GT

GT: 'Vrooaaw': ROAL-BMW van Zanardi/Glock/Spengler rijdt in Spa in Michel Vaillant-design

150721 BMW Spa Vaillant
Michel Vaillant-uitmonstering voor ROAL-BMW in Spa

Nadat het de laatste paar jaar wat rustig was geworden rondom de beroemde stripheld, keert Michel Vaillant dit weekeinde tijdens de 24 Uur van Spa-Francorchamps terug op het circuit. De BMW Z4 GT3 van ROAL Motorsport, die in de Ardennen wordt bestuurd door Alex Zanardi, Timo Glock en Bruno Spengler, is uitgevoerd in 'Michel Vaillant'-ontwerp als eerbetoon aan de stripreeks, waarin de autosport al bijna zes decennia lang centraal staat. Afbeeldingen van de drie coureurs in 'comic'-stijl en de BMW Z4 bovenaan de Raidillon sieren de motorkap van de auto, terwijl op de zijkant in grote letters de karakteristieke Michel Vaillant-kreet 'Vrooaaw' staat geschreven. Of de samenwerking met BMW zijn weerslag krijgt in de Michel Vaillant-reeks is nog niet bekend, maar ideeën liggen natuurlijk voor de hand: gaan de Vaillant-sportwagens in de strip straks met BMW-motoren rijden? Werken de beide merken samen op het gebied van e-mobiliteit? Of racet Vaillant zelf een keer met een BMW? Eerst echter staat in Spa de race op het programma.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Tijdens de officiële testdag voor de 24 Uur van Spa was de BMW van Zanardi, Glock en Spengler nog geheel in koolstofvezel-zwart uitgevoerd. Dat de uiteindelijke uitmonstering nu zo'n verrassende wending heeft gekregen, zal niet alleen autosportliefhebbers, maar ook stripfans verheugen. "Ik geloof dat er nauwelijks coureurs zijn die in hun jeugd niet de verhalen van Michel Vaillant gelezen of gezien hebben en daarbij van hun eigen grote carrière in de autosport droomden", zegt Timo Glock. "In je jeugd heb je helden nodig, en Michel Vaillant was zo'n held", vult Spengler aan. "Ik ben er zeer trots op, met dit design in Spa te racen."

wtcc r2 vaillant In 2012 reed Alain Menu als 'Michel Vaillant' in het WTCC in Portimao

Het meest recente optreden van een auto in Vaillant-ontwerp was de Chevrolet in de WTCC-races in Portimao in 2012. Daar speelde Alain Menu de rol van Michel Vaillant, wat later ook zou terugkomen in "Au nom du fils", een album uit de bekende reeks. In 2003 reed er een auto als 'Vailliant'-sportwagen mee in de 24 Uur van Le Mans, wat resulteerde in de Michel Vaillant-film van Luc Besson. In 2007 verscheen een album onder de titel "24 Heures sous influence", waarin Audi een belangrijke rol speelt. Natuurlijk kwam het circuit in Francorchamps ook al voor in de reeks: in 1989 verscheen "Le Caid de Francorchamps". BMW kwamen we echter in de albums nog niet prominent tegen, wellicht dat daar dus binnen afzienbare tijd verandering in komt.

150721 BMW Spa Cancer BMW van Duez/Van de Poele/Martin/Witmeur met bokshandschoenen tegen kanker

Overigens start tijdens de 24 Uur van Spa nog een BMW in bijzondere uitmonstering, namelijk de auto van Eric van de Poele, Jean-Michel Martin, Marc Duez en Pascal Witmeur. De vier legendarische Belgische rijders racen in een Z4 met een design van bokshandschoenen onder het motto 'Marc VDS & Friends Racing Against Cancer'. Het is de bedoeling dat de coureurs elk 24 minuten rijden om zo publiciteit te genereren en geld voor de kankerbestrijding in te zamelen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet