WRC

Rally WRC Duitsland: Lastige eerste dag

'Deutschland' is een lastige rally. Voor de start had iedere rijder daar wel een opmerking over. Latvala had zeven soorten ondergrond in zijn notes staan, Mikkelsen was bang voor nattigheid en Kevin Abbring was bang voor verborgen stenen en stoepranden bij het snijden van de bochten. De eerste dag met proeven ten noorden van Trier bevestigen dit beeld, maar aan het einde van de dag is het toch weer 'business as usual' met Ogier die het veld aanvoert voor zijn teamgenoot Latvala. 

ASN vrijda-2
Ogier ligt op koers naar zijn eerste Deutschland winst met VW 


Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal

Paard op de weg
Op de eerste proef gaat er een schok door de Nederlandse gemeenschap die in ruime mate aanwezig is in Trier. Hun favoriet Kevin Abbring komt niet door. Gelukkig is de oorzaak 'slechts' een paard dat over de proef huppelt. De proef wordt stil gelegd, het paard wordt gevangen en Kevin kan met een vertraging van een kleine 10 minuten vertrekken. "Ach het scheelt altijd iets als je vlak voor de start ineens moet wachten maar dat was niet de reden dat het vanmorgen niet zo lekker ging," vertrouwt hij ons bij de hergroepering toe. "Er is iets met het voor diff waardoor de auto erg onderstuurd is. Bijna elke bocht moet ik de handrem gebruiken en dat is bij de wisselende grip condities niet echt lekker." Ook Ott Tänak was niet tevreden, hij schoot op dezelfde proef even van de weg af. "Nou het was niet veel bijzonders, ik reed door een hekje en verloor daardoor wat tijd." Dat er na het hekje een vangrail stond die zijn vaart remde vermeld zijn verhaal niet maar de beelden op YouTube spreken boekdelen. Aan het einde van de ochtend leidt Latvala met 0,1 seconde op Ogier. Mikkelsen voltooit de top drie. Abbring is op dat moment dertiende.

ASN vrijda-1
Aan het einde van de ochtend nog eerste, maar aan het einde van de dag was Latvala tweede


Middag vol malheur
De middag bracht slecht nieuws voor Meeke, hij ging van de weg af en beschadigde de neus van zijn DS3 waardoor hij veel tijd verspeelde. Ook voor Robert Kubica mag het niet lukken. Bij de eerste doorkomst vanmorgen had hij een bocht veranderd van 'vier' naar 'zes'. Misschien was vijf beter geweest want hij schoot prompt de wijngaard in. Wijnstokken en druiven belemmerden hem het zicht en daarom schopte hij de voorruit eruit. Op de laatste proef van de dag droegen hij en zijn bijrijder een soort duikbrillen. "Er was wat turbulentie in de auto," was zijn onderkoelde commentaar. Ook Elfyn Evans had wat problemen onder andere met de handrem. Martin Prokop kwam de proeven ook niet ongeschonden door. Op de eerste proef van de middag ging hij maar liefst twee keer van de weg en verloor daarmee flink wat tijd.

ASN vrijda-5 Kris Meeke deed zichzelf geen plezier, hij schoot van de weg en verloor tijd.

Aan de top begon Ogier wat uit te lopen op Latvala en aan het einde van de dag is hij de leider in het klassement met een voorsprong van 9,5 seconde. Abbring ligt elfde.

ASN vrijda-4
Kevin Abbring had een lastig dagje maar houdt zijn doel voor ogen: leren, leren, leren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet