IndyCar

Indycar: Indycar de weg kwijt met nieuwe gedragsregels?

Naar aanleiding van de diverse kritieken gedurende de wedstrijd op Fontana enkele weken geleden heeft Indycar nieuwe gedragsregels voor haar teams en coureurs bekend gemaakt. M.a.w. op de Indycar-organisatie mag in de toekomst met mate kritiek worden uitgeoefend........

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

04CJ9898A
Indycar moet een politiek correct feestje blijven. Kritiek op crashes naar aanleiding van packracing mag dus niet meer door de coureurs op de organisatie uitgeoefend worden. Will Power liep hiervoor al een flinke sanctie op.


Indycar de weg kwijt met nieuwe gedragsregels?
Indycar lijkt in autosportland het nieuwe Kremlin in de eenzitter-racerij te worden. Kritiek gaat niet meer geduld worden. Recentelijk werden de volgende regels vastgesteld.

1) Deelnemers moeten eerlijk, respectvol en fair met elkaar omgaan. De deelnemers moeten zich te allen tijde gedragen naar de door Indycar gestelde richtlijnen.
2) Deelnemers mogen geen collega-coureur bedreigen of Indycar in diskrediet brengen
3) Deelnemers mogen geen uitspraken/kleineringen meer omtrent de Indycarkalender doen
4) Deelnemers mogen kritiek uitoefenen op zakenrelaties of TV-zenders bedreigen of kleineren.
5) Deelnemers mogen de integriteit, publieke opinie of reputatie van Indycar niet in diskrediet brengen.

Regel 5 slaat duidelijk op de MATV 500 op Fontana toen heel wat coureurs kritiek uitten op de wedstrijd en het aerodynamische pakket dat daar gebruikt werd. Ook werden de regels toevallig uitgevaardigd nadat Sage Karam afgelopen weekend in Iowa na afloop een woordenwisseling had met Ed Carpenter, de stiefzoon van IRL-oprichter Tony George. Maar dit was volgens Indycar niet de aanleiding omdat dit juist de emotie en intensiteit van de Indycarseries aantoont. Volgens Derrick Walker van Indycar is het beslist geen spreekverbod. Spanning, drama en intensiteit horen nu eenmaal bij de sport en wij hebben niet de intentie om emotie passie weg te halen" aldus Walker.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet