WRC

Rally WRC Duitsland: Historische 'triple' voor Volkswagen

Het Duitse Volkswagen team zorgde dit weekeinde voor een verrassing. Een drievoudige overwinning haalden ze wel vaker, maar in eigen land was de hoogste klassering tot nu toe een derde plaats. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen voor de Rallye Deutschland. En in 2015 lukte het dan eindelijk. Ogier won. Dat had hij wel eerder gedaan maar nog niet in een Volkswagen. Zijn theoretische kans om kampioen te worden pakte hij niet, want Latvala bleef hem op de hielen zitten en troefde hem op de PowerStage af. Dat kampioenschap voor Ogier komt er wel maar nog niet in Duitsland.

Ogier wint in Duitsland
Ogier was ongenaakbaar in Duitsland en won

Tekst en Foto's: Harry van Veenendaal

Toen de rijders zondagmorgen van start gingen was de strijd al gestreden. Op alle fronten al gestreden. Latvala won nog wel twee proeven maar ging niet meer helemaal vol. Zijn resultaat van vorig jaar toen hij op zondag uitviel, stond nog vers in zijn geheugen gegrift. Op de PowerStage bleek dat Ogier het ook wel goed vond. Hij reed een zevende tijd. "Voor die paar extra punten hoef ik het niet te doen," vertrouwde hij ons toe. En zo was de uitslag zondagmiddag dezelfde als die waar ze de ochtend mee gestart waren. Ogier won en kwam een flinke stap dichterbij zijn derde kampioenschap.

ASN Duitsland-4023
Latvala won de PowerStage

Latvala werd tweede en won de PowerStage en de daaraan verbonden bonuspunten. Andreas Mikkelsen was de laatste man op het podium, en maakte de VW 1,2,3 hiermee vol.

Kris Meeke werd tweede op de PowerStage en won daarmee twee extra punten, maar die waren een schrale troost voor het uitvallen eerder in de wedstrijd.

ASN Duitsland-3456
Kris Meeke moest zich troosten met eentweede plek op de PowerStage

Het kampioenschap is dus nog niet gestreden, maar het moet wel heel raar lopen als Ogier in Wales GB niet zijn derde titel grijpt.

Uitslag: ADAC Rallye Deutschland

1. S. Ogier -J. Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 3:35:49.5
2. J.M Latvala -M. Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +23.0
3. A. Mikkelsen -O. Floene (Volkswagen Polo R WRC) +1:56.6
4. D. Sordo -M. Martí (Hyundai i20 WRC) +2:09.3
5. T. Neuville -N. Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +2:33.8
6. E. Evans -D. Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +2:52.1
7. M. Østberg -J. Andersson (Citroën DS3 WRC) +3:12.5
8. O. Tanak -R. Molder (Ford Fiesta RS WRC) +4:26.6
9. H. Paddon -J. Kennard (Hyundai i20 WRC) +4:46.8
10. S. Lefebvre -S. Prévot (Citroën DS3 WRC) +4:54.5
11. K. Abbring -S. Marshall (Hyundai i20 WRC) +9:31.4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet