GT

GT: Voorbeschouwing Total 24 Uur van Spa 2015 - deel 2 (Pro-Am/Am)

VSA BES T2415 GR8R7425

Naast een indrukwekkend startveld in de Pro Cup in de 24 Uur van Spa zijn er ook 33 deelnemers in de Pro-Am en Am-klassen, eerlijk verdeeld in 22 Pro-Am en 11 Am. AUTOSPORT.nl blikt ook voor deze twee klassen per fabrikant vooruit op de belangrijkste race van het seizoen in de Blancpain Endurance Series. Wie zijn de kanshebbers op Spa-Francorchamps (en wie absoluut niet!)


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

Ferrari: Hofleverancier, sterke teams, klaar voor weer een overwinning? (9 auto's in Pro-Am, 5 in Am)
De laatste overwinning van Ferrari tijdens de 24 Uur van Spa was 11 jaar geleden toen BMS Scuderia Italia met de Ferrari 550 Maranello na 558 ronden als winnaar werd afgevlagd. In het GT3-tijdperk kwam het Italiaanse merk niet verder dan de vijfde plaats algemeen, maar werd wel elk jaar de Pro-Am-klasse gewonnen.

Dit jaar is die kans wederom erg groot aangezien er maar liefst 14 Ferrari's aan de start verschijnen, waarvan negen in Pro-Am. Na drie races staat AF Corse aan kop in het klassement, voor Kessel Racing en zijn het Duncan Cameron en Matt Griffin die de leiding hebben bij de coureurs.

Cameron en Griffin krijgen op Spa gezelschap van Francisco Guedes en Ferrari F1-testrijder Davide Rigon. De andere AF Corse line-ups liegen er ook niet om. De Ferrari 458 Italia GT3 met startnummer 47 zal worden bestuurd door Stéphane Lemeret, Pasin Lathouras, Alessandro Pier Guidi en regerend World Endurance Championship GTE Pro-kampioen Gianmaria Bruni. In de auto met nummer 51 krijgt onze zuiderbuur Adrien de Leener de ervaren Raffaele Giammaria en GTE-Pro kampioen Toni Vilander als teamgenoten, naast zijn reguliere teamgenoot Cedric Sbirrazzuoli. In de vierde AF Corse Ferrari rijden Piergiuseppe Perazzini, Marco Cioci, vorig jaar winnaar in Pro-Am, en Enzo Potolicchio dit weekeinde samen met niemand minder dan Michele Rugolo.

Al met al vier sterke line-ups die stuk voor stuk voor de overwinning in Pro-Am kunnen strijden en voor wie een algemene top 10 klassering ook niet ondenkbaar is. Het team zet ook nog een Ferrari in de Am-klasse in voor Alexander Moiseev, Garry Kondakov, Riccardo Ragazzi en Rui Aguas. De afgelopen races was deze auto echter regelmatig betrokken bij incidenten.

VSA BES MON15 GR8R0247

Het Zwitserse Kessel Racing bezet momenteel de tweede plaats bij de teams en de coureurs en Michael Broniszewski, Alessandro Bonacini en Michael Lyons zullen hun uiterste best doen de race op hun naam te schrijven. Het drietal krijgt in België ondersteuning van niemand minder dan Andrea Piccini, die in 2012 met een Audi de race op zijn naam wist te schrijven. De tweede auto van Kessel Racing is de Am-auto van Stephen Earle, Marco Zanuttini, Liam Talbot en de ervaren Fransman Marc Rostan.

DragonSpeed zorgt voor een Amerikaanse inbreng in België. Het team van Elton Julian rijdt met een andere rijdersbezetting dan tijdens de voorgaande races. Thomas Kemenater rijdt niet in Spa, Anthony Lazzaro en Ryan Dalziel zullen samen met Henrik Hedman en Julian gaan rijden.

Vanuit Denemarken komt Insight Racing Denmark met de Ferrari voor Dennis Andersen en Martin Jensen. Op Spa komt daar nog hun landgenoot Anders Fjordbach bij, die dit seizoen enkele races met de ISR Audi reed. Tevens zien we op Spa een tweetal Sport Garage Ferrari's voor Gilles Vannelet, Enzo Guibbert en Arno Santamato (Pro-Am, nummer 41) en Marc Guillot, Denis Amon en de Belg Christoff Corten (Am, nummer 16).

Rinaldi Racing won de eerste race van het seizoen, na de uitsluiting van de Grasser Racing Team Lamborghini, maar kwam daarna niet verder dan een zevende plaats in Silverstone en op Paul Ricard ging het in de eerste ronde al mis. Op Spa zal Stef Vancampenhoudt samen met Rinat Salikhov, Norbert Siedler en Marco Seefried deelnemen, waardoor de auto van Pro naar Pro-Am is gegaan. Vancampenhoudt reed de 24 Uur al zes keer eerder, de laatste keer met de System Force Motorsport Porsche samen met Peter van Merksteijn en Phil Bastiaans.

AKKA ASP rijdt in Spa met slechts één Ferrari voor het viertal Christophe Bourret, Pascal Gibon, Philippe Polette en Jean-Philippe Belloc in de Am-klasse, terwijl Duqueine in de Am-klasse een auto inzet voor Gilles Duqueine, Romain Brandela, Bernard Delhez en Eric Clément. De leiders in de Am-klasse, Glorax Racing, komen niet aan de start in Spa.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet