V8 Supercars

V8 Superscars: Bathurst 12U in handen van V8 Supercar-organisatie?

Momenteel is een mogelijke overname van de Bathurst 12U door de V8 Supercar-organisatie het gesprek van de dag. De rijders zien het wel zitten. De fans zijn verdeeld.

Tekst Willem J. Staat
Foto's archief autosport.nl

IMG 8586
GT's en Toerwagens gedurende hetzelfde weekend. In Australie zijn de fans verdeeld. De rijders gelukkig niet zo.

Bathurst 12U in handen van V8 Supercar-organisatie?
Het ziet er naar uit dat de Bathurst 12U in handen dreigt te vallen van de V8 Supercar-organisatie. Een overname lijkt voor de hand liggend. Volgens ingewijden zou de deal zo goed als rond zijn. Dit jaar ontstond er de nodige heibel toen de V8 Supercar-organisatie rijders als Van Gisbergen, Craig Lowndes, Rick Kelly, Will Davison en Jason Bright verbood om deel te nemen omdat ze testverplichtingen op Sydney Motorsports Park hadden. Niet deelname aan de V8 Supercartest zouden voor betrokken rijders zeker sancties opgeleverd hebben.

Vanwege de TV contracten van de 12U en V8 Supercars lijkt er voor volgend jaar nog weinig verandering te komen. Maar 2017 gaat waarschijnlijk een geheel ander verhaal worden.

Waarschijnlijk vinden de V8 Supercars testdagen en de Bathurst 12U op dezelfde locatie plaats. Craig Lowndes: "Ik denk dat dit een mooie oplossing is waar Shane en ik naar uitkijken." Van Gisbergen testte eerder gedurende hetzelfde weekend in twee verschillende wedstrijdcategorieën. Zo vloog hij ooit eens tussen Nieuw Zeeland en het Australische Eastern Creek heen en weer om zowel in de NZ Supertourers als de V8 Supercars te testen. "Ik heb dit eerder gedaan, ontzettend "cool" maar enorm zwaar!" aldus Van Gisbergen.
De rijders lijken het er in ieder geval mee eens te zijn. De fans duidelijk wat minder. De GT fans zijn in ieder geval geen V8 Supercarfans en de liefhebbers van de laatste categorie lijken dan weer wat minder op te hebben met de GT's. Mochten de plannen verwezenlijkt worden dan is dit voor Bathurst in ieder geval een enorme opsteker.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet