Diversen

RCM Cup: Mika Morien wint ook op de Slovakiaring

mika morien slovakiaring 5

Mika Morien heeft de zoete smaak van de overwinning te pakken. Na zijn mooie zege in de RCM Cup op de Pannoniaring in Hongarije begin augustus sloeg de pas 14-jarige Morien op de Slovakiaring direct in de kwalificatie toe door tussen de gevestigde orde de poleposition veilig te stellen. In de eerste race leverde de pole hem helaas geen zege op, maar een toch nette vierde positie. In de tweede race reed de jonge Morien vanaf de vijfde startplek wel naar de zege, een prestatie van formaat.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

In de RCM Cup beschouwt inmiddels niemand Mika Morien nog als een beginnende rijder waarmee geen rekening gehouden hoeft te worden. Met zijn 14 jaar heeft hij een speciale licentie en daarin ondersteund door de KNAF is hij inmiddels aan een succesvol seizoen bezig in de Hongaarse RCM Cup, waarin geracet wordt in Suzuki Swift-racers.

Op de Pannoniaring liet Morien eerder deze maand zien dat zijn wagenbeheersing vrijwel perfect is, want in de eerste race reed hij van de achttiende startplek naar de achtste positie en daarmee dankzij de reversed grid de pole voor de tweede race. Die race won hij, tot verbazing van vriend en vijand, want er rijden een aantal zeer ervaren coureurs in deze klasse.

mika morien slovakiaring 1

De KNAF Academy-pupil heeft het nu zo naar zijn zin in de Suzuki dat hij in de kwalificatiesessie van de vijfde ronde op de Slovakiaring brutaal naar de poleposition reed. "Het is een moeilijk circuit waar slipstreamen heel belangrijk is. Samen met mijn coach Niels Langeveld heb ik goede rondetijden gereden, ik op poleposition en Niels op de derde startplek. De verschillen zijn klein, ik was maar 0.141 seconde sneller dan de nummer twee en de eerste zeven zaten binnen een seconde."

mika morien slovakiaring 2

Bij de start van de race mocht Morien zo voor de tweede keer in zijn autosportcarrière vanaf poleposition vertrekken. "Maar deze was meer bijzonder, want nu had ik zelf de poletijd gereden", glimlachte de trotse rookie. Al in de eerste bocht werd de druk vol op Morien gezet, die naar buiten werd gedreven en in de eerste ronde terugviel naar de vijfde positie. De top zes is zeer aan elkaar gewaagd: "Ik heb op alle plekken in de top zes gelegen, zelfs vier keer op kop, maar er waren zoveel positiewisselingen dat het bijna niet bij te houden was." Uiteindelijk kwam Morien als vierde over de finish, wat goed was voor de vijfde startplek in race twee.

mika morien slovakiaring 3

Wat niet lukte vanaf poleposition lukte Mika Morien wel vanaf de vijfde startplek, hij reed naar een strakke zege. Na een goede start klom hij direct op naar de tweede plek. Even viel hij terug naar de derde plaats, maar hij wist terug naar de tweede positie te rijden. In de allerlaatste bocht reed Morien zij aan zij met Norbert Nagy.

mika morien slovakiaring 4

Morien wist een fractie van een seconde voor zijn concurrent te finishen en boekte zo zijn tweede zege. Niels Langeveld werd derde en maakte het mooie podium compleet.

mika morien slovakiaring 6

Over drie weken staat het volgende evenement in de RCM Cup op het programma, dit keer op het Formule 1-circuit van de Hungaroring. Mika Morien staat nu derde in het algemeen klassement en leidt in het rookie klassement. Er is echter nog volop kans op de tweede plaats, want de nummer twee Gábor Tim zal waarschijnlijk niet meer rijden dit seizoen en Morien staat slechts 14 punten op hem achter.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet