GT

GT: Nicky Catsburg: "Ik wilde eigenlijk zaterdagavond al naar huis…"

IMG 4273
Nicky Catsburg met zijn beker als winnaar van de 'Total 24 Hours of Spa'

Nicky Catsburg ("Ja, ik heet Nicky, dat is mijn officiële naam") behoort met zijn overwinning in de 67e editie van de 'Total 24 Hours of Spa' tot een wel zeer select gezelschap, want zoveel Nederlanders die een 24-uursrace op hun naam hebben weten te schrijven, zijn er immers niet. De coureur uit Voorthuizen beschouwt zijn overwinning als zijn grootste succes tot nu toe. "En dat terwijl ik gisteravond eigenlijk al dacht dat ik beter naar huis had kunnen gaan", zegt hij. Met AUTOSPORT.NL sprak Catsburg over zijn resultaat, het verloop van de race en over wat de BMW Z4 voor hem betekent.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Rebocar

"Dit is zeker mijn mooiste overwinning tot nu toe, maar niet alleen voor mezelf, ook voor het team", zegt Catsburg. "Hier heeft het team heel lang voor gewerkt en voor gevochten. Ik heb het één keer eerder geprobeerd met Marc VDS, en toen zijn we uitgevallen, en het team zelf heeft het natuurlijk nog veel vaker geprobeerd en was er ook al vaak dichtbij, maar telkens lukte het net niet. Nu dan wel, en daarmee is de opluchting ook des te groter. Dat het nu lukt, is prachtig, en dat ook nog in het laatste jaar van de Z4, die voor mij heel veel betekent. Ik rijd al sinds 2011 met de Z4 en die auto heeft mij veel mooie dingen gebracht, dus dit is een heel mooie afsluiting!"

150726 BMW 46 Finish Uiteindelijk kwam het allemaal goed: de BMW nummer 46 rijdt als winnaar over de eindstreep

Na problemen met de strategie bij de pitstops en een verkeerde bandenkeuze toen Markus Palttala op slicks in de regen moest rijden, was Catsburg op zaterdagavond eigenlijk al klaar met de race. "Eigenlijk wilde ik al naar huis gaan", vertelt hij. "We waren echt in zak en as! We hadden redelijk goed gekwalificeerd en waren de snelste BMW, maar we bleven de verkeerde beslissingen nemen. Natuurlijk doet iedereen zijn best, maar we bleven maar terugvallen en terugvallen en nog verder terugvallen, terwijl de snelheid er wel in zat. Er waren geen problemen, geen mechanische pech, het was puur de strategie, en de verkeerde bandenkeuze. Markus reed op slicks en was echt 25 seconden per ronde langzamer dan alle anderen! Toen dachten we echt: 'Waar gaat dit naartoe?' Ik was helemaal teleurgesteld en had het idee dat het nooit meer goed zou komen. Maar in de nacht gingen we toch wat meer gas geven, we kwamen verder en verder naar voren. Toen kregen er ook nog wat mensen penalties vanwege 'track limits', terwijl wij er heel nauwkeurig voor gezorgd hebben dat we binnen de lijnen bleven. En ineens zaten we erbij! Hoe we nou uiteindelijk met een ronde voorsprong hebben gewonnen, weet ik zelf niet eens, maar dat we hard hebben gereden, dat staat vast."

150726 BMW Team podium
Het team op het podium met vlnr Lucas Luhr, Nicky Catsburg, teambaas Bas Leinders en Markus Palttala

"Het keerpunt in de race was in de ochtend. Toen zaten we er heel goed bij, we wonnen per ronde heel veel op de rest. Dan krijg je weer vertrouwen, ga je extra je best doen en het zat allemaal even mee, dat hadden we ook wel nodig", vervolgt de BMW-rijder, die van alledrie de coureurs de meeste tijd in de auto doorbracht en ook nog eens de snelste raceronde op zijn naam schreef. Niet in de laatste plaats ook door de pijn in zijn nek na zijn recente WTCC-crash in Vila Real was het ook fysiek voor Catsburg een zware race. "Ik maakte me vanwege de pijn in mijn nek best wel wat zorgen voor de race, maar we hebben een goed medisch team en die hebben me na elke stint goed behandeld. Nu, na afloop, voel ik mijn nek wel heel erg, en ik heb ook maar één uur geslapen, dus ik heb ook wel erg veel zin om naar bed te gaan, maar er zal eerst nog wel een beetje feest gevierd worden!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet