Formule 3

Formule 3: Ho Pin Tung wint Recaro F3 titel op de Salzburgring

JB-Motorsport coureur Ho Pin Tung behoefde vanmiddag op de Salzburgring slechts als derde te eindigen om Duitse F3 kampioen te worden. De Chinese Nederlander daarentegen ging er gewoon voor en behaalde met een fantastische overwinning de titel binnen.

tekst Willem J.Staat

 Podium Salzburg

Een volledig Oranje-gekleurd podium op de Salzburgring. Foto: Recaro F3

Ho Pin Tung Duits F3 kampioen
In een fantastisch slot wist Ho Pin Tung op de ultrasnelle Salzburgring zowel zijn teamgenoot Ferdinand Kool als SMS-coureur Renger v.d. Zande te verschalken. De drie Nederlanders zorgden dan ook op de Salzburgring voor een volledig Oranje-gekleurd podium!

Tung was als zesde vertrokken en vond snel de aanslutiing bij zijn teamgenoot Ferdinand Kool. Na een safety-car in de veertiende ronde kon Tung pas echt toeslaan. Nadat hij Kool gepasseerd was ging de JB-coureur eveneens aan Renger v.d. Zande voorbij, en in de allerlaatste ronde passeerde Tung ook nog eens Harald Schlegelmilch die door de Nederlandse brigade genadeloos naar de vierde plek werd terugverwezen. De Let had vrijwel de gehele wedstrijd gedomineerd. Zijn HS-teamgenoot Nathan Antunes, die gisteren zijn eerste F3 wedstrijd won verging het nog minder. De Australiër kwam niet van zijn plek af en moest met een beschadigd achterwiel opgeven. Ook Nico Hülkenberg kwam met zijn Ligier JS47 slecht weg. De Ligier-coureur eindigde uiteindelijk als dertiende. Een schrale troost was dat Hülkenberg nog de snelste ronde op zijn naam schreef. Nog meer pech was er voor Johnny Cecotto jr. In de gevaarlijke "Fahrerlagerkurve" vloog de Target-coureur keihard van de baan maar bleef gelukkig ongedeerd.

Ho Pin Tung: "Super als zesde gestart en als eerste geëindigd. Het was een geweldige race. Gisteren kwamen we op het rechte stuk wat snelheid te kort maar mijn crew heeft het één en ander aan de auto veranderd wat voor verbetering zorgde. Het moeilijkste was nog om mijn teamgenoot in te halen want hij heeft exact dezelfde auto tot zijn beschikking. In de laatste ronde kon ik door een slipstream ook nog eens Schlegelmilch inhalen, hij probeerde me te blokken en raakte me zelfs nog lichtjes. Het is geweldig om het kampioenschap in stijl te winnen met een overwinning!"

Na Jos Verstappen(1993) en Christijan Albers(1999) is Tung de derde "Nederlander" die een F3 kampioenschap in Duitsland op zijn naam schrijft. Het team van JB-Motorsport won in 2003 de eerste uitgave van de Duitse Recaro Cup met de Braziliaan Joao Paulo de Oliveira, die tegenwoordig in Japan actief is. Tevens betekent het winnen van de Duitse F3 titel een nieuwe mijlpaal voor Lola. De Britse constructeur werkte in het verleden nauw samen met Dome, totdat men in 2005 een eigen weg in sloeg met het nieuwe Lola B05/30-chassis. Tung boekte zijn zevende overwinning dit seizoen en wil zich in de nabije toekomst eventueel op de Champcarworldseries gaan richten.

 Tung Salzburg

Ho Pin Tung schitterde op de Salzburgring. Foto: Recaro F3

UITSLAG
1. Ho Pin Tung(CHN) Lola B06/30 Opel Spiess 25.27.69 17 ronden
2. Ferdinand Kool(NL) Lola B06/30 Opel Spiess 17 ronden
3. Renger v.d. Zande(NL) Dallara F306 Mercedes HWA 17 ronden
4. Harald Schlegelmilch(LT) Dallara F304 Opel Spiess 17 ronden
5. Cyndie Allemann(CH) Dallara F306 Mercedes HWA 17 ronden
6. Recardo Bruins(KOR) Dallara F306 Opel Spiess 17 ronden
7. Johannes Theobald(D) Dallara F304 Mercedes HWA 17 ronden
8. Ronny Wechselberger(D) Dallara F304 Opel Spiess 17 ronden
9. Riccardo Azzoli(I) SLC R1-006 Opel Spiess 17 ronden
10.Dominick Muermans(NL) Dallara F306 Opel Spiess 17 ronden.

Snelste ronde: Nico Hülkenberg 1.18.905 gem. 170.426 km/u
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet