Clio Cup

Clio Cup: René Steenmetz wint door straffen overheerste tweede race

480 steenmetz

Niels Langeveld reed op één ronde na de hele race aan kop maar won niet. Sebastiaan Bleekemolen kwam als eerste over de finish, maar via de pitstraat en won evenmin. De gehele top vier werd bestraft met een drive-through-penalty voor het niet respecteren van de track limits. René Steenmetz deed dat wel en werd voor zijn goede gedrag, in combinatie met een sterke race, beloond met de zege. Niels Langeveld werd toch nog tweede, Michael Bleekemolen mocht de laatste podiumplek betreden. Sebastiaan Bleekemolen dacht het inlossen van zijn drive-through-penalty via de pitstraat in de laatste ronde te kunnen bekronen met de zege, aangezien Steenmetz op ruim 10 seconden achter hem reed en dus later de finish passeerde. Maar de wedstrijdleiding accepteerde dit niet en bestrafte Bleekemolen met 60 extra seconden, waardoor hij terugviel naar de zevende positie.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Co van der Gragt en Erik van der Schaaff

Na zijn tweede positie in de eerste race mocht Niels Langeveld de tweede race vanaf pole starten. Melvin de Groot, winnaar van race 1, volgde de klassementsleider op P2 en regerend kampioen Sebastiaan Bleekemolen begon als derde.

480 start1

Bij de start is het hele veld goed weg. De top drie behoudt zijn plaats, Jan Muys weet René Steenmetz te passeren en pakt de vierde positie over. Ook Stan van Oord weet een positie te winnen, hij schuift door naar de 7e plaats.

In de eerste bocht, de Haarbocht, gaat Maurits Sandberg in de rondte. Hij moet worden weggesleept, maar dat lukt voordat het veld hem weer passeert en er komt dus geen gele vlag. Sandberg kan zijn race vervolgen, zij het op geruime afstand van het veld.

480 start2

Langeveld weet op kop een klein gaatje te slaan in de eerste ronde en ook De Groot loopt iets weg bij Bleekemolen. In de tweede ronde ziet Van Oord zijn race eindigen in de grindbak. Zijn Clio en die van Michael Bleekemolen hebben elkaar geraakt, de ware toedracht is niet geheel duidelijk en de wedstrijdleiding opent een onderzoek, dat pas na afloop van de race zijn beslag zal vinden. Bleekemolen kan wel door. Langeveld ontvangt een waarschuwing omdat hij teveel naast de baan rijdt.

480 langeveld

De Groot en Bleekemolen strijden om de tweede positie, waardoor Langeveld iets verder los kan komen. Wanneer Bleekemolen in de vijfde ronde de tweede plaats weet over te nemen krijgt De Groot meteen een domper te verwerken, hij krijgt een drive-through-penalty voor het niet respecteren van de track limits. De winnaar van gisteren valt daardoor terug naar de 7e plek.

Muys neemt de derde plek over, maar ook hij ontvangt dezelfde straf en valt ver terug. Bleekemolen nadert ondertussen Langeveld met rasse schreden. In ronde 12 zit hij op de bumper en net wanneer iedereen zich voor het slotoffensief opmaakt krijgt Langeveld ook een drive-through-penalty. Bleekemolen krijgt niet de kans om hiervan te profiteren, want luttele seconden later krijgt hij dezelfde straf. Er zijn echter nog maar twee ronden te gaan en dus is de vraag hoe deze wedstrijd zich verder zal ontwikkelen.

In de voorlaatste ronde stuurt Langeveld de pitstraat in, maar Bleekemolen rijdt verder. Als derde komt Langeveld de baan weer op, maar de vraag is wat de plannen van Bleekemolen zijn. Rijdt hij door zonder zijn straf in te lossen?

Net voor het opkomen van het rechte eind stuurt de regerend kampioen de pitstraat in, met voldoende voorsprong op Steenmetz om in de pitstraat de finishlijn te passeren. Op het scorebord wordt Bleekemolen als eerste geklasseerd, maar dat wordt al snel teruggedraaid naar een zevende positie. Een drive-through is pas ingelost wanneer de hele pitstraat is doorgereden en dat is niet gebeurd, oordeelt de wedstrijdleiding. Bleekemolen krijgt een straf van 60 seconden.

480 bleekemolen
Michael Bleekemolen

Zo wint René Steenmetz de tweede Clio-race, wordt Niels Langeveld toch nog tweede en Michael Bleekemolen derde. Het incident met Van Oord bracht na afloop van de race naar voren dat er geen straf voor Bleekemolen volgde, waarmee de derde plek voor de racenestor een feit is.

De derde Clio-race staat voor vanmiddag 17.30 uur op het programma. Langeveld vertrekt dan wederom vanaf pole, gevolgd door Melvin de Groot op P2 en Sebastiaan Bleekemolen op P3.

480 podium

Uitslag race 2 Clio Cup Benelux,
zondag 2 augustus 2015, TT Circuit Assen
1. René Steenmetz
2. Niels Langeveld
3. Michael Bleekemolen
4. Stéphane Polderman
5. Melvin de Groot
6. Jan Muys
7. Sebastiaan Bleekemolen
8. Wilbert van den Burg, 1e Challenge
9. Romain de Geer, 2e Challenge
10. Mark Stroop, 3e Challenge
11. Jos Veldboer
12. Maurits Sandberg

Uitgevallen: Stan van Oord

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet