IndyCar

Indycar: Justin Wilson in coma. Zege voor Ryan Hunter Reay in Pocono

De voorlaatste wedstrijd op Pocono kende een chaotisch verloop en maar liefst 12 neutralisaties. Met aan het einde nog 12 auto's in de wedstrijd was het met 12 neutralisaties en een overstekende vos een behoorlijke crash derby geweest. Dieptepunt was de eenzijdige crash van Sage Karam waarbij de aanstormende Justin Wilson als onschuldig slachtoffer door rondvliegende brokstukken aan het hoofd getroffen werd. Wilson bevindt zich in coma en kritieke toestand. De wedstrijd werd door zijn Andretti Autosport teamgenoot Ryan Hunter Reay gewonnen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2015 Pocono 500
Start van de dramatisch verlopen Pocono 500.

Justin Wilson in coma. Zege voor Ryan Hunter Reay in Pocono
Na de overwinning van Ryan Hunter Reay in Pocono kon teameigenaar Michael Andretti alleen maar "It is a bad situation" mompelen. Na een herstart in de 180e ronde verloor Ganassi-coureur Sage Karam de controle over zijn bolide. De aanstormende No 25 Andretti Autosport Dallara van Justin Wilson werd van boven door rondvliegende brokstukken geraakt. De ernst van de situatie werd direct duidelijk. Justin Wilson werd per helikopter naar het Health Network Cedar Crest hospitaal getransporteerd. De uit Sheffield afkomstige Wilson liep bij de crash ernstig hersenletsel op en bevindt zich in kritieke toestand. Deze zal verder geëvalueerd worden. NASCAR-coureur Tony Stewart bekommerde zich direct met de zorg rondom de familie Wilson en stelde hen een vliegtuig naar Pennsylvania ter beschikking. Sage Karam kon zijn bolide op eigen kracht verlaten maar liep hierbij een voetblessure op.

2015 Finish Pocono
Finish onder neutralisatie in Pocono.

Intelligente wedstrijd Juan Pablo Montoya
Voor de seizoensfinale op Sonoma volgend weekend zijn er theoretisch nog zes titelkandidaten waarvan Juan Pablo Montoya theoretisch de beste papieren heeft. Naast Montoya hebben Graham Rahal, Scott Dixon, Helio Castroneves, Will Power en Josef Newgarden eveneens nog titelkans. Montoya heeft in de tussenstand van het kampioenschap een voorsprong van 34 punten op Graham Rahal die met de Fransman Tristan Vautier crashte. Een incident dat bij Indycar overigens nog "under investigation" is.

2015 Wilson instap
Justin Wilson wringt zich voor de wedstrijd in de cockpit van zijn Andretti Dallara Honda.

Vanaf een 19e startplek wist Montoya zich naar een derde positie op te werken. "Wij hebben de tijd genomen en ons verstand gebruikt. Ik beschikte over een auto die de wedstrijd kon winnen, maar met al die concurrenten achter mij had het weinig zin om dit te riskeren. Vandaag deden we gewoon wat we moesten doen" aldus Montoya.

Voor Ryan Hunter Reay betekende het zijn tweede seizoensoverwinning en de 16e in zijn carrière. Ryan Hunter Reay: "Verschillende malen moest ik mij door het veld heen werken maar het team bezorgde mij hetgeen dat ik nodig had. Ik hoop wel dat de fans van de wedstrijd genoten hebben want het was best wel 'fun" in de auto."

Hunter Reay nam in de 196e ronde de leiding van Gabby Chaves over die onmiddellijk daarna zijn motor opblies. Het zorgde voor de allerlaatste neutralisatie en de wedstrijdleiding besloot onder geel af te breken.

2015 RHR Pocono
Winnaar RHR.

Uitslag
1. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 200 ronden
2. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 200 ronden
3. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 200 ronden
4. Will Power Dallara Chevrolet 200 ronden
5. Carlos Munoz Dallara Honda 200 ronden
6. Takuma Sato Dallara Honda 200 ronden
7. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 200 ronden
8. Ryan Briscoe Dallara Honda 200 ronden
9. Scott Dixon Dallara Honda 200 ronden
10. James Jakes Dallara Honda 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet