GT

GT: Kujala wint Super Trofeo race op Spa, Kelvin Snoeks derde in Pro-Am UPD Kujala bestraft, Di Folco wint

MTC 7154

Op het circuit van Spa-Francorchamps komen naast de GT3 auto's uit de Blancpain Endurance Series dit weekeinde ook de Lamborghini's uit de Lamborghini Blancpain Super Trofeo in actie voor rondes zeven en acht van het seizoen. Op vrijdagmiddag werd de eerste race van het weekeinde verreden, met een klinkende overwinning voor de Finse coureur Patrick Kujala, zo leek het althans direct na de race. Kelvin Snoeks kwam met zijn Finse teamgenoot Mikko Eskelinen als derde over de streep in de Pro-Am-klasse. 


Tekst en foto: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)

De vrijdag op Spa-Francorchamps is traditioneel een dag zonder veel GT actie, maar vol strijd in de verschillende supportraces, deze keer de Lamborghini Blancpain Super Trofeo, het Formule Renault 2.0 NEC, de Porsche Carrera Cup en de Trofeo Abarth Europe. In de Super Trofeo domineerde Kujala dit seizoen, met vijf overwinningen in zes races. Enkel de laatste race op Paul Ricard werd niet door de Bonaldi Motorsport-coureur gewonnen.

Vanmiddag stond er echter weer geen maat op Kujala. Nadat de Fin zijn Lamborghini Huracán LP620-2 Super Trofeo al op pole gekwalificeerd had, ging hij er bij de start direct vandoor, achter hem konden Alberto Di Folco (Raton Racing) en de Imperiale Racing auto van Alberto Cerqui en Giacomo Barri slechts toekijken hoe de wit-rood-gele Lamborghini wegreed, tot de X-Bionic Racing Team Lamborghini Gallardo LP570-4 van Cyril Leimer en Laurent Jenny crashte en de safety car er voor zorgde dat het veld in elkaar schoof. Op dat moment lag Kelvin Snoeks met de Leipert Motorsport Huracán op de zesde plaats algemeen, eerste in Pro-Am.

De safety car kwam de pits in toen de pit window open ging, maar de verplichte pit stops zorgden niet voor veranderingen aan de kop van het veld. Kujala kwam voor Di Falco weer terug op de baan en wist daar tot het vallen van de vlag te blijven, ondanks een tweede safety car periode na een crash van de Vincenzo Sospiri Racing auto van Jacopo Faccioni vlak voor het opkomen van Kemmel. Snoeks' teamgenoot Eskelinen wist de leiding in Pro-Am niet vast te houden en viel terug naar de derde plaats.

Morgenochtend komen de Lamborghini Blancpain Super Trofeo teams nog een keer in actie.

UPDATE: Enkele uren na de race maakte de wedstrijdleiding bekend dat Kujala een tijdstraf van 10 seconden kreeg wegens het inhalen van de safety car. Hierdoor viel de Fin terug naar de zesde plaats en werd Alberto Di Folco tot winnaar uitgeroepen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet