Belcar

BTCS: Belgian Touring Car Series tegenhanger Belcar

Afgelopen weekend was de BTCS te gast bij de Truck Grand Prix. De BTCS is bij de Nederlandse fans minder bekend, maar is de opvolger van de voormalige Procar en wordt door velen als de tegenhanger van de Belcar beschouwd.

tekst Willem J. Staat

 Peugeot 407 Silhouette
Spectaculair in de Belgian Touring Car Series, de voormalige fabrieks Peugeot 407 Silhouette. Foto: Willem J. Staat.

Belgian Touring Car Series
De Belgian Touring Car Series is voortgevloed uit de Procar en bestaat gemiddeld per weekend uit twee Sprintwedstrijden van 60 of 90 minuten zoals afgelopen weekend in Zolder, waar maar liefst 58 auto's op de startgrid stonden. BTCS-organisator Christian Lahaye verklaart het succes van zijn kampioenschap als volgt: "In mijn hart ben ik een fan van Sprintraces, maar de huidige conjunctuur laat dit niet meer toe. Het is economischer om met twee rijders aan een evenement deel te nemen. Dan krijg je de budgetten nog bij elkaar en bovendien wordt er lang gereden."

Voor volgend jaar zal de BTCS vier meetings samen met de Belcar rijden, te beginnen met het New Race Festival. Bij evenementen zoals de 12 Uren van Zolder, 25 Uren VW Funcup en Francorchampagne rijdt men zonder de Belcar evenals bij de eventuele buitenlandse excursie van de BTCS. Het is de bedoeling dat de Belcar en BTCS worden opgesplitst in een GT- en Toerwagenkampioenschap. "Wij staan hier volledig achter" zegt Lahaye.

De BTCS is onderverdeeld in zes Toerwagenklasses en twee GT-klasses. In de T-6 klasse komen de grote Silhouette-kanonnen aan de start. Zo verschijnen er de prachtige ex-fabrieks Peugeots 407 aan de start, de Jaguar X-Type Silhouettes, de BMW Silhouettes etc. Samen met de GT2 GPR Porsche 997 van Jean Pierre van de Wauwer en Marc Duez domineren zij het kampioenschap.

 Renautl Silhouette
Renault ontwikkelt de Megane in de BTCS voor diverse internationale projekten. Foto: Willem J. Staat.

Historische Renault overwinning
De tweede BTCS-wedstrijd afgelopen zondag ontaardde in een spectaculair schouwspel, waarbij de Renault Meganes van Vincent Vosse-Fred Bouvy en collega Stephane Lemeret en David Loix constant van positie wisselden. Uiteindelijk wist de Renault Megane van Vincent Vosse-Fred Bouvy de zege binnen te halen. Dit project wordt door Renault ondersteund. In feite zijn deze auto's "ontwikkelings"-auto's voor de Megane Trophy en lange-afstandswedstrijden. Christian Lahaye: "Voor dit project is er inderdaad steun van Renault. Voor 2007 komt er zelfs een Megane voor lange-afstandswedstrijden op de markt."

De spectaculaire Audi A4 Silhouette van de Belgian VW Audi Club brandde tijdens de warming up van de 12 Uren van Francorchamps volledig uit. Voor het bekende duo Tim Verbergt/J.F. Hemroulle eindigde het seizoen voortijdig alhoewel er nog naar oplossingen wordt gezocht. De 12 Uren van Francorchamps vormt sinds enkele jaren het hoogtepunt van de BTCS kalender en werd dit seizoen gewonnen door de Jaguar X-Type Silhouette van de combinatie Thiry/Deman/Corthals terwijl de BMW Silhouette van Markus Paltalla, Patrick Slaus en Marc Lupant als tweede eindigde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet