GT

Persbericht: Inzet Max Koebolt tijdens 24U Spa blijft onbeloond

150726 Max Koebolt Spa Action2

Dit weekeinde nam de Nederlandse autocoureur Max Koebolt voor het eerst in zijn loopbaan deel aan een 24-uursrace. Voor deze première had hij een van de meest veeleisende races ter wereld uitgekozen, de 24 Uren van Spa op het Grand Prix-circuit in de Belgische Ardennen. Met een veld van 57 auto's worden de 24 Uren van Spa terecht beschouwd als de grootste GT3-race ter wereld en tevens als het seizoenshoogtepunt van de Blancpain Endurance Series. Naast Koebolts reguliere teamgenoten, landgenoot Pieter Schothorst en de Fransman Sacha Bottemanne, werd ook de Brit James Nash opgenomen in de rijdersbezetting van de Audi R8 LMS met het startnummer 4, ingezet door bet Belgische Team WRT. Wisselende weersomstandigheden, de karakteristiek van het circuit en het grote aantal deelnemers op de baan maakten de race voor de deelnemers een lastige aangelegenheid. Deze factoren speelden ook een rol bij het relatief grote aantal uitvallers, waartoe, helaas vanuit het perspectief van Max Koebolt, ook de Audi met het startnummer 4 behoorde. "Jammer, want we boekten goede vooruitgang en we hadden de snelheid goed te pakken. We reden zelfs een tijdlang op de derde plaats in onze klasse. Maar zulke dingen kunnen gebeuren, vooral in zo'n race", zei de coureur naderhand. "Toch was het een weekeinde waarin ik veel geleerd heb, vooral het rijden in het donker. Al met al was het een goede ervaring en ik kan nauwelijks wachten om hier weer te kunnen rijden!"

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na de deelname aan de officiële testdag van de Blancpain Endurance Series op dezelfde locatie een maand eerder was het circuit van Spa-Francorchamps met zijn vele hoogteverschillen voor Koebolt geen onbekend terrein meer. Ditmaal waren de omstandigheden echter anders. Tijdens de eerste dagen van het evenement, waarop de trainingen en de kwalificatie plaatsvonden, waren de temperaturen hoog. In het veld reed het team in de eerste kwalificatie de 33e tijd en uiteindelijk startte het team vanaf de 36e positie voor de race. Anders dan op de voorafgaande dagen bepaalden op de zaterdag van de race lagere temperaturen en overvloedige regenval het beeld. De wedstrijd werd gestart op een natte baan en het rijden was lastig. "En dan waren er ook nog vele neutralisaties achter de safety car, nadat rijders met elkaar in botsing waren gekomen of van de baan waren geraakt", berichtte Koebolt. "Daarom besloot ons team ook om de strategie te wijzigen. Aanvankelijk was het gepland dat wij allemaal enkele stints zouden rijden, maar vanwege de vele safety-cars besloten we tot dubbele stints voor Pieter en Sacha en enkele stints voor James en mij."
Ongeacht de omstandigheden reden de coureurs in de nummer 4-Audi gestaag hun ronden en werkten zich gestaag in het veld naar voren. Na acht uren in de race reden ze al in de top 20 van het algemeen klassement en op de zesde plaats in hun klasse. Korte tijd reed het team zelfs op de derde positie in de klasse."

150726 Max Koebolt Spa Portrait

Net voor één uur in de ochtend echter raakte de Audi met Sacha Bottemanne achter het stuur betrokken bij een aanrijding. De auto was te zwaar beschadigd om nog ter plekke te kunnen worden gerepareerd, zodat de uitval van het team een feit was. "Dat was zeer teleurstellend, want ik stond net klaar om aan mijn tweede rijbeurt te beginnen", berichtte Max Koebolt. "Maar vooral in zo'n lange race en met zoveel auto's op de baan is er altijd het risico dat er iets gebeurt. Het helpt niet om teveel na te denken over wat we hadden kunnen bereiken. Dit hoofdstuk sluiten we nu af en we beginnen met de voorbereiding op de volgende race. Niettemin ben ik heel tevreden met wat ik dit weekeinde heb geleerd. Vooral het racen op Spa in het donker was een nieuwe ervaring. Het vinden van de rempunten was niet zo moeilijk, maar het vinden van de juiste punten om in en uit te sturen in een bocht vond ik best lastig. Al met al heb ik opnieuw veel waardevolle ervaring opgedaan."

Frans Vörös, de rijderscoach van Max Koebolt, verklaarde: "Ook voor Max was deze race een van de hoogtepunten van het seizoen. Het evenement zelf is indrukwekkend en voor elke rijder is het een bijzondere ervaring om in Spa te racen. Gedurende de sessies heeft hij goede vooruitgang geboekt en in de race deden Max en zijn teamgenoten het tot aan het moment van uitvallen heel goed. Dat ze de finish niet hebben gehaald, is uiteraard teleurstellend, maar dat hoort er in de autosport ook bij." WRT-teambaas Vincent Vosse deelde Vörös' visie: "Het was jammer voor Max en zijn teamgenoten dat hun inzet in de race niet is beloond. De 24 Uren van Spa van dit jaar waren heel zwaar, zoals ook wel blijkt uit het grote aantal uitvallers. Ze hebben het echter goed gedaan en nu kijken we uit naar de Nürburgring."

150726 Max Koebolt Spa Action1

Op het Duitse circuit vindt op 19 en 20 september de vijfde en laatste wedstrijd van de Blancpain Endurance Series 2015 plaats. "Daar zouden we weer om een podiumplaats in onze klasse moeten kunnen meestrijden", aldus Max Koebolt. "Ik heb steeds meer vertrouwen in de auto en ik ben erg optimistisch."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet