IndyCar

IRL: Wheldon wint Chicagoland, Sam Hornish jr. kampioen.

In een fantastische wedstrijd op Chicagoland waar alle vier titelkandidaten de dienst uitmaakten zegevierde de Brit Dan Wheldon. Penske-coureur Sam Hornish jr. won de IRL-titel, alhoewel beiden in de puntenstand gelijk eindigden.

tekst Willem J. Staat

 Team Penske Chicagoland

Sam Hornish jr. op weg naar de titel voor Marlboro Team Penske. Foto: IRL

Geen titelprolongatie voor Wheldon
Beide Ganassi-coureurs Dan Wheldon en Scott Dixon domineerden de laatste dertig ronden op Chicagoland. De Brit Dan Wheldon slaagde er niet in om drie extra bonuspunten te verwerven om de IRL-titel binnen te halen. Daarvoor wisselden de Ganassi Dallara Honda's teveel van positie. Hoewel zij van teambaas Chip Ganassi de opdracht kregen om de Penske Dallara's af te blokken liet Sam Hornish jr. zich niet verleiden. De Penske-coureur had voldoende aan een derde plek. Sam Hornish jr: "Ik wilde nergens bij betrokken raken en die twee Ganassi-auto's raakten mij elkaar iets teveel. Ik geloof niet dat ik mij daarmee moest gaan bemoeien." Zowel Sam Hornish jr. als Dan Wheldon behaalden 475 punten maar omdat Sam Hornish jr. dit seizoen vier overwinningen scoorde en Dan Wheldon slechts twee, ging de titel automatisch naar Penske-coureur Sam Hornish jr. die eerder dit jaar de Indy 500 ook al op zijn naam schreef.

Eerste IRL-titel voor Team Penske
Roger Penske: "Toen wij naar de IRL kwamen hadden wij ons als doel gesteld om kampioen te worden maar Hornish reed ons volledig om de oren. Dat was voor ons reden om hem binnen ons team te halen. Ook zijn wij destijds naar de IRL overgestapt omdat wij loyaal willen zijn aan de Indy 500. Sam Hornish jr: "Het winnen van de Indy 500 was natuurlijke het absolute hoogtepunt in mijn carriere maar de gebeurtenissen vandaag staan er ook niet zover van verwijderd. Die twee eerste kampioenschappen kwamen toch wel iets gemakkelijker dan deze en mijn laatste titel behaalde ik ook al weer een paar jaar geleden. Ik denk dat deze titel toch meer waardeer."

Teamgenoot Helio Castroneves die tot Chicagoland het kampioenschap leidde zag andermaal de titel aan zijn neus voorbijgaan. De Braziliaan kreeg een "drive-through" wegens te snel rijden in de pitlane. Castroneves: "Ik begrijp hier niets van want ik ben ervan overtuigd dat ik het niet was. Ik volgde veel auto's en die waren net zo snel, dus die hadden ze ook een penalty moeten geven. Daarna heb ik maar geprobeerd om Team Penske een 1-2 in het kampioenschap te bezorgen. Ook dat lukte niet. Het was fantastisch dat het kampioenschap in de slotfase beslist werd, Sam deed het uitstekend. Hij is één van de beste oval-coureurs die ook bewezen heeft om op "roadcourses" te kunnen winnen." Met het winnen van de IRL-titel behaalde Marlboro Team Penske tevens een bonus van meer dan één miljoen dollar.

 Wheldon Chicagoland

De Brit Dan Wheldon eindigde met Sam Hornish jr. gelijk in het kampioenschap maar de titel ging vanwege het aantal overwinningen naar de Amerikaan. De 50e Ganassi overwinning was een schrale troost. Foto: IRL

50e overwinning voor Ganassi
Toch was er nog een lichtpuntje voor he team van Chip Ganassi, het team behaalde haar 50e overwinning. Zowel Ganassi als Wheldon waren er blij mee. Dan Wheldon, die vorig jaar de titel voor Andretti Green Racing won: "Wij hadden een moeilijk jaar, het was voor ons misschien een wat bitterzoet einde, maar hoed af voor Sam Hornish jr. en Roger Penske. Honda zorgde voor gelijkwaardige motoren. Ik was vandaag enorm gedreven om te winnen, maar ik geloof niet dat ik iets verkeerds gedaan heb. Ik wilde deze kans zeker niet uit mijn handen laten glijden." Vision-coureur Ed Carpenter scoorde met een vijfde plek zijn beste seizoensresultaat, terwijl de Braziliaan Vitor Meira als zesde eindigde. Alle negentien deelnemers werden geklasseerd.

UITSLAG
1. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 200 rondne
2. Scott Dixon(NZ) Dallara Honda 200 ronden
3. Sam Hornish jr.(USA) Dallara Honda 200 ronden
4. Helio Castroneves(BR)Dallara Honda 200 ronden
5. Ed Carpenter(USA) Dallara Honda 199ronden
6. Vitor Meira(BR) Dallara Honda 199 ronden
7. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 199 ronden
8. Jeff Simmons(USA) Dallara Honda 199 ronden
9. Scott Sharp(USA) Dallara Honda 199 ronden
10.Tomas Scheckter(ZA) Dallara Honda 199 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet