Clio Cup

Vier podiumplaatsen uit vijf races voor Stan van Oord tijdens Gamma Racing Day op TT Circuit Assen 

1438603014-svo sc t1

Coureur Stan van Oord heeft tijdens de door ruim 100.000 toeschouwers bezochte Gamma Racing Day op TT Circuit Assen deelgenomen in twee verschillende raceklassen. Het jonge talent reed maar liefst vijf races en scoorde daaruit vier podiumplaatsen. In de Supercar Challenge won de 18-jarige rijder de eerste race en werd hij tweede in de tweede race, in de Clio Cup Benelux was hij tweemaal de snelste junior. 'Fantastisch om voor zoveel publiek op het podium te staan', lachte de jonge coureur tevreden. 'Tijdens de tweede huldiging van de Supercar Challenge zat ik echter alweer in de Clio 4 voor de volgende race in de Clio Cup Benelux. Heel bijzonder om vanaf de startgrid iemand van mijn team mijn beker in ontvangst te zien nemen.'

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

1438602983-svo ccb 1


Omdat Stan van Oord in juni een middenhandsbeentje had gebroken in zijn linkerhand kon hij niet deelnemen aan de Clio Cup Benelux tijdens de Zolder Superprix. Dat maakte de coureur uit Woudrichem in één keer goed door tijdens de altijd drukbezochte Gamma Racing Day op TT Circuit Assen in twee raceklassen tegelijk uit te komen. "Een druk programma, want in totaal moest ik twee kwalificaties en vijf races rijden. In zowel de Clio Cup Benelux als in de Supercar Challenge bestuur ik een Renault Clio. Maar de verschillen zijn toch groot, want in de Clio Cup race ik in een Clio 4 met flippers op het stuur om te schakelen. In de Supercar heb ik een Clio 3 met sequentiële versnelling, een grote pook rechts naast mij die je vrij hardhandig moet bedienen. Dat betekent dat ik in de ene Clio met mijn linkerbeen moet remmen en in de andere met datzelfde been moet ontkoppelen, waardoor de besturing van beide Clio's toch heel anders is. Gelukkig kan ik mij snel aanpassen.

Tijdens de kwalificaties scoorde Van Oord in de Supercar Challenge een vijfde positie in zijn klasse Supersport. De eerste race stond geprogrammeerd voor zaterdagmiddag en al snel liet Van Oord zien dat hij sneller is dan zijn startpositie deed vermoeden. In de race klom hij al snel op naar de leiding, om die ook na de verplichte pitstop verder uit te bouwen. Zo kwam hij na 31 ronden als winnaar over de finish, met zelfs een ronde voorsprong op de nummer twee. "Een geweldige race", vond Van Oord vanzelfsprekend.

1438603010-svo sc 1

De tweede Supercar-race was op zondagmiddag voor volle tribunes. Van Oord wist dat een nieuwe zege moeilijk zou worden, want in deze klasse ontvang je zogenaamde 'successeconden'. Na zijn zege en derde plek bij zijn debuut op Zolder en de nieuwe zege op zaterdag moest Van Oord 35 seconden langer in de pits blijven. In de eerste helft van de race reed hij inderdaad aan de leiding, maar na de pitstop had hij door de extra seconden een achterstand opgelopen van zo'n 30 seconden. Teveel om in de tweede helft van de race nog goed te kunnen maken en zo finishte Van Oord de tweede Supercar-race als tweede.

In de Clio Cup Benelux was het voor Stan van Oord een stuk zwaarder. Met veelvoudig kampioenen Niels Langeveld, Michael en Sebastiaan Bleekemolen en andere zeer ervaren rijders is het erg moeilijk om naar het algemene podium te racen. Als junior-coureur reed hij echter in de eerste en de derde race wel naar de zege, in de tweede race kreeg hij een tik van een andere rijder, waardoor hij jammer genoeg uitviel.

1438603001-svo ccb g

Een bijzonder moment voor de jonge Van Oord vond plaats bij de start van de laatst race in de Clio Cup Benelux. nadat hij in de Supercar Challenge tweede was geworden moest hij direct overstappen in de Clio 4. Terwijl hij op de startgrid stond keek hij naar de podiumceremonie waarop hij noodgedwongen ontbrak. "Natuurlijk wil je graag op het podium staan, maar ik kon een glimlach niet onderdrukken wetende dat ik alweer aan een nieuwe race begon', besluit Van Oord zijn prachtige ervaringen tijdens de Gamma Racing Day 2015.

De volgende races voor Stan van Oord zijn op 29 & 30 augustus, waar hij samen met Christiaan Frankenhout, Rob Nieman en Frank Bedorf in een speciaal geprepareerde Clio III zal deelnemen aan de '24 uur van Zolder'.

Uitslagen Gamma Racing Day, TT Circuit Assen, 1 & 2 augustus 2015
Clio Cup Benelux - race 1
1. Melvin de Groot; 2. Niels Langeveld; 3. Sebastiaan Bleekemolen; 7. Stan van Oord

Clio Cup Benelux - race 2
1. René Steenmetz; 2. Niels Langeveld; 3. Michael Bleekemolen; Stan van Oord - uitgevallen
Clio Cup Benelux - race 3
1. Niels Langeveld; 2. Sebastiaan Bleekemolen; 3. Melvin de Groot; 9. Stan van Oord

1438602992-svo sc p1

Supercar Challenge - race 1
1. Stan van Oord - Renault Clio RS 2.0; 2. Polderman-Steenmetz - Renault Clio 4; 3. Rutgers-Poland - Renault Clio RS 2.0

1438603027-svo sc p2


Supercar Challenge - race 2

1. Bergsma-de Jong - Lotus Exige; 2. Stan van Oord - Renault Clio RS 2.0; 3. Kim Troeijen - Ford Focus Silhouette

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet