V8 Supercars

V8 Supercars: V8 Supercars bevestigt komst V6 Turbo motoren

De technische commissie van de V8 Supercars heeft vandaag bevestigd dat men de opdracht gegeven heeft tot de bouw van een V6 turbomotor. Het programma staat onder leiding van Craig Hasted.

Tekst Willem J. Staat
Foto GM Motorsport

Cadillac ATS

De V6 motor waarmee de V8 Supercarorganisatie momenteel experimenteert is van de Pirelli World Challenge Cadillac ATS afgeleid.

V8 Supercars bevestigt komst V6 Turbo motoren
Op dit moment wordt er bij de V8 Supercarorganisatie gewerkt aan een V6 Turbomotor die is afgeleid van een 3.6 LF4 R V6 motor die in de Pirelli World Challenge door de Cadillac ATS gebruikt wordt.

Het nieuwe Gen2 reglement dat in 2017 van kracht wordt staat niet alleen V8 motoren toe maar ook andere configuraties om de gelijkheid te behouden. Om de auto's toch voldoende lawaai te laten maken moeten zij op z'n minst 85db produceren.
Volgens motorenbouwer Craig Hasted is het tegenwoordig onmogelijk om regels te maken zonder ze eerst in de praktijk te brengen. Volgens Hasted is de Gen2 V6 motor net zo lawaaierig als de huidige V8 motor. "Er komt natuurlijk veel geluid uit de motor en de uitlaat en ik denk dat de V6 zelfs meer produceert. Wij werken dan ook aan de uitlaat en hebben dan ook een minimum decibel level voorgeschreven zodat het geluid onveranderd blijft."

Naar verwachting zal men bij Holden van het V6 concept gebruik gaan maken. Bij Nissan Motorsport heeft men nog geen keuze gemaakt maar het merk liet bij monde van Todd Kelly weten uit kostenoverwegingen toch liever voor een V8 motor te opteren. DJR Team Penske bevestigde eerder deze week dat men in de toekomst doorgaat met Ford

Op de komst van de V6 Turbo-motoren wordt door de fans met gemengde gevoelens gereageerd. Enerzijds moet de serie openstaan voor nieuwe technieken anderzijds verdwijnt het unieke karakter van dit kampioenschap waarbij nu een "ordinaire universele V6" ingezet gaat worden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet