WRC

Rally WRC Duitsland: Gemengde gevoelens bij Nederlandse DDFT rijders

Na de eerste dag van de ADAC Rallye Deutschland hangt er een sfeer van gemengde gevoelens in het Nederlandse kamp, ondanks de sterke prestaties van zowel Mats van den Brand als Kevin van Deijne.

 MG 7788b
Mats van den Brand ligt tweede in het DDFT klassement.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: Bas Romeny

Door de snelste tijd te klokken op de eerste proef greep van den Brand direct de leiding in het DDFT. Tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen op gravel miste hij nog de nodige ervaring om het de toppers als Cave, Vatanen en Aasen echt moeilijk te maken, maar op het voor hem zeer vertrouwde asfalt maakt hij direct zijn intenties duidelijk. Voor de start van de rally was hij nog wat terughoudend "Ik ga gewoon proberen een goed ritme te rijden en me niet te veel van de anderen aan te trekken. Na de teleurstellende wedstrijden in Polen en Finland is het voor mij nu zaak om gewoon lekker te rijden en een degelijk resultaat neer te zetten." Op de shakedown was hij ook al het snelste, dus met dat eigen ritme zit het wel goed. Na drie proeven was het echter uit met de pret. "We kregen een probleem met de motor die niet meer goed liep. Daardoor verloren we veel tijd en konden we eigenlijk niks meer." Het team heeft aangegeven de mapping van de motor aan te passen, waardoor het probleem hopelijk morgen verholpen is. Ondanks deze tegenvaller ligt de teleurgestelde van den Brand nog altijd op een keurige tweede plaats, achter de Belg Ghislain de Mevius.

Kevin V D
Kevin van Deijne hoopt dat hij zijn huidige positie kan vast houden. "dan heb ik één van mijn doelstellingen bereikt.'

Een veel vrolijker gezicht troffen we een tafeltje verderop waar Kevin van Deijne na zit te genieten van een sterke eerste dag. "We zijn super tevreden met hoe het gegaan is vandaag. Op dit moment liggen we op de derde plaats en dat was ons doel dit seizoen. De wedstrijd is natuurlijk nog erg lang, vooral morgen met de Panzerplatte proeven, maar het is erg mooi dat we nu derde liggen." Van Deijne houdt vooral zijn achteruitkijkspiegel in de gaten om Max Vatanen van zich af te houden. "Ghislain de Mevius ligt nu eerste en heeft best wel een gaatje geslagen. Dus we richten ons nu op het behouden van onze derde plek. We zijn in een spannend gevecht verwikkeld met Max Vatanen, waar we op één proef wat tijd op hem verloren pakten we op de andere juist steeds een paar tienden." De meestal zeer berekenend rijdende van Deijne klinkt dan ook strijdvaardig "Het verschil is nu slechts zeven seconden maar we hebben er vertrouwen in dat we hem morgen achter ons kunnen houden."

Na de eerste dag met een mix van proeven door open velden en tussen de wijnranken door, staat morgen in het teken van het militaire oefenterrein rondom Baumholder. Hier wacht de beruchte Panzerplatte op de deelnemers die dit jaar met zijn 45 kilometer het uithoudingsvermogen van de banden, de Fiesta's en van Deijne en van den Brand tot het uiterste zal testen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet