Formule 2

GP2: Lynn verzilvert pole en pakt eerste zege in hoofdrace, eerste punt De Jong


Pitstops
Na 24 ronden komt leider Lynn binnen. Zijn stop is prima en hij komt achter Vandoorne, Haryanto, Rossi en Pic de baan op. Het is virtueel de vijfde plaats, maar de mannen voor Lynn hebben allemaal oude banden. Kan hij in 13 ronden drie man inhalen en binnen vijf seconden van Vandoorne blijven?

Voor Lynn is ook nog veel actie, want Pic is vol in de aanval bij Rossi. Hoe meer zij vechten, hoe sneller Lynn het gat kan dichten.

Gasly en Marciello komen de volgende ronde binnen, Sirotkin en King komen de ronde daarna. Dat brengt Vandoorne weer aan de leiding, maar Haryanto volgt op twee seconden, dus dat is eigenlijk de leider.

 G7C0964

Lynn in de aanval
Lynn is veel sneller dan de mannen voor hem en zodra Lynn het gat naar Pic heeft gedicht, is er voor de Fransman geen houden aan. Op start/finish pakt Lynn de plek, daarna blijft hij een ronde geduldig achter Rossi, om ook hem eenvoudig te pakken. Het gat naar Haryanto is nog drie seconden en dat is in twee rondjes dichtgereden. Een klein foutje kost Lynn een rondje, maar eenmaal aan Haryanto's staart is er voor de Campos-rijder geen houden aan. Lynn gaat buitenom in de eerste bocht, remt laat en pakt de tweede plek en de virtuele leiding.

Lynn wil écht winnen
Eenmaal aan de virtuele leiding, staat Lynn nog voor een belangrijke taak. Hij moet zijn zachte banden de laatste zeven ronden goed houden, daarbij ook nog wat achterblijvers passeren, en ook binnen vijf seconden van Vandoorne blijven. Lynn is echter nog steeds snel en hij wil zijn eerste hoofdrace-overwinning ook met glans binnenhalen. De Brit rijdt het gat naar Vandoorne dicht en maakt van de virtuele leiding de absolute. Hiermee lijkt de overwinning helemaal binnen.

Gasly rukt ook op
Lynn was natuurlijk niet de enige die laat stopte. Teamgenoot Gasly is ook al redelijk opgeschoten met zijn opmars, hij rijdt inmiddels vierde, achter Haryanto. Die is ook nog goed bezig, want hij gaat in de aanval bij Vandoorne. Haryanto wordt al voor Vandoorne gekwalificeerd, maar hij wil er voorbij, om onder de druk van Gasly uit te komen. Vandoorne verdedigt zich echter en behoudt  de positie. Gasly kan hierdoor aanhaken, gaat ook in de aanval en het snelheidsverschil is zo groot dat hij eenvoudig de tweede plek grijpt. Vandoorne kan de snelle Gasly ook niet houden, waardoor het DAMS-duo ook daadwerkelijk op de eerste twee plaatsen rijdt. De dubbelzege is binnen.

Sirotkin vecht voor het podium
Haryanto komt in de allerlaatste ronde ook nog onder druk van Sirotkin, die het podium ruikt. In de voorlaatste bocht duikt Sirotkin in de binnenbocht, maar het is een beetje een do-or-die-actie. De Rus haalt de bocht niet, maar Haryanto rijdt wel zijn voorvleugel stuk op de Rapax. Hierdoor kan Haryanto zich niet meer verdedigen en pakt Sirotkin in de allerlaatste bocht die laatste podiumplaats.

Haryanto eindigt nog wel binnen vijf seconden van Vandoorne en pakt dus de vierde plek; de leider in het kampioenschap wordt als vijfde geklasseerd. King, Marciello, Matsushita en Visoiu eindigen daarachter.

De Jong haalt eerste punt
Daniël de Jong reed een redelijk anonieme race, stopte ook heel laat en kon zich zo in de slotfase toch nog laten gelden. Waar de mannen die vroeg stopten door hun banden heen zijn, is De Jong snel. De Rotterdammer rukt op naar p10 en pakt zijn eerste punt van het seizoen.

Podium R1

Uitslag GP2 hoofdrace Hongarije
1. Alex Lynn, 37 ronden
2. Pierre Gasly, op 3.707
3. Sergey Sirotkin, op 9.052
4. Rio Haryanto, op 9.639
5. Stoffel Vandoorne, op 11.621
6. Jordan King, op 12.862
7. Raffaele Marcielo, op 16.220
8. Nobuharu Matsushita, op 16.785
9. Robert Visoiu, op 17.460
10. Daniël de Jong, op 34.138

11. Norman Nato, op 36.874
12. Alexander Rossi, op 42.242
13. Arthur Pic, op 43.345
14. Nathanaël Berthon, op 46.408
15. Nicholas Latifi, op 51.732
16. Julián Leal, op 52.010
17. Mitch Evans, op 56.245
18. Sean Gelael, op 57.251
19. Marlon Stöckinger, op 1:06.136
20. André Negrão, op 1:06.681

21. Richie Stanaway, op 1 ronde
22. Artem Markelov, op 1 ronde
23. Rene Binder, op 4 ronden

Nick Yelloly
Sergio Canamasas
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet