DNRT

DNRT: Wubben en Sliphorst pakken winst op Assen in Ribank Mazda MaX5 Cup

rmmc assen 01 080715 screen

De twee races gisteren op het TT circuit van Assen in de Ribank Mazda MaX5 Cup verdienden geen schoonheidsprijs. In beide races gingen de coureurs niet zachtzinnig met elkaar om en in beide races werden er veel tijdstraffen uitgedeeld wegens rijden buiten de baan en overschrijden van de maximale snelheid onder Code 60. Bart Wubben (B-Racing) pakte in de eerste race nog een redelijk regulier te noemen winst, toen bij code Rood de race na 9 ronden werd afgevlagd en hij op dat moment aan kop reed. In de tweede race was het uiteindelijk Eric Sliphorst (IL Motorsport Racing 1) die zonder tijdstraf de eerste plaats kreeg toegewezen, nadat snellere auto's vóór hem terug waren gezet in de uitslag.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: PR

Youri Verswijveren (Youri-Racing) was de snelste bij de eerste activiteit van de cup op het uitdagende circuit van Assen. De nummer twee van afgelopen seizoen stuurde zijn MaX5 in 2:08.735 rond, 0,4 seconde sneller dan naaste belager en leider in het kampioenschap, Marcel Dekker (Dekker Racing). Door problemen met een aantal transponders bleken de rondetijden van zo'n 10 rijders niet geregistreerd te zijn, waardoor de totale uitslag een wat vertekend beeld gaf, met snelle jongens als Eric Sliphorst en Manfred Bavelaar onderaan de ranglijst.

De kwalificatietraining verliep heel anders, veroorzaakt door de regenbuien in Assen, die er voor zorgden dat de baan niet alleen nat was maar ook bijzonder glad. De snelste rondetijd was dan ook maar 2:27.460 en kwam toch weer op naam van routinier Marcel Dekker, die 1,7 seconde sneller was dan de verrassend sterke Isaac van der Slik (Van der Slik Racingteam). Achter hem plaatsten zich op de tweede rij Wubben en nieuweling Toine Kreijne (Kreijne Racing), die als debutant goed mee kan komen, al gebruikt hij daarbij in het veld nog wel z'n 'ellebogen'. Verswijveren scoorde de vijfde tijd, met naast zich regerend kampioen Rudy Schilders (IL Motorsport Racing 2), die dit seizoen niet deelneemt maar voor één keer zijn geblesseerde teamgenoot Chris Woodger verving.

rmmc assen 12 080715 screen

Bij de start van de eerste race over 12 ronden waren zowel Dekker als Van der Slik goed weg en maakten, samen met Wubben, elkaar meteen in de eerste paar bochten het leven al zuur. In de derde bocht, Strubben, ging het mis voor Dekker.

rmmc assen 02 080715 screen

Hij spinde aan de binnenkant, wist ternauwernood achteropkomend verkeer te ontwijken en moest het hele veld aan zich voorbij laten gaan alvorens zijn race te kunnen vervolgen. Van der Slik en Wubben grepen hun kans en pakten de kop, met in hun kielzog Schilders, die een fantastische start had gemaakt vanaf de zesde plek, Verswijveren en Kreijne daar weer achter. Wubben had meer snelheid en wist Van der Slik al snel te passeren, waarvan Schilders ook meteen profiteerde. In die volgorde, Wubben, Schilders, Van der Slik, Verswijveren en Kreijne ging het een aantal ronden door, totdat Schilders bij de chicane voor start-finish een tik van Verswijveren kreeg, waardoor hij spinde en een aantal plaatsen verloor. Wubben vergrootte daarmee zijn voorsprong, nu op de nieuwe nummer twee, Van der Slik. Daarachter reed inmiddels Andras Kiraly (MX-5 Winkel Racing), die ook een fenomenale start beleefde en zich opwerkte van de negende naar de derde positie en deze ook de rest van de race wist vast te houden.

rmmc assen 09 080715 screen

Elders in het veld van totaal 32 auto's was er weer volop strijd en reed er eigenlijk niemand in z'n eentje rond. Wel waren er een paar ongecontroleerde manoeuvres van René Smeenk (Smurfracing.nl), wat uiteindelijk resulteerde in een crash. Omdat ook één van de auto's van JEN Racing al op een gevaarlijke plek naast de baan stond besloot de wedstrijdleiding de race vroegtijdig af te vlaggen. Daardoor werd de eindstand bepaald volgens de situatie in ronde 9, wat betekende dat Wubben de race won, gevolgd door Van der Slik, Kiraly, Sliphorst en Schilders.

Naar mening van velen werd er te wild en ongecontroleerd gereden. Dat bleek ook wel na afloop, toen maar liefst 9 auto's, waaronder Dekker en Verswijveren, een tijdstraf, variërend van 10 tot 20 seconden, kregen opgelegd wegens rijden buiten de baan. Bovendien kreeg Kreijne 20 seconden aan z'n broek vanwege zijn rijgedrag, waarmee hij terugviel van de 8e naar de 15e plaats in de uitslag.

rmmc assen 08 080715 screen

In de finishvolgorde van de eerste race werd er vertrokken voor de tweede. Iedereen kwam goed weg maar in de drukte direct na de eerste bocht ging het mis bij Schilders. Hij spinde midden in het veld en mocht van geluk spreken dat hij door niemand werd geraakt. Hij kon snel z'n weg vervolgen, bleef in de top tien, maar was opnieuw erg ongelukkig, twee ronden daarna, opnieuw in de Haarbocht. Aan de binnenzijde bij twee andere auto's werd Schilders dusdanig geraakt dat zijn auto niet meer verder kon. De plek waar deze stond zorgde voor een Code 60, die een paar ronden duurde. Aan kop waren het Wubben en Kiraly die inmiddels een klein gaatje hadden geslagen naar Verswijveren en Sliphorst.

rmmc assen 06 080715 screen

Omdat de meeste auto's geen snelheidsmeter hadden en de coureurs ook niet goed op hun rondetijden letten reden er velen te hard, wat aan het eind van de race er voor zorgde dat maar liefst 27 van de 32 coureurs een tijdstraf opgelegd kregen. De volgorde aan de finish was dan ook totaal niet belangrijk: de wedstrijdleiding had het laatste woord en kon op de dag zelf ook niet meteen met een uitslag komen vanwege het vele rekenwerk. Toen alle tijden een dag later waren gecorrigeerd bleek dat Sliphorst, die de hele race in de top 5 had meegereden, de winst in de schoot kreeg geworpen omdat hij als één van de weinigen zich netjes aan de 60 km/u had gehouden tijdens de Code 60. Dat gold ook voor Kevin Bloemendaal (Enjoy Racing) in tweede positie. Dekker werd derde, met nog een tijdstraf van 10 seconden vanwege rijden buiten de baan. Daarachter Verswijveren en Wubben.
Snelste ronde gerekend over beide races was voor Youri Verswijveren in de tweede ronde van de tweede race met een tijd van 2:08.867.

In de tussenstand van het kampioenschap verkleinde Verswijveren het verschil met de nummer één, nog steeds Marcel Dekker, nu met 387 punten. Verswijveren blijft tweede, maar nu op slechts 2 punten achterstand. Derde blijft Sliphorst, maar hij loopt 3 punten in op de nummer twee en staat nu op 379 punten.

JEN Racingtem 1 leidt nog steeds de tussenstand van het kampioenschap bij de teams met 336 punten, gevolgd door Enjoy Racing 3 met 330 punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet