Porsche Cups

Porsche Supercup: Sven Müller en Philipp Eng zegevieren op Spa-Francorchamps

psc spa r1

Sven Müller won op zaterdag zijn tweede Porsche Supercup-race. Na zijn zege in Budapest wist de Porsche Junior ook de eerste race op Spa-Francorchamps op zijn naam te schrijven. Polesitter Michael Ammermüller viel uit nadat hij in de bandenstapel terecht was gekomen en Philipp Eng maakte een zeldzaam foutje, waarvan Müller profiteerde. Zondag in de tweede race vergiste Eng zich niet en reed vanaf pole onberispelijk naar de zege. Müller reed opnieuw sterk, hij werd tweede.

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Racecam.de

Na de kwalificatie leek Michael Ammermüller met de in de Porsche Supercup zo belangrijke poleposition de beste kaarten te hebben. De eerste ronden leek dat ook zo, maar in de derde ronde verloor de Duitser snelheid en reed hij de bandenstapel in. Gelukkig was Ammermüller zelf ongedeerd: "Geen idee wat er gebeurde, we zullen terug moeten kijken in de data."

De safetycar kwam in de baan en Philipp Eng kreeg de leiding in handen. Gezien zijn optreden dit seizoen leek de race daarmee gereden, maar dat ging dit keer niet op. De vanaf de vierde startplek begonnen Sven Müller reed inmiddels al op de tweede plek en waar Eng doorgaans eenzaam aan de leiding gaat werd hij nu flink onder druk gezet door Müller. In de zevende ronde miste Eng zijn rempunt, waardoor de deur even openstond. De 23-jarige coureur twijfelde geen moment, greep de leiding en boekte zijn tweede zege op rij. Eng werd tweede, de laatste podiumplek was voor Christopher Zöchling. Eng gaat ondanks dit puntverlies nog steeds ruim aan de leiding.

Jaap van Lagen, die wederom voor Land Motorsport uitkwam en hoopte op nieuw succes na zijn zege in Monaco, was de hele race in gevecht met zijn auto. Daardoor kon hij dit keer geen potten breken, hij werd twaalfde. Wolf Nathan passeerde de finish als 28e van de in total 33 deelnemers.

psc spa p1

Uitslag race 1
1. Sven Müller, Lechner Racing Middle East, 11 ronden in 28:54.982
2. Philipp Eng, Market Leader Team by Project 1 +2.822
3. Christopher Zöchling, FACH AUTO TECH +3.228
4. Côme Ledogar, Martinet by Alméras +3.598
5. Christian Engelhart, MRS GT-Racing +3.938
6. Ben Barker, MOMO-Megatron Team PARTRAX +4.270

Philipp Eng wint op zondag
Na zijn foutje op zaterdag was Philipp Eng op zondag gebrand op de zege. De start vanaf pole was daarbij een betere uitgangspositie dan in de eerste race en hoewel hij weer onder druk stond van Sven Müller bleef Eng dit keer geconcentreerd en foutloos. Ook een safetycarperiode na het uitvallen van Sebastien Loeb veranderde de volgorde in de race niet, waarmee de Oostenrijker de zege kon binnenhalen. Na zeven van de elf races heeft Eng nu een voorsprong van 20 punten en dat stemde tot tevredenheid: "Vijf keer op het podium na zeven races is geweldig. De tweede plaats op zaterdag, poleposition en de overwinning op zondag .. ik ben tevreden met mijn Spa-weekend", analyseerde Eng.

psc spa r2

Müller vond het uiteraard jammer dat hij geen dubbelzege kon scoren: "Ik heb absoluut alles geprobeerd om Philipp te passeren, maar ik kon gewoon geen gaatje vinden. Toch ben ik blij met de tweede plaats na mijn overwinning op zaterdag. Ik ga naar huis met een goed gevoel", concludeerde Müller.

Christian Engelhart werd deze race derde en houdt nog uitzicht op de titel, al wordt het met nog vier races te gaan wel erg moeilijk om Eng nog te kloppen. "Er zijn nog 80 punten te verdienen en de score wordt pas geteld aan het einde" sprak Engelhart uitdagend.

De tweede race was voor Jaap van Lagen nog een grotere teleurstelling. Na een touché met Robert Lukas kreeg de Nederlander een drive-through-penalty, waardoor hij uiteindelijk op een ronde achterstand als 27e over de finish kwam. Wolf Nathan deed het deze race prima, hij wist als 21e over de meet te komen.

De volgende Porsche Mobil 1 Supercup-race zal plaatsvinden in Monza in het weekend van 4 tot en met 6 september. Opnieuw staan daar twee races op het programma.

psc spa p2

Uitslag race 2
1. Philipp Eng, Market Leader Team by Project 1, 11 ronden in 28:30.856
2. Sven Müller, Lechner Racing Middle East +0.783
3. Christian Engelhart, MRS GT-Racing +1.832
4. Christopher Zöchling, FACH AUTO TECH +2.156
5. Jeffrey Schmidt, The Heart of Racing by Lechner +2.497
6. Michael Ammermüller, Lechner Racing Middle East +4.608
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet