste hoogte, dat zijn zaken die in de Stayfast DW16 geoptimaliseerd zijn. De auto staat nu op zijn wielen zoals het moet. We gaan eerst uitgebreid testen onder racecondities om de laatste puntjes op de beroemde 'i' te zetten. Wanneer er bestellingen komen kunnen we snel leveren, we kunnen een volledig opgebouwde Stayfast-racer prepareren in twee weken."

Ook Stephan van Lonkhuizen is bij het project betrokken. Als karter werd hij tweemaal Nederlands kampioen en werd hij in Italië enige tijd fabriekscoureur, maar tot een autosportcarrière is het mede in verband met studies niet gekomen. Bij Stayfast Racing gaat de voormalig karter de communicatie verzorgen en de cup voorbereiden en daar heeft de student bouwkunde veel zin in. "Wanneer alles volgens plan verloopt zal ik in januari afstuderen en dan kan ik mij gaan concentreren op Stayfast Racing. Daar heb ik enorm veel zin in en het is geweldig dat we nu al zover zijn dat we kunnen gaan testen in een race."

Voor de race is een sterke rijder aangetrokken, want niemand minder dan voormalig Formule Ford-kampioen en regerend Avenger Cup-kampioen Rogier Jongejans zal komende zondag achter het stuur van de Stayfast DW16 plaatsnemen. "Ik heb al tweemaal mogen testen in de Stayfast en de auto voelt erg veilig aan. Ik was aangenaam verrast door de enorme grip die je hebt in de bochten, daar zit echt de winst ten opzichte van andere auto´s waarin ik geracet heb. Dankzij de goede downforce kun je echt verrassend hard door de bochten. Ook de begeleiding door Dirk van Lonkhuizen en Wiet Huidekoper is perfect. Alles dat ik bij het testen aan hen doorgaf werd direct aangepakt en resulteerde in steeds betere rondetijden. Ik kijk dan ook erg uit naar de eerste races komende zondag."

QB2 9648

De Stayfast DW16 rijdt komende zondag een kwalificatietraining en drie races, waarvan de eerste om 12.10 uur op het programma staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet